JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbud mot innleie i byggebransjen:

Jubler for innleieforbud: – Et stort skritt i riktig retning, mener EL og IT-lederen

Regjeringen vil forby innleie av arbeidskraft fra bemanningsselskaper i byggebransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke. Det utløser jubel i flere forbund.
Regjeringen vil forby innleie fra bemanningsselskaper i byggebransjen i Oslo-området. Det utløser jubel i flere forbund.

Regjeringen vil forby innleie fra bemanningsselskaper i byggebransjen i Oslo-området. Det utløser jubel i flere forbund.

Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Dette er stort skritt i riktig retning, og har vår fulle støtte. Bemanningsbransjen har fått mange sjanser til å innrette seg etter spillereglene i arbeidslivet i Norge, men dette har ikke skjedd. Samlet ser vi at bransjen endrer arbeidslivet i negativ retning med mer lavlønnskonkurranse, lavere produktivitet, lavere organisasjonsgrad, flere utrygge jobber og mer deltid, sier Jan Olav Andersen, leder av El og IT Forbundet.

Han mener en naturlig oppfølgingen av forslaget fra regjeringen vil være å gjøre forbudet nasjonalt.

– Dermed ikke sagt at vi undervurderer betydningen av det forslaget regjeringen nå legger fram, det skal de ha all mulig honnør for, sier han.

– Men EL og IT Forbundets primære mål er at vi må ha et forbud i hele landet.

Opprydding i byggebransjen: Nå kommer forbudet mot innleie av arbeidskraft i Oslo-området

Mange års kamp

Nyheten har onsdag blitt møtt med glede av flere av fagforeningene i EL og IT Forbundet. De skriver på sine Facebook-sider at en lang kamp nå er ført fram til seier.

Forbundslederen har fulgt kampen mot bemanningsbransjen helt siden Blaalid-utvalget ble satt ned på slutten av 90-tallet, det som i sin tid førte fram til frislippet for bemanningsbyråene, Det skjedde 1. juli 2000. Da ble det generelle forbudet mot utleie av arbeidskraft og privat arbeidsformidling, opphevet.

EL og IT Forbundets forløper, Norsk Elektriker og Kraftstasjonsforbund, NEKF, og Grafisk gikk den gang til politisk streik mot vedtaket.

EU-utvidelsen østover noen år senere, i 2004, førte til en markant økning i bruk av innleie, i første omgang i byggebransjen, men innleie og bemanningsbyråer har i løpet av årene spredt seg til mange flere bransjer.

– Men byggebransjen har hele tiden vært en pådriver i kampen, forklarer Andersen.

Kampen mot innleie: Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det

Bransjenes omdømme

Elektrikeryrket er lovbeskyttet, og i teorien skulle det ikke være så utsatt for innleie som andre fag, men den myten fikk et skudd for baugen i forbindelse med siste LO-kongress i 2017. Da kunne lokale LO-foreninger i Oslo og Viken presentere tall som viste at det ikke sto vesentlig annerledes til i elektro enn i andre byggfag; utfordringene i regionen var og er fortsatt massive.

En ting som har vært fremhevet i argumentasjonen mot bemanningsbyråene, er faren for sosial dumping og fremveksten av useriøse aktører, men også bransjens generelle omdømme har vært trukket fram. For hvem vil jobbe i et yrke der muligheten for faste stillinger begrenses sterkt av bedriftenes utstrakte bruk av innleie?

Andersen nevner et møte med et medlem fra en by i Vestfold på elektromessa Eliaden for et par år siden.

– Hun hadde gått læra, tatt fagbrev, men i likhet med mange ikke fått fortsette i det firmaet. Resultatet var at hun etter fagbrevet hadde jobbet fire år i et bemanningsbyrå og var innleid til de samme lokale bedriftene. Når det er starten på arbeidslivet for en ung elektriker er det ikke rart at bransjen ikke framstår som særlig attraktiv, sier Andersen.

Fikk du med deg denne? Her låner bedriftene folk av hverandre før de leier

Vil kunne tiltrekke flere

Han sier det lenge har vært mangel på fagfolk i bransjen og særlig nå i forbindelse med pandemien, men at løsningen ikke er mer innleie.

– Etter min mening vil ikke et forbud gjøre det vanskeligere å skaffe fagfolk til jobbene som skal gjøres. På lang sikt vil det kunne føre til at vi kan rekruttere flere til yrkene våre, og på kortere sikt er det også fullt mulig å ansette folk, eller eventuelt leie dem inn fra andre produksjonsselskap, som var det man gjorde før 2000, og som vi har sett bli gjort med gode resultater i våre bransjer også i senere år, forklarer forbundslederen.

– Dette har vært en kamp vi har ført lenge, for faste ansettelser, for et seriøst arbeidsliv og mot løsarbeidersamfunnet. Det var også en av våre hovedpunkt i forbindelse med siste stortingsvalg. Vi er glade for at regjeringen har fulgt opp et av våre viktigste krav, men kampen er ikke over, og den vil bli ført videre, sier Jan Olav Andersen.

Også Fellesforbundet jubler

Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad har også kommentert nyhetene i dag på forbundets egne hjemmesider. Der står jubelen i taket.

– Dette er «jæklig bra», for å si det rett ut. Forslaget vil være et veldig godt bidrag til å nå vår målsetting om flere faste stillinger og mindre innleie.

Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad.

Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad.

Ole Palmstrøm

I områdene i og rundt Oslo er bruken av innleid arbeidskraft dobbelt så høy som i resten av landet. Det er dette regjeringen nå vil til livs.

– Mange arbeidsgivere benytter innleie som en permanent del av virksomheten og ikke i tråd med intensjonene i lovverket. Innleie skal brukes til å løse midlertidige og kortsiktige behov, det skal ikke fortrenge faste ansatte, sier Krogstad.

Fellesforbundets nestleder mener forslaget vil gjøre byggebransjen mye mer attraktiv.

– Bransjen har slitt med useriøsitet og stor grad av innleie. Når arbeidsgiverne ikke lenger kan lene seg på bemanningsbransjen, må vi sammen bidra til å rekruttere flere flinke folk inn i bygg, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse