Forbud mot innleie i byggebransjen:
Arbeidsgiverne frykter innleieforbud vil ramme norske arbeidsplasser
Nelfo-sjef Ove Guttormsen sier et forbud mot innleie på byggeplasser i Oslofjordområdet vil ramme norske arbeidsplasser. Ekstremt defensivt, svarer EL og IT-leder Jan Olav Andersen.
Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo, frykter at lovforslaget om innleieforbud vil ramme norske bedrifter og arbeidsplasser.
Moment Studio
knut.viggen@lomedia.no
Onsdag jublet fagbevegelsen for forslaget fra arbeidsminister Hadia Tajik om å forby innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold, i tillegg til flere andre innstramminger i adgangen til innleie. Blant dem som hilser forbudet velkommen er leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen og nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.
Torsdag gikk administrerende direktør i NHO-foreningen Nelfo, Ove Guttormsen, ut og uttrykte stor bekymring for hans medlemsbedrifter innen elektroinstallasjon.
Han mener et innleieforbud vil ramme alle, ikke bare de useriøse bedriftene, men også de seriøse.
– Vi frykter at dette vil gå ut over produktiviteten og ramme norske arbeidsplasser, fortsatte Guttormsen.
Jubler for innleieforbud: – Et stort skritt i riktig retning, mener EL og IT-lederen
– Får en konkurransefordel
Han mener at et innleieforbud vil bane vei for utenlandske selskaper i Norge.
– De store utenlandske aktørene vil få en konkurransefordel. De kan ta de største oppdragene for på de store prosjektene kan ingen norske selskaper sitte med nok bemanning til å ta toppene. Risikoen blir dermed for stor, sier Guttormsen.
Han sier mange Nelfobedrifter mangler folk med fagutdanning. Å forby innleie vil ikke gjøre at det blir lettere å få tak i kvalifiserte elektrikere og montører, hevder Guttormsen, som heller vil la dagens regelverk virke, sammen med utvidet tilsynsmyndighet av Arbeidstilsynet.
– Bedriftene jobber hardt for å skaffe seg dyktige fagarbeidere og jobber bevisst med å holde på kompetansen. De ønsker jo fast ansatte fordi det gjør bedriften konkurransedyktig. Det går ikke an å sette likhetstegn mellom et innleieforbud og at de som tidligere ble leid inn skal fylle bedriftenes behov for arbeidskraft, sier Guttormsen.
Historie: Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det
– Ekstremt defensivt standpunkt
Jan Olav Andersen sier Nelfos argumentasjon er velkjent, og at han har hørt mye av dette før, men han synes foreningen inntar et ekstremt defensivt standpunkt til det nye lovforslaget. Forbundslederen mener Nelfo heller burde se det positive i forslaget.
– Denne endringen gir oss en mulighet til å profilere elektro som en attraktiv bransje, der framtidsutsiktene for ungdom som søker seg til disse yrkene er faste, sikre jobber. På meg virker Nelfo å være opptatt av litt tekniske problemstillinger, jeg tror ikke på denne pessimismen, sier Andersen.
Han minner om at den til nå største elektrojobben til dags dato som er utført i Norge, Statfjord-utbyggingen på slutten av 70-tallet, var nettopp slik Guttormsen beskriver den, ingen norske bedrifter den gang hadde folk nok på egen hånd til å ta den store jobben. Resultatet var at fem av de største norske installasjonsbedriftene gikk sammen i et konsortium og dermed sikret at jobben gikk til dem og ikke til utlandet.
– At flere bedrifter samarbeider, slik som i det tilfellet, eller at de leier inn arbeidskraft fra andre produksjonsselskap, slik det også har vært gjort med hell tidligere, er løsninger som nå blir mer aktuelle, mener Andersen.
Han sier EL og IT Forbundet og Nelfo jevnlig møtes for å diskutere aktuelle bransjespørsmål og at innleieforbudet nok også vil bli diskutert etter hvert. Lovforslaget skal nå ut på høring, før det kommer opp til votering i Stortinget, slik at det trolig blir nærmere neste årsskifte før endringene trer i kraft.
Fikk du med deg denne? Her låner bedriftene folk av hverandre før de leier