JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavere ledighet og færre midlertidige de siste månedene:

Tar Ap på hjemmebane

Høyre mener å ha tatt brodden av flere av Aps viktigste valgkampsaker i arbeidslivspolitikken.
Stefan Heggelund i Høyre mener Arbeiderpartiet ikke har mye å klage på i arbeidslivspolitikken. I løpet av det siste året har flere trender snudd. Det blir ikke lenger flere midlertidige ansettelser, færre jobber ufrivillig deltid og arbeidsledigheten går ned.

Stefan Heggelund i Høyre mener Arbeiderpartiet ikke har mye å klage på i arbeidslivspolitikken. I løpet av det siste året har flere trender snudd. Det blir ikke lenger flere midlertidige ansettelser, færre jobber ufrivillig deltid og arbeidsledigheten går ned.

Pressebilde/ANB

stian.fyen@anb.no

Kraftpakke mot arbeidsledighet, flere hele og faste stillinger og innstramminger mot bemanningsforetak er Arbeiderpartiets tre viktigste saker i arbeidslivspolitikken i valgkampen.

Men i løpet av de siste månedene kan Høyre ha ødelagt for planen om å gjøre valgkampen til det Jonas Gahr Støre har kalt «tidenes fagligpolitiske valgkamp».

– Arbeiderpartiet må følge med på hva som skjer. Ledigheten er på vei ned etter det største oljeprisfallet på over 30 år. Det bør vi alle glede oss over. Andelen som jobber ufrivillig deltid har gått ned, og andelen midlertidig ansatte er lavere nå enn da vi tok over, sier arbeidspolitisk talsperson i Høyre, Stefan Heggelund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Helsefagarbeider Beate gikk opp 50.000 kroner i lønn da kommunen overtok sykehjemmet

Ungdomsledighet

De siste ukene har regjeringen også foreslått både å styrke retten til heltidsstillinger gjennom å styrke fortrinnsretten, og de har foreslått en pakke for å regulere bemanningsbyråene, som de siste årene har dominert deler av norsk arbeidsliv.

Men Arbeiderpartiet lar seg ikke imponere av Høyres skryteliste.

– Det er nesten vanskelig å ta Heggelunds skryteliste på alvor når vi ser hva de nå sier opp mot løftene fra forrige valgkamp. Høyre lovet nye og bedre løsninger og en arbeidspolitikk i tråd med arbeidstakernes interesser, men det arbeidstakerne opplever er økte forskjeller, økt usikkerhet i arbeidslivet og at Høyre som vanlig gir mest til de som har mest fra før. Derfor svarer også et flertall av velgerne at de ønsker å bytte ut dagens regjering med en regjering ledet av Arbeiderpartiet, sier stortingsrepresentant i arbeids- og sosialkomiteen Fredric Holen Bjørdal.

LO-økonom: Ledigheten går ned, men det er fordi flere trekker seg ut av arbeidslivet

Uførhet og ledighet

Han trekker særlig fram den stadig voksende ungdomsledigheten, som har økt kraftig under dagens regjering.

– Jeg er sterkt bekymret over utviklingen slik Simen Markussen, forsker ved Frischsenteret, nylig beskrev det i Dagens Næringsliv, «Arbeidsledigheten biter seg ikke fast som ledighet, men som uførhet». At det ikke uroer Høyre er for meg en gåte, men det er i hvert fall en god grunn til å skifte til en regjering som setter arbeid til alle og ikke skattekutt som sin viktigste sak, sier Bjørdal.

Støre: – Hvis Vestlandet lykkes, så lykkes Norge

Fraværsgrensa

For selv om arbeidsledigheten har gått ned de siste månedene, har ungdomsledigheten fortsatt å stige under denne regjeringen, også de siste månedene. For gruppa under 24 år viser de siste tallene fra SSB at 11,9 prosent oppgir å være arbeidsledige.

– Vi arvet en ungdomsledighet som var tre ganger så høy som ledigheten for øvrig. Tiltakene regjeringen har satt i gang snur ikke en sånn utvikling på bare fire år, sier Heggelund.

Han trekker fram styrking av lærlingtilskuddet, ny ungdomsgaranti og en større verktøykasse hos Nav som tiltak han mener vil gi resultater på sikt. Og særlig trekker han fram den nye fraværsgrensa i videregående.

– Fravær henger sammen med frafall. Mange av dem som faller fra i videregående ser vi igjen i trygdesystemet. Nå er fraværet redusert med 40 prosent. Det kan vise seg å være et kjempeviktig tiltak, sier Heggelund. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse