JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

colourbox.com

Tannhelse:

Ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet

Mange er villig til å betale mer skatt for at det offentlige skal ta regninga for tannhelsa.23.10.2018
06:52
23.10.2018 06:53

helge@lomedia.no

Det viser en opinionsundersøkelse som er utført av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen.

Av et representativt utvalg av 1.003 spurte, svarer hele 89 prosent ja på et konkret spørsmål om tannhelse bør bli en del av helsetilbudet på lik linje med andre helsetjenester.

Bare seks prosent sier nei, mens seks prosent svarer vet ikke.

Mens 91 prosent av kvinnene svarer ja på dette spørsmålet, er ja-andelen 86 hos menn. Jo eldre mann blir, jo større er ja-gruppen. Og ja-andelen er jevnt fordelt over hele den politiske linja.

Størst utslag er det hos velgerne til Arbeiderpartiet og Rødt, med 94,4 prosent. Hos Høyres velgere er ja-andelen nede i 83 prosent.

Én av tre nordmenn har droppet tannlegen av økonomiske årsaker. Mette Helen (44) mangler 11 tenner og må tygge på gommen

Villig til å betale mer skatt

Halvparten av landets befolkning er også i en ganske eller svært stor grad villig til å betale mer skatt for at tannhelse helt eller delvis blir dekket av det offentlige.

Bare 24 prosent svarer det motsatte – det vil si i ganske eller i en svært liten grad villig til å betale mer i skatt for at tannhelse helt eller delvis skal dekkes av det offentlige.

Arbeiderpartiets tannhelsepolitiske talsperson, Tellef Inge Mørland, mener denne undersøkelsen igjen bekrefter at folk er opptatt av å tette dette hullet.

– Tannhelse er et av velferdsstatens største hull. Det er et klart signal om at vi trenger en større satsing på tannhelse. For meg er det et paradoks at tennene blir behandlet helt annerledes enn resten av kroppen av det offentlige. Når den blå-blå regjeringen i tillegg har kuttet i satsingen på tannhelse med nærmere 400 millioner i løpet av sine fem år, går dette dessverre også i feil retning, sier Mørland til FriFagbevegelse.

– Å sikre at alle har råd til nødvendig tannbehandling har vært et forsømt politisk felt. Arbeiderpartiet har gjort noe med dette, og vi foreslått flere tiltak i høst. Blant annet at det må settes pristak på tannbehandling under refusjonsordningene. Det vil særlig betyr mye for dem med dårlig økonomi. Min kollega fra Høyre, Sveinung Stensland har tidligere i år sagt han også vil ha på plass en avtale for å regulere prisene, hvilket helseminister Bent Høie blankt avslo. Men nå får stortinget en ny mulighet til å skaffe flertall for dette ved å støtte Aps forslag, legger han til.

Hvorfor har vi ikke gratis tannlege i Norge? Vi var på vei dit, men så kom 1. verdenskrig ...

SV-leder Audun Lysbakken er klar i sin tale.

– Dette viser godt hvorfor det er underlig at man får dekket behandlingen av en knekt fot, men at tannskaden kan bli et økonomisk mareritt. Det er helt klart at tennene må regnes som en del av kroppen. SV har foreslått penger til dette i vårt alternative budsjett hvert år, men blir stemt ned. Dette vil koste penger, men vi får ikke rettferdige helsetjenester før vi får gjort noe med dette hullet i helsevesenet, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– I tillegg må penger vi bruker på tannhelse går til behandling og ikke fortjeneste. Derfor kan veien å gå være at vi får flere over i den offentlige tannhelsen og bruke mindre på refusjoner til tannleger som tar ut til dels store mellomlegg, legger han til.

Ramona hadde kroniske tannsmerter, men ikke råd til behandling

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det gir er stort hull i velferdssamfunnet at tennene ikke behandles som en del av kroppen.

– Tenner er i aller høyeste grad en del av kroppen. Dette skaper et urettferdig klasseskille innen tannhelsen fordi det er opp til tykkelsen på lommeboka om du skal ha god tannhelse eller ikke, sier Bjørnar Moxnes.

Han er glad for at et så overveldende flertall er enig med partiet om at dette hullet må tettes.

– Det er viktig for mange, også for Rødt, poengterer Moxnes.

Irenes datter ble kalt «kanin» på skolen. Det kostet alenemoren nesten 19.000 kroner å fikse på årsaken til mobbingen

Høyre: – Vi har god tannhelse

Stortingsrepresentant for Høyre, Sveinung Stensland, påpeker at tannhelse allerede er en del av det offentlige tannhelsetilbudet.

– Det er en rekke grupper som i dag har lovfestet rett til gratis tannhelsetjenester, som barn, unge og eldre som mottar tjenester fra kommunene, sier han.

– Vi har gjennomgående god tannhelse i Norge sammenlignet med resten av Europa. Vi ser også at det er en nær sammenheng mellom det å ta vare på egne tenner og ha god tannhelse. Vi mener derfor det er riktigere å videreføre dagens system. Men samtidig må vi sikre oss at de som har sykdomsårsaker som fører til store sykdomsutgifter, og de som av ulike årsaker ikke er i stand til å ta vare på tennene sine, skal få bedre skjermingsordninger enn i dag, legger han til.

– Vi er opptatt av å utjevne de sosiale ulikhetene i helse. Derfor har vi styrket tilbudet til sårbare grupper og de med størst behov, gjennom en økning av folketrygdens stønader til tannbehandling med 450 millioner kroner i årene 2013–2017. Vi har også som mål å videreutvikle tannhelsetjenesten og gradvis utvide skjermingsordningene for sårbare grupper og de med størst behov, sier Stensland til FriFagbevegelse.

Hør podkasten om Ramona, en av mange tusen nordmenn som sliter med tannhelsen og ikke har økonomi til å gjøre noe med det (saken fortsetter under podkasten):

Åshild Bruun-Gundersen i helsefraksjonen til Fremskrittspartiet mener sykdom i munnhulen må ses på som en ordinær diagnose og vil derfor ha bedre refusjonsordninger.

– I første omgang gjør vi tiltak for å styrke tannhelsetilbudet til våre eldre. Eldre mennesker som i dag får oppfølging av hjemmesykepleie eller sykehjem, har krav på gratis tannhelsehjelp, men bare 23 prosent oppgir faktisk å få det. Det er viktig å få denne andelen opp og derfor skal vi nå følge opp at man lokalt faktisk gir den hjelpen til våre eldre som de har rett på, sier hun til FriFagbevegelse.

– Fylkeskommunene har i dag både plikt og ansvar til å følge opp at våre eldre får et godt og gratis tannhelsetilbud. Her må de skjerpe seg. Det handler om å ta behovene til eldre på alvor, mener hun.

Her er svarene i FriFagbevegelse og Dagsavisens spørreundersøkelse:

...

BT_HTML237600
Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.10.2018
06:52
23.10.2018 06:53Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker