JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

colourbox.com

Tannhelse:

Ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet

Mange er villig til å betale mer skatt for at det offentlige skal ta regninga for tannhelsa.23.10.2018
06:52
23.10.2018 06:53

helge@lomedia.no

Det viser en opinionsundersøkelse som er utført av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen.

Av et representativt utvalg av 1.003 spurte, svarer hele 89 prosent ja på et konkret spørsmål om tannhelse bør bli en del av helsetilbudet på lik linje med andre helsetjenester.

Bare seks prosent sier nei, mens seks prosent svarer vet ikke.

Mens 91 prosent av kvinnene svarer ja på dette spørsmålet, er ja-andelen 86 hos menn. Jo eldre mann blir, jo større er ja-gruppen. Og ja-andelen er jevnt fordelt over hele den politiske linja.

Størst utslag er det hos velgerne til Arbeiderpartiet og Rødt, med 94,4 prosent. Hos Høyres velgere er ja-andelen nede i 83 prosent.

Én av tre nordmenn har droppet tannlegen av økonomiske årsaker. Mette Helen (44) mangler 11 tenner og må tygge på gommen

Villig til å betale mer skatt

Halvparten av landets befolkning er også i en ganske eller svært stor grad villig til å betale mer skatt for at tannhelse helt eller delvis blir dekket av det offentlige.

Bare 24 prosent svarer det motsatte – det vil si i ganske eller i en svært liten grad villig til å betale mer i skatt for at tannhelse helt eller delvis skal dekkes av det offentlige.

Arbeiderpartiets tannhelsepolitiske talsperson, Tellef Inge Mørland, mener denne undersøkelsen igjen bekrefter at folk er opptatt av å tette dette hullet.

– Tannhelse er et av velferdsstatens største hull. Det er et klart signal om at vi trenger en større satsing på tannhelse. For meg er det et paradoks at tennene blir behandlet helt annerledes enn resten av kroppen av det offentlige. Når den blå-blå regjeringen i tillegg har kuttet i satsingen på tannhelse med nærmere 400 millioner i løpet av sine fem år, går dette dessverre også i feil retning, sier Mørland til FriFagbevegelse.

– Å sikre at alle har råd til nødvendig tannbehandling har vært et forsømt politisk felt. Arbeiderpartiet har gjort noe med dette, og vi foreslått flere tiltak i høst. Blant annet at det må settes pristak på tannbehandling under refusjonsordningene. Det vil særlig betyr mye for dem med dårlig økonomi. Min kollega fra Høyre, Sveinung Stensland har tidligere i år sagt han også vil ha på plass en avtale for å regulere prisene, hvilket helseminister Bent Høie blankt avslo. Men nå får stortinget en ny mulighet til å skaffe flertall for dette ved å støtte Aps forslag, legger han til.

Hvorfor har vi ikke gratis tannlege i Norge? Vi var på vei dit, men så kom 1. verdenskrig ...

SV-leder Audun Lysbakken er klar i sin tale.

– Dette viser godt hvorfor det er underlig at man får dekket behandlingen av en knekt fot, men at tannskaden kan bli et økonomisk mareritt. Det er helt klart at tennene må regnes som en del av kroppen. SV har foreslått penger til dette i vårt alternative budsjett hvert år, men blir stemt ned. Dette vil koste penger, men vi får ikke rettferdige helsetjenester før vi får gjort noe med dette hullet i helsevesenet, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– I tillegg må penger vi bruker på tannhelse går til behandling og ikke fortjeneste. Derfor kan veien å gå være at vi får flere over i den offentlige tannhelsen og bruke mindre på refusjoner til tannleger som tar ut til dels store mellomlegg, legger han til.

Ramona hadde kroniske tannsmerter, men ikke råd til behandling

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det gir er stort hull i velferdssamfunnet at tennene ikke behandles som en del av kroppen.

– Tenner er i aller høyeste grad en del av kroppen. Dette skaper et urettferdig klasseskille innen tannhelsen fordi det er opp til tykkelsen på lommeboka om du skal ha god tannhelse eller ikke, sier Bjørnar Moxnes.

Han er glad for at et så overveldende flertall er enig med partiet om at dette hullet må tettes.

– Det er viktig for mange, også for Rødt, poengterer Moxnes.

Irenes datter ble kalt «kanin» på skolen. Det kostet alenemoren nesten 19.000 kroner å fikse på årsaken til mobbingen

Høyre: – Vi har god tannhelse

Stortingsrepresentant for Høyre, Sveinung Stensland, påpeker at tannhelse allerede er en del av det offentlige tannhelsetilbudet.

– Det er en rekke grupper som i dag har lovfestet rett til gratis tannhelsetjenester, som barn, unge og eldre som mottar tjenester fra kommunene, sier han.

– Vi har gjennomgående god tannhelse i Norge sammenlignet med resten av Europa. Vi ser også at det er en nær sammenheng mellom det å ta vare på egne tenner og ha god tannhelse. Vi mener derfor det er riktigere å videreføre dagens system. Men samtidig må vi sikre oss at de som har sykdomsårsaker som fører til store sykdomsutgifter, og de som av ulike årsaker ikke er i stand til å ta vare på tennene sine, skal få bedre skjermingsordninger enn i dag, legger han til.

– Vi er opptatt av å utjevne de sosiale ulikhetene i helse. Derfor har vi styrket tilbudet til sårbare grupper og de med størst behov, gjennom en økning av folketrygdens stønader til tannbehandling med 450 millioner kroner i årene 2013–2017. Vi har også som mål å videreutvikle tannhelsetjenesten og gradvis utvide skjermingsordningene for sårbare grupper og de med størst behov, sier Stensland til FriFagbevegelse.

Hør podkasten om Ramona, en av mange tusen nordmenn som sliter med tannhelsen og ikke har økonomi til å gjøre noe med det (saken fortsetter under podkasten):

Åshild Bruun-Gundersen i helsefraksjonen til Fremskrittspartiet mener sykdom i munnhulen må ses på som en ordinær diagnose og vil derfor ha bedre refusjonsordninger.

– I første omgang gjør vi tiltak for å styrke tannhelsetilbudet til våre eldre. Eldre mennesker som i dag får oppfølging av hjemmesykepleie eller sykehjem, har krav på gratis tannhelsehjelp, men bare 23 prosent oppgir faktisk å få det. Det er viktig å få denne andelen opp og derfor skal vi nå følge opp at man lokalt faktisk gir den hjelpen til våre eldre som de har rett på, sier hun til FriFagbevegelse.

– Fylkeskommunene har i dag både plikt og ansvar til å følge opp at våre eldre får et godt og gratis tannhelsetilbud. Her må de skjerpe seg. Det handler om å ta behovene til eldre på alvor, mener hun.

Her er svarene i FriFagbevegelse og Dagsavisens spørreundersøkelse:

...

BT_HTML237600
Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.10.2018
06:52
23.10.2018 06:53Mest lest

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år


Flere saker