JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LEDERLØNN: SVs Audun Lysbakken vil sette kraftige begrensninger på statlige lederlønninger.

LEDERLØNN: SVs Audun Lysbakken vil sette kraftige begrensninger på statlige lederlønninger.

Morten Hansen

SV vil kjempe for å få en tillitsreform i offentlig sektor: – Vi må gjenreise tilliten til fagfolk i staten

På NTLs landsmøte tok SV-leder Audun Lysbakken til orde for at man skal kutte i lederlønninger, øke barnetrygden og sparke bemanningsbransjen ut av norsk arbeidsliv. Han vil også kjempe for en tillitsreform i offentlig sektor.07.11.2018
12:04
12.11.2018 09:57

nina.hanssen@lomedia.no

Kledd i sort og med svært mange konkrete politiske forslag i ermet, var det en engasjert SV-leder som tok forsamlingen med på en historisk politiske reise om hvordan man i Norge har skapt et samfunn med små forskjeller og sterke felleskap.

– Dette er ikke noe som har kommet av seg selv, men er skapt etter at modige politikere har bygd et velferdssamfunn for de mange og ikke for de få. Noen kaller velferdssamfunnet et sikkerhetsnett som skal fange de som faller utenfor. Men jeg vil også si at velferdssamfunnet er en trampoline, der vi alle kan ta sats og realisere våre drømmer uavhengig av bakgrunn, sa han.

Nå mener Lysbakken at det gode velferdssamfunnet står på spill.

Lederlønninger i staten får Riksrevisjonen til å reagere

Regjeringen bryter med tradisjon

– Vi har en regjering nå som bryter med gode tradisjoner og som står bak en politikk for de få og ikke for de mange. De rike privilegerte har fått skattelette og mer privatisering og det er sårbare grupper som får regningen. Nå ser vi at ulikhetene øker og dette må vi sammen stoppe, sa han.

Lysbakken refererer til forskning som viser at i samfunn med store forskjeller er det også mer kriminalitet, mer helseutfordringer og andre problemer.

– Større ulikheter er gift for samfunnet, sa han og viste til polariseringen i USA - der de rike tar alt, mens vanlige arbeidstakere må ta både to og tre jobber for å få endene til å møtes.

– I et slikt samfunn som USA nå har blitt, får demagogene jakte på syndebukker og spre hat. Et slikt samfunn vil vi ikke ha i Norge, sa han.

– Før snakket vi mye om arbeidslinja. Men nå virker det som arve-linja har blitt viktigere. Skattelette går de til rikeste, mens vanlige arbeidstakere ikke merker noe til skattelettelsene.

Lysbakken er også bekymret for det løsarbeidersamfunnet som er i ferd med å bre om seg i Norge.

– Særlig er det ille i byggebransjen og på veiene, men også i offentlig sektor ser vi økt bruke av midlertidige stillinger og bemanningsbyråer. Arbeidstakere skal ikke sees på som en vare som skal leies ut. Vi burde sparke hele bemanningsbransjen ut, sier han.

For mye butikktenkning

Lysbakken mener «butikktekningen» har sneket seg inn i flere sektorer nå, selv om erfaringene viser at det ikke lønner seg eller gir bedre tjenester.

– New Public Management fungerer ikke. Dessuten er det ikke noe «new» med den. Det er en eldgammel tanke, der man tror at fornuften kun sitter øverst i ledelsen. Vi i SV vil kjempe for å få en tillitsreform i offentlig sektor. Vi må gjenreise tilliten til fagfolk i staten og her vet jeg NTL vil være en spydspiss, sa han.

Lysbakken understreket også flere ganger at SV er imot ostehøvelkuttene som nå regjeringen vil videreføre og som rammer hardt i mange sektorer.

Juksereformen

– SV vil ikke akseptere slike kutt. Vi kaller ABE-reformen bare «juksereformen», for det er i bunn og grunn et velferdskutt. Dette vil vi i vårt alternative budsjett reversere, sa han - til stor applaus fra salen.

Han synes det er skammelig hvordan mennesker blir behandlet når man privatiserer.

– Vi ser at man dumper lønn og angriper ansattes rettigheter. Jeg vet at ankesaken om renholderne i Forsvaret pågår nå. Det er en skam hvordan de er blitt behandlet, sa han.

Lysbakken mener innføring av foretaksmodellen og stykkprisfinansiering fører til juks er en ulykke for Norge og bør avskaffes helt. Han lover også å kjempe imot at foretaksmodellen skal innføres i høyere utdanning.

Ledere i Forsvarsbygg sviktet sine ansatte da renholdet ble satt ut på anbud, viser ny Fafo-rapport

Bekjemp fattigdommen

SV-lederen er i likhet med Ap-leder Jonas Gahr Støre som talte i går bekymret for at forskjellene øker og at 100.000 barn nå vokser opp i fattige familier i Norge.

– Jeg mener vi trenger et skikkelig løft i barnetrygden for å utjevne ulikheten, sa han.

Lysbakken mener også at vi trenger ett nytt pensjonsoppgjør. Han takket NTL for at de støttet SV og As forslag om pensjon fra første krone.

– Denne endringen vil bety særlig mye for de som har lave inntekter og en dårlig tjenestepensjon, sa han.

Flere saker fra NTL-landsmøtet:

Dette er NTLs nye forbundssekretærer, forbundsstyremedlemmer og landsstyremedlemmer
Ingen får så mye skryt fra talerstolen som NTL Ung
Fortsatt gratis innboforsikring for pensjonister
NTL strammer inn reglene for alkoholservering i forbundets regi
Statens personaldirektør får kritikk for utviklingen for statsansatte: – Medbestemmelsen er nesten fraværende
Statens personaldirektør: – Jeg har ikke møtt én leder som ikke forstår at medbestemmelse er viktig
Afrikanske tillitsvalgte på NTL-landsmøtet: – At det går an å prate med politiet, er en ny opplevelse
John Leirvaag trer av: – Kjersti blir en bra forbundsleder
Kjersti Barsok er NTLs nye leder
Glad og rørt Fredrik Oftebro blir første nestleder i NTL
Ellen Dalen er valgt til 2. nestleder i NTL
Michelsen vil at NTL skal heve røsten
Anita Busch sparte NTL-landsmøtet for kampvotering
Valgkomiteen fant plass til begge nestlederkandidatene i forslaget til ny NTL-ledelse
SV vil kjempe for å få en tillitsreform i offentlig sektor: – Vi må gjenreise tilliten til fagfolk i staten
– Vi sliter med å få med oss hele fagbevegelsen i miljøarbeidet
Michelsen får støtte fra to store delegasjoner på NTL-landsmøtet i kampen om nestledervervet
NTL-tillitsvalgte har dårlige erfaringer med lokale lønnsforhandlinger: – De som allerede tjener mye, får best uttelling
4 på NTL-landsmøtet: – Det er godt å vite at arbeidet vi tillitsvalgte gjør lokalt, er en del av en større sammenheng
– Vi trenger et pensjonsopprør, folkens!
Ap vil oppheve deler av ostehøvelkuttene, men NTL skulle ønske at de fjernet hele kuttet
Hun utfordret Støre på regionreformen og oppsplitting av Statens vegvesen - og ble glad for svaret
Støre: – Jeg er både skuffet og lettet over KrFs veivalg
Rødt vil fjerne ostehøvelkuttene til regjeringa
Sp-lederen: – Vi trenger en sterk og tydelig fagbevegelse mer etter at KrF skiftet retning
Aurora og Mushrifa er førstereis på NTL-landsmøtet
LO vil vokse – og trenger hjelp fra NTL
NTL Ung krever større innflytelse: – Vi kan være primus motor for studentsatsninga i LO
NTL-lederen: – Ostehøvelkuttene er en stor trussel mot produktiviteten og kvaliteten i offentlig sektor
NTL-landsmøtet 2018 er i gang - se programmet

Dette blir de viktigste sakene på NTL-landsmøtet

07.11.2018
12:04
12.11.2018 09:57Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker