JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TAPT AFP: Ren uflaks - sykdom - tok fra Thomas Andersson (til venstre) AFP-en. Ulovlig innleie tok AFP-en fra Odd Ytre.

TAPT AFP: Ren uflaks - sykdom - tok fra Thomas Andersson (til venstre) AFP-en. Ulovlig innleie tok AFP-en fra Odd Ytre.

Håvard Sæbø

Odd mistet AFP-millionen fordi han hadde jobbet som innleid. For Thomas forsvant AFP-en etter et hjerneslag

Thomas Andersson i Gjøvik og Odd Ytre i Halden har slitt et langt liv i industrien. Men de føyer seg inn i rekken av AFP-tapere.08.05.2019
12:00
13.05.2019 12:51

hanne@lomedia.no

eline@lomedia.no

Årlig er det 1.300 personer som mister AFP på målstreken fordi de blir syke, er innleide, eller jobben blir borte. Og tallet er økende, kunne LO-leder Hans Christian Gabrielsen fortelle da AFP-evalueringen ble lagt fram på tampen av 2017.

Men det er ingen trøst for Andersson og Ytre at det blir stadig flere som dem.

Det er beregnet at AFP-ordningen utgjør om lag en million kroner for hver enkelt.

LES OGSÅ: Ikke gå i AFP-fella. Dette må du passe på etter at du har fylt 55 år

Gullklokke og medalje

Thomas Andersson har fått både gullklokke og Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste hos Øveraasen AS på Gjøvik. Men AFP-en gikk i oppløsning foran øynene hans da han fikk hjerneslag som 59-åring.

Selv om han prøvde å komme tilbake i jobb både i 50 og 30 prosent stilling, så hjalp ikke det fordi han hadde vært sjukmeldt i litt over 12 måneder, som er akkurat litt for lenge i årene rett før du fyller 62 år.

Odd Steinar Ytre mistet også AFP-en, fordi han ble fast ansatt i Nexans i Halden litt for seint. Det spiller ingen rolle at han utførte akkurat samme jobben på akkurat samme sted i seks år før. For da var han nemlig ansatt i vikarbyrået Adecco, uten tariffavtale. Dermed kan også han se langt etter AFP.

ph

– Pensjon - ikke lotteri

– Det er jo helt utrolig at de skal tape pensjon som om det var et lotteri de var med på, sier en fortørnet nestleder i klubben i Nexans, Bjørn Nyborg.

Han er rasende på vegne av alle sliterne som mister retten til AFP på målstreken og bare må se langt etter pengene, kanskje over en million kroner hver om de lever lenge nok.

Han mener Nexans drev med ulovlig innleie i mange år, og hadde hele 190 medarbeidere innleid over lengre tid. En av dem var Odd Steinar Ytre. Han jobbet i Adecco fra 1. oktober 2008 til 31. august 2014.

Saken fortsetter under bildet.

Hadde Odd blitt ansatt i Nexans to år tidligere, som arbeidsmiljøloven krever, så hadde han berget førtidspensjonen.

Hadde Odd blitt ansatt i Nexans to år tidligere, som arbeidsmiljøloven krever, så hadde han berget førtidspensjonen.

Håvard Sæbø

Samme jobb, samme sted

Dagen etter at han sluttet, altså 1. september 2014, fortsatte han i samme jobben på samme sted, men da som ansatt i Nexans. Han fyller 62 år 28. oktober 2019. Da får han bare fem år av de sju årene som er nødvendig for å ha fyllt opp kravet til å ta ut AFP.

Hadde han blitt ansatt i Nexans to år tidligere, som arbeidsmiljøloven krever, så hadde han berget førtidspensjonen.

ph

Etter en nylig forespørsel til Nexans om AFP, fikk han til svar: «Som innleid har du ikke vært registrert i arbeidstakerregisteret som ansatt i AFP-bedrift via Nexans, og du har ikke vært omfattet av bedriftens innbetaling til fellesordningene.»

Brevet fortsetter: «Det er ikke Nexans som behandler søknad om AFP, så vi må derfor oppfordre deg til å søke om AFP på vanlig måte for å få endelig svar.»

Fra Adecco har Odd Steinar Ytre en bekreftelse på at han i ansettelsen i utleiebedriften alle de seks årene har jobbet 100 prosent som lagerarbeider ved Nexans, akkurat som han gjør nå.

Saken fortsetter under bildet.

«IKKE VÅRT ANSVAR»:  Svaret fra arbeidsgiveren var rent ansvarsfraskrivelse, mener klubben ved Nexans.

«IKKE VÅRT ANSVAR»: Svaret fra arbeidsgiveren var rent ansvarsfraskrivelse, mener klubben ved Nexans.

Håvard Sæbø

– Ren ansvarsfraskrivelse

Dette er en ren ansvarsfraskrivelse fra Nexans side. De har drevet med ulovlig innleie i mange år og det har gått ut over Odd, sier nestlederen i klubben. Han mener bedriften burde ta ansvar for det som har skjedd og ordne opp med Odd. Det har de råd til, mener han.

ph

– Det er først og fremst viljen det står på.

Ifølge arbeidsmiljøloven er man å anse som fast ansatt etter tre eller fire år som midlertidig, alt etter hvilken regel som gjelder.

Personalsak

HR-sjef Linda Nyegaard i Nexans skriver i en mail til Magasinet for fagorganiserte at bedriften ikke vil kommentere personalsaker i media. Når det gjelder innleie, skriver hun:

«I en periode hadde selskapet mange innleide ved Halden-fabrikken. I 2014 ble det foretatt en gjennomgang av alle innleieforhold og flere innleide fikk tilbud om fast ansettelse i henhold til gjeldende regelverk. Samtidig endret vi våre interne rutiner knyttet til innleie».

Ren uflaks

På Gjøvik sliter Thomas Andersson etter et ferskt hjerteinfarkt som rammet ham bare noen dager før Magasinets besøk. Han har hatt det tungt etter hjerneslaget som gjorde at han mistet AFP-rettighetene sine.

– Jeg har stått på og ikke spart meg når det gjelder å stille opp for bedriften og jobbe overtid i alle år. Etter hjerneslaget prøvde jeg å komme tilbake på jobb for å ta igjen det jeg mistet. Jeg har gjort min plikt og nå skulle jeg kreve min rett, forteller han med tårer i øynene. Han er fryktelig bitter.

Saken fortsetter under bildet.

TAPT: Thomas Andersson har fått både gullklokke og Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste hos Øveraasen AS på Gjøvik. Men AFP-en gikk i oppløsning foran øynene hans da han fikk hjerneslag som 59-åring.

TAPT: Thomas Andersson har fått både gullklokke og Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste hos Øveraasen AS på Gjøvik. Men AFP-en gikk i oppløsning foran øynene hans da han fikk hjerneslag som 59-åring.

Håvard Sæbø

Tapte penger

– Hvorfor har ikke fagforeningene klistret opp advarsler til medlemmene sine om at de må passe på, spør han.

– Folk som begynte lenge etter meg kan nå nyte godt av en AFP jeg har vært med på å betale. Jeg spurte sjefen min hva som kom til å skje med de pengene når jeg ikke får dem. Jeg fikk til svar at de går vel til de andre, sier Thomas Andersson.

Fortellingen hans er hjerteskjærende og han må ta pauser for å samle seg.

Nå vurderer han å selge Norges Vel-medaljen på nettet, om noen er interessert - og legger til at hvis det er noen rikinger de ute som har noen penger til overs, så kan de godt få kontonummeret hans.

Thomas Andersson har skjønt at AFP er tapt for alltid, og har nå søkt om uføretrygd. Han har søkt om å få forlenget Arbeidsavklaringspengene (AAP) til uføretrygden er avklart. Hvordan det går, vet han ikke. Han har fått beskjed om at det kan ta opptil åtte måneder å få svar på uføretrygden. Det er litt over ett år igjen til han blir 67 år.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne få både arbeidsavklaringspenger og slitertillegget på 35.000 kroner. Men hadde jeg vært frisk og rask, så hadde jeg kunnet gå på jobb og heve både lønn, AFP, slitertillegget og pensjon. Fordi jeg ble syk, blir jeg nesten minstepensjonist etter å ha jobbet i over 40 år, sier Thomas Andersson.

Eggum: – Må tette AFP-hullene

– Vi kan ikke akseptere at våre medlemmer går av som fattige etter et langt og hardt yrkesliv.

– I dag er AFP blitt en «alt eller ingenting»-ordning. Helt uforskyldt kan du miste alt, enten ved å bli syk eller hvis bedriften legges ned. Eller du kan gå i en av de mange fellene som definerer deg ut. Det er fort gjort.

Det sier forbundsleder Jørn Eggum.

Saken fortsetter under bildet.

Forbundsleder Jørn Eggum

Forbundsleder Jørn Eggum

Håvard Sæbø

Han er klar på at landsmøtet i oktober kommer til å vedta politikk på hele pensjonsfeltet, ikke minst i lys av at levealdersjusteringene som kom med pensjonsforliket har slått inn dobbelt så hardt som forutsatt.

– AFP er en viktig brikke i pensjonen. Derfor må det utvalgsarbeidet som snart skal konkluderes ut på rådgivende uravstemning før vårt landsmøte, sier Eggum.

Utvalgsarbeidet skal se både på hvordan en ordning der alle aktive år skal telle med i AFPen og hvordan en kan klare å få flere til å omfattes av AFP.

– Utredningen må komme med forslag til hvordan hullene i dagens AFP skal tettes. Det må forbundet vårt få ta stilling til før landsmøtet, krever Eggum.

Flere saker:

Verftsarbeiderne forventer bedre AFP: – Orker ikke å jobbe sånn i 45 år

AFP-en forduftet da jobben ble borte

Avtalefestet pensjon

• AFP beregnes som 0,314 prosent av all pensjonsgivende inntekt opp til et tak på 7,1 G fra du fylte 13 til du fyller 62 år.

• Du får den livet ut om du har greid å oppfylle kravene idet du runder 62 år.

• Hovedregel er at du har jobbet i minst 20 prosent stilling i en tariffbedrift som er med i AFP-ordningen i 7 av de siste 9 årene før du fyller 62 år.

• Staten dekker 1/3 av utgiftene til AFP, mens bedriftene dekker 2/3. AFP er enkelt sagt arbeidslivets pensjonsordning for de som står i arbeid til de har fylt 62 år eller lenger. De som slutter å jobbe før fylte 62 år, vil ikke kunne få AFP.

• Les mer på afp.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.05.2019
12:00
13.05.2019 12:51Mest lest

«Dollemobilen» trekker daglig last som du og jeg vil kalle livsviktig. For anledningen munnbind til levering hos Asko. Anita «Dolly» Handeland mener likevel at prisen som betales for transporten, er for lav.

«Dollemobilen» trekker daglig last som du og jeg vil kalle livsviktig. For anledningen munnbind til levering hos Asko. Anita «Dolly» Handeland mener likevel at prisen som betales for transporten, er for lav.

Stein Inge Stølen

Anita jobber 15 timer dagen til under minstelønn som langtransportsjåfør

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

Kai Hovden

Ove (49) jobbet 90 timer i uka ved asfaltverket – og fikk oppførte timer slettet

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Dagligvarekjedene presser ut Ringnes-sjåførene: – Dette er sosial dumping satt i system

De tre barnevernspedagogene er gode venner og kan snakke om lønnsforskjellene. Men når temaet kommer opp, kan det skape dårlig stemning på jobb.

De tre barnevernspedagogene er gode venner og kan snakke om lønnsforskjellene. Men når temaet kommer opp, kan det skape dårlig stemning på jobb.

Marie von Krogh

Elise tjener 32.000 mindre enn kollegaen, tross samme stilling og lik ansiennitet

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

Tora Marie Norberg

Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender fire forslag til ulike modeller for redusert trygd for arbeidsinntekt på høring. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender fire forslag til ulike modeller for redusert trygd for arbeidsinntekt på høring. (Arkivfoto)

Bjørn A. Grimstad

Fire modeller for redusert trygd mot arbeidsinntekt sendt på høring

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

Maersk Drilling/Atle Espen Helgesen

Tillitsvalgt Bår Inge fornøyd med at riggansatte får minst 24 500 kroner i lønnsøkning etter meklingen

– Det viktigste våpenet mot arbeidslivskriminalitet er et organisert arbeidsliv, sier forfatter Torgny Hasås.

– Det viktigste våpenet mot arbeidslivskriminalitet er et organisert arbeidsliv, sier forfatter Torgny Hasås.

Jessica Allande

Kampen om sjela i arbeidslivet vårt

Med ganske industrielle omgivelser lanserte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre 40 punkter på 100 dager. Presentasjonen foregikk på Kuben videregående skole, som er bygd på Standard Telefon- og Kabelfabrikks gamle industriområde.

Med ganske industrielle omgivelser lanserte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre 40 punkter på 100 dager. Presentasjonen foregikk på Kuben videregående skole, som er bygd på Standard Telefon- og Kabelfabrikks gamle industriområde.

Torgny Hasås

Støre åpner for forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-regionen. Her er Aps 100-dagersplan

Sandra Borch, Senterpartiet.

Sandra Borch, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Faktasjekk: Nei, ACER kan ikke pålegge oss å bygge strømkabler til utlandet

DAMSGÅRDSSUNDET: Her nede ved havna og skipsverftene tråkket Mette Johnsen Walker sine barnesko. Mormor og morfar bodde like ved.

DAMSGÅRDSSUNDET: Her nede ved havna og skipsverftene tråkket Mette Johnsen Walker sine barnesko. Mormor og morfar bodde like ved.

Sissel M. Rasmussen

Mette Johnsen Walker meldte seg ut av Utdanningsforbundet i protest og inn i Skolenes landsforbund – på samme dag


Flere saker