JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TAPT AFP: Ren uflaks - sykdom - tok fra Thomas Andersson (til venstre) AFP-en. Ulovlig innleie tok AFP-en fra Odd Ytre.

TAPT AFP: Ren uflaks - sykdom - tok fra Thomas Andersson (til venstre) AFP-en. Ulovlig innleie tok AFP-en fra Odd Ytre.

Håvard Sæbø

Odd mistet AFP-millionen fordi han hadde jobbet som innleid. For Thomas forsvant AFP-en etter et hjerneslag

Thomas Andersson i Gjøvik og Odd Ytre i Halden har slitt et langt liv i industrien. Men de føyer seg inn i rekken av AFP-tapere.08.05.2019
12:00
13.05.2019 12:51

hanne@lomedia.no

eline@lomedia.no

Årlig er det 1.300 personer som mister AFP på målstreken fordi de blir syke, er innleide, eller jobben blir borte. Og tallet er økende, kunne LO-leder Hans Christian Gabrielsen fortelle da AFP-evalueringen ble lagt fram på tampen av 2017.

Men det er ingen trøst for Andersson og Ytre at det blir stadig flere som dem.

Det er beregnet at AFP-ordningen utgjør om lag en million kroner for hver enkelt.

LES OGSÅ: Ikke gå i AFP-fella. Dette må du passe på etter at du har fylt 55 år

Gullklokke og medalje

Thomas Andersson har fått både gullklokke og Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste hos Øveraasen AS på Gjøvik. Men AFP-en gikk i oppløsning foran øynene hans da han fikk hjerneslag som 59-åring.

Selv om han prøvde å komme tilbake i jobb både i 50 og 30 prosent stilling, så hjalp ikke det fordi han hadde vært sjukmeldt i litt over 12 måneder, som er akkurat litt for lenge i årene rett før du fyller 62 år.

Odd Steinar Ytre mistet også AFP-en, fordi han ble fast ansatt i Nexans i Halden litt for seint. Det spiller ingen rolle at han utførte akkurat samme jobben på akkurat samme sted i seks år før. For da var han nemlig ansatt i vikarbyrået Adecco, uten tariffavtale. Dermed kan også han se langt etter AFP.

ph

– Pensjon - ikke lotteri

– Det er jo helt utrolig at de skal tape pensjon som om det var et lotteri de var med på, sier en fortørnet nestleder i klubben i Nexans, Bjørn Nyborg.

Han er rasende på vegne av alle sliterne som mister retten til AFP på målstreken og bare må se langt etter pengene, kanskje over en million kroner hver om de lever lenge nok.

Han mener Nexans drev med ulovlig innleie i mange år, og hadde hele 190 medarbeidere innleid over lengre tid. En av dem var Odd Steinar Ytre. Han jobbet i Adecco fra 1. oktober 2008 til 31. august 2014.

Saken fortsetter under bildet.

Hadde Odd blitt ansatt i Nexans to år tidligere, som arbeidsmiljøloven krever, så hadde han berget førtidspensjonen.

Hadde Odd blitt ansatt i Nexans to år tidligere, som arbeidsmiljøloven krever, så hadde han berget førtidspensjonen.

Håvard Sæbø

Samme jobb, samme sted

Dagen etter at han sluttet, altså 1. september 2014, fortsatte han i samme jobben på samme sted, men da som ansatt i Nexans. Han fyller 62 år 28. oktober 2019. Da får han bare fem år av de sju årene som er nødvendig for å ha fyllt opp kravet til å ta ut AFP.

Hadde han blitt ansatt i Nexans to år tidligere, som arbeidsmiljøloven krever, så hadde han berget førtidspensjonen.

ph

Etter en nylig forespørsel til Nexans om AFP, fikk han til svar: «Som innleid har du ikke vært registrert i arbeidstakerregisteret som ansatt i AFP-bedrift via Nexans, og du har ikke vært omfattet av bedriftens innbetaling til fellesordningene.»

Brevet fortsetter: «Det er ikke Nexans som behandler søknad om AFP, så vi må derfor oppfordre deg til å søke om AFP på vanlig måte for å få endelig svar.»

Fra Adecco har Odd Steinar Ytre en bekreftelse på at han i ansettelsen i utleiebedriften alle de seks årene har jobbet 100 prosent som lagerarbeider ved Nexans, akkurat som han gjør nå.

Saken fortsetter under bildet.

«IKKE VÅRT ANSVAR»:  Svaret fra arbeidsgiveren var rent ansvarsfraskrivelse, mener klubben ved Nexans.

«IKKE VÅRT ANSVAR»: Svaret fra arbeidsgiveren var rent ansvarsfraskrivelse, mener klubben ved Nexans.

Håvard Sæbø

– Ren ansvarsfraskrivelse

Dette er en ren ansvarsfraskrivelse fra Nexans side. De har drevet med ulovlig innleie i mange år og det har gått ut over Odd, sier nestlederen i klubben. Han mener bedriften burde ta ansvar for det som har skjedd og ordne opp med Odd. Det har de råd til, mener han.

ph

– Det er først og fremst viljen det står på.

Ifølge arbeidsmiljøloven er man å anse som fast ansatt etter tre eller fire år som midlertidig, alt etter hvilken regel som gjelder.

Personalsak

HR-sjef Linda Nyegaard i Nexans skriver i en mail til Magasinet for fagorganiserte at bedriften ikke vil kommentere personalsaker i media. Når det gjelder innleie, skriver hun:

«I en periode hadde selskapet mange innleide ved Halden-fabrikken. I 2014 ble det foretatt en gjennomgang av alle innleieforhold og flere innleide fikk tilbud om fast ansettelse i henhold til gjeldende regelverk. Samtidig endret vi våre interne rutiner knyttet til innleie».

Ren uflaks

På Gjøvik sliter Thomas Andersson etter et ferskt hjerteinfarkt som rammet ham bare noen dager før Magasinets besøk. Han har hatt det tungt etter hjerneslaget som gjorde at han mistet AFP-rettighetene sine.

– Jeg har stått på og ikke spart meg når det gjelder å stille opp for bedriften og jobbe overtid i alle år. Etter hjerneslaget prøvde jeg å komme tilbake på jobb for å ta igjen det jeg mistet. Jeg har gjort min plikt og nå skulle jeg kreve min rett, forteller han med tårer i øynene. Han er fryktelig bitter.

Saken fortsetter under bildet.

TAPT: Thomas Andersson har fått både gullklokke og Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste hos Øveraasen AS på Gjøvik. Men AFP-en gikk i oppløsning foran øynene hans da han fikk hjerneslag som 59-åring.

TAPT: Thomas Andersson har fått både gullklokke og Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste hos Øveraasen AS på Gjøvik. Men AFP-en gikk i oppløsning foran øynene hans da han fikk hjerneslag som 59-åring.

Håvard Sæbø

Tapte penger

– Hvorfor har ikke fagforeningene klistret opp advarsler til medlemmene sine om at de må passe på, spør han.

– Folk som begynte lenge etter meg kan nå nyte godt av en AFP jeg har vært med på å betale. Jeg spurte sjefen min hva som kom til å skje med de pengene når jeg ikke får dem. Jeg fikk til svar at de går vel til de andre, sier Thomas Andersson.

Fortellingen hans er hjerteskjærende og han må ta pauser for å samle seg.

Nå vurderer han å selge Norges Vel-medaljen på nettet, om noen er interessert - og legger til at hvis det er noen rikinger de ute som har noen penger til overs, så kan de godt få kontonummeret hans.

Thomas Andersson har skjønt at AFP er tapt for alltid, og har nå søkt om uføretrygd. Han har søkt om å få forlenget Arbeidsavklaringspengene (AAP) til uføretrygden er avklart. Hvordan det går, vet han ikke. Han har fått beskjed om at det kan ta opptil åtte måneder å få svar på uføretrygden. Det er litt over ett år igjen til han blir 67 år.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne få både arbeidsavklaringspenger og slitertillegget på 35.000 kroner. Men hadde jeg vært frisk og rask, så hadde jeg kunnet gå på jobb og heve både lønn, AFP, slitertillegget og pensjon. Fordi jeg ble syk, blir jeg nesten minstepensjonist etter å ha jobbet i over 40 år, sier Thomas Andersson.

Eggum: – Må tette AFP-hullene

– Vi kan ikke akseptere at våre medlemmer går av som fattige etter et langt og hardt yrkesliv.

– I dag er AFP blitt en «alt eller ingenting»-ordning. Helt uforskyldt kan du miste alt, enten ved å bli syk eller hvis bedriften legges ned. Eller du kan gå i en av de mange fellene som definerer deg ut. Det er fort gjort.

Det sier forbundsleder Jørn Eggum.

Saken fortsetter under bildet.

Forbundsleder Jørn Eggum

Forbundsleder Jørn Eggum

Håvard Sæbø

Han er klar på at landsmøtet i oktober kommer til å vedta politikk på hele pensjonsfeltet, ikke minst i lys av at levealdersjusteringene som kom med pensjonsforliket har slått inn dobbelt så hardt som forutsatt.

– AFP er en viktig brikke i pensjonen. Derfor må det utvalgsarbeidet som snart skal konkluderes ut på rådgivende uravstemning før vårt landsmøte, sier Eggum.

Utvalgsarbeidet skal se både på hvordan en ordning der alle aktive år skal telle med i AFPen og hvordan en kan klare å få flere til å omfattes av AFP.

– Utredningen må komme med forslag til hvordan hullene i dagens AFP skal tettes. Det må forbundet vårt få ta stilling til før landsmøtet, krever Eggum.

Flere saker:

Verftsarbeiderne forventer bedre AFP: – Orker ikke å jobbe sånn i 45 år

AFP-en forduftet da jobben ble borte

Avtalefestet pensjon

• AFP beregnes som 0,314 prosent av all pensjonsgivende inntekt opp til et tak på 7,1 G fra du fylte 13 til du fyller 62 år.

• Du får den livet ut om du har greid å oppfylle kravene idet du runder 62 år.

• Hovedregel er at du har jobbet i minst 20 prosent stilling i en tariffbedrift som er med i AFP-ordningen i 7 av de siste 9 årene før du fyller 62 år.

• Staten dekker 1/3 av utgiftene til AFP, mens bedriftene dekker 2/3. AFP er enkelt sagt arbeidslivets pensjonsordning for de som står i arbeid til de har fylt 62 år eller lenger. De som slutter å jobbe før fylte 62 år, vil ikke kunne få AFP.

• Les mer på afp.no

08.05.2019
12:00
13.05.2019 12:51Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

Her er den nye lønna til kontoransatte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Jan-Erik Østlie

Regjeringen trekker tilbake avgiftsøkningen for handikap-drosjer


Flere saker