JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

1000 nye medlemmer av Arbeidsmandsforbundet streiker fra i morgen

Fredag morgen går ytterligere 16.500 LO-medlemmer ut i streik. 1000 av dem er fra Arbeidsmandsforbundet. Alle er på bergverksoverenskomsten.
– Det er høysesong for produktene våre nå, så dette vil bedriften merke, sier hovedtillitsvalgt ved Sibelco Nordic, Øystein Pedersen. Der går omlag 140 medlemmer ut i streik.

– Det er høysesong for produktene våre nå, så dette vil bedriften merke, sier hovedtillitsvalgt ved Sibelco Nordic, Øystein Pedersen. Der går omlag 140 medlemmer ut i streik.

Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no 

Fredag 21. april trapper LO opp streiken mot NHO. Da vil 39.500 LO-medlemmer være i streik, og 2.700 av dem er medlemmer i Arbeidsmandsforbundet. 

Arbeidsmandsforbundet har tatt ut 1000 medlemmer på bergverksoverenskomsten i fredagens opptrapping. Det er så å si alle organiserte. 

SISTE: Storstreiken er over

Flest hos Norsk Stein og Sibelco Nordic

Hos Norsk Stein går om lag 170 medlemmer i streik fra i morgen tidlig. 117 av dem er ved bedriftens avdeling på Jelsa i Suldal. Også avdelingene i Tau og på Dirdal tatt ut, med henholdsvis 33 og ni medlemmer. 

Ved bedriften Sibelco Nordic er det tatt ut om lag 140 medlemmer fordelt på fem avdelinger. 73 av dem er på Stjernøy utenfor Alta, og 56 ved Åheim Utvinning. 

Ved Titania i Haugen i Dalane, går 128 medlemmer ut i streik. 

Også Franzefoss gjenvinning blir hardt rammet. Der går 81 medlemmer ved ni avdelinger ut i streik. 19 av dem ved avdelingen i Eide i Ågotnes, og 18 ved avdelingen på Haraldrud i Oslo. 

Ved The Quartz Corp AS på Drag i Nordland går 78 medlemmer ut i streik. 

Fersk tillitsvalgt ble kastet ut i streiken: – Vi må vise at vi vil ha vår del av kaka. Den kan ikke bare gå til dem på toppen

– Vi er klare for å streike for de lavlønte

På Stjernøy er de tillitsvalgte i Sibelco Nordic i full sving.

– Vi er klare for å streike for de lavlønte, understreker Jørgen Kaasen. 

Han er nestleder i klubben på øya, og leder i NAF avdeling 9 Nord. 

Sammen med hovedtillitsvalgt Øystein Pedersen og tillitsvalgt ved utskipningsavdelingen, John Andre Johnsen, sitter han nå og legger siste hånd på planene rundt streiken. 

De melder at streiken vil få store konsekvenser for bedriften. 

– Fra i morgen tidlig vil anlegget her vil stå, sier Øystein Pedersen. 

Undersøkelse: LO har folket i ryggen – seks av ti støtter streiken

– Dette vil bedriften merke

Mineralet de utvinner heter nefelinsyenitt, og brukes blant annet brukes i maling, glass og keramikk. Produktene eksporteres til fra Vest-Europa og til Indonesia, India og Australia. 

– Det er høysesong for produktene våre nå, så dette vil bedriften merke, fortsetter Pedersen. 

Fra i morgen tidlig vil de streikende stå streikevakter på havna i Alta. 

– Selv om vi har gode lokale forhandlinger, så streiker vi for dem som ikke har det. Vi gjør dette i solidaritet, for å heve de lavlønte, sier Pedersen.  

Stor streikevilje i Trondheim: – Det er vår tur nå. Vi er lavtlønnet og må tenke på at vi skal ha en lønn å leve av

De tillitsvalgte på Stjernøy legger de siste planene for streiken. Fra venstre ser vi hovedtillitsvalgt Øystein Pedersen, nestleder i klubben og leder i avdeling 9 Nord Jørgen Kaasen og tillitsvalgt John Andre Johnsen. 

De tillitsvalgte på Stjernøy legger de siste planene for streiken. Fra venstre ser vi hovedtillitsvalgt Øystein Pedersen, nestleder i klubben og leder i avdeling 9 Nord Jørgen Kaasen og tillitsvalgt John Andre Johnsen. 

Privat

– Medlemmene er klare!

Hovedtillitsvalgt ved Norsk Stein, Stian Ollila, melder at hos dem er alle klare for streik. 

– For fem år siden sto vi klare med streikevestene, men det ble enighet i siste sekund. Vi håper jo at det skjer nå også, at partene blir enige. Men blir det streik så er vi klare! 

Norsk Stein produserer stein i alle fraksjoner (det vil si størrelser) og kvaliteter. 

– Vi har hard stein som bruker til underlag i veier, for bygninger og togbaner og i betong. På Tau har steinen en spesielt god kvalitet, som blir brukt til spesialasfalt og på flyplasser, forklarer Ollila. 

Han tror at når alle de organiserte i Arbeidsmandsforbundet ved bedriften legger ned arbeidet, er det bare et dagskift som kan gå. 

– Avtalene om nattarbeid og helgearbeid er mellom fagforeninga og bedriften, og de blir satt på pause så lenge konflikten varer, forklare han. 

Innsikt: Dette bør du vite om streik. 23 spørsmål og svar

Fikk du med deg denne? Nesten 40 yrkesgrupper jobber sammen i gruvebedriften Sibelco på en øy i Finnmark. Alle får samme lønn

Stian Ollila, hovedtillitsvalgt ved Norsk Stein.

Stian Ollila, hovedtillitsvalgt ved Norsk Stein.

Ane Børrud

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse