JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffavtale

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

På LO-kongressen ble fagforeningsfolk fra hele landet møtt av vektere fra PSS Securitas, et selskap uten tariffavtale. Selskapet er flere ganger brukt i Folkets Hus.
Den fem dager lange LO-kongressen fant som vanlig sted i Oslo Kongressenter, også kalt Folkets Hus.

Den fem dager lange LO-kongressen fant som vanlig sted i Oslo Kongressenter, også kalt Folkets Hus.

Martin Guttormsen Slørdal

merete.holtan@lomedia.no

I begynnelsen av juni inviterte LO til en fem dager lang kongress i Oslo Kongressenter, også kalt Folkets Hus.

Der ble delegater fra de ulike LO-forbundene møtt av vektere fra PSS Securitas, et selskap som ikke har tariffavtale.

Det betyr at arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i selskapet ikke har inngått noen forpliktende avtale som regulerer lønn og arbeidsvilkår for de ansatte.

Gjennom Kongressenteret hadde LOs administrasjon bedt om vakthold fra Securitas. Likevel var det vektere fra PSS som dukket opp på kongressens første dag.

– Et slag i magen, sa vekter Knut-Johannes Berg fra Norsk Arbeidsmandsforbund om det hele.

Berg er tillitsvalgt i vaktbransjen og deltok på kongressen som delegat. Han og Arbeidsmandsforbundet har flere ganger opplevd at Securitas leverer anbud i eget navn, for så å sette datterselskapet inn for å gjøre jobbe til en lavere kostnad.

– At Securitas faktisk tør å gjøre det – i Folkets Hus – på LO-kongressen, viser at de har frekkhetens nådegave, kommenterte Berg.

Securitas: – Avtalt muligheter for å bruke PSS

LO og Kongressenteret tok raskt tak i saken, og på dag to av kongressen var det vektere fra Securitas som sto i døra. Knut-Johannes Berg berømmet LO for opprydningen, og rettet sin kritikk mot Securitas.

Selskapet svarte i en epost at de ikke hadde «fanget opp spesifikasjoner knyttet til hvem som var Oslo Kongressenter sin kunde» og beklaget dette:

«Så snart vi ble gjort oppmerksom på situasjonen, omprioriterte vi egne vektere», skrev HR-direktør i Securitas Gert Erik Engelien i en epost til Arbeidsmanden.

Engelien forklarte at Securitas har en avtale med Kongressenteret om at de kan sette inn PSS Securitas ved behov.

«Gjennom vår avtale med Oslo Kongressenter har Securitas jevnlig leveranser av ekstrabestillinger til arrangementer, og i våre leveranser har vi avtalt muligheter for bruk av PSS Securitas som underleverandør», skrev HR-direktøren.

Dette synes Arbeidsmanden er interessant. Oslo Kongressenter er blant annet eid av LO og Fellesforbundet. Er det slik at fagbevegelsen selv, som eiere, har «godkjent» å bruke et selskap uten tariffavtale?

Kongressenteret: – Får betalt etter tariff

Vi ringer Oslo Kongressenter og får snakke med daglig leder Henning Stordal. Han sier at det ikke dreier seg om noen fast avtale med Securitas, men at tjenestene avtales fra gang til gang.

Og at Kongressenteret ved noen anledninger – han anslår to eller tre ganger – har brukt PSS istedenfor Securitas til vakttjenester på huset.

Dette skyldes to ting, forklarer daglig leder: At Securitas, og vaktbransjen generelt, har bemanningsproblemer på grunn av pandemien. Og at PSS-vekterne har bedre kompetanse på vakthold der det serveres alkohol – la oss kalle det utelivskompetanse.

Stordal understreker at alle som leies inn for å jobbe for dem, får betalt etter tariff, selv om bedriften de jobber for ikke har noen tariffavtale. Han mener likevel det var en glipp at PSS Securitas slapp til på LO-kongressen.

– Sånn kan vi ikke ha det. Det var Securitas som var bestilt av LO. Heldigvis fikk vi ryddet opp i situasjonen, sier Henning Stordal.

Les også: Jason må ha nok overtid for at hverdagen skal gå rundt – ville valgt fulltidsjobb over høyere lønn

Norsk Arbeidsmandsforbund: – Ugreit

Dette synes Norsk Arbeidsmandsforbund på ingen måte er bra nok. Terje Mikkelsen er forbundssekretær med ansvar for vaktbransjen. Han reagerer på at Oslo Kongressenter overhodet tillater å bruke PSS Securitas.

– Kongressenteret må rett og slett forholde seg til selskaper som har tariffavtale. Det burde ikke være for mye forlangt. At de bevisst har leid et selskap som PSS, er ugreit, sier Mikkelsen.

Knut-Johannes Berg er enig. Delegaten fra LO-kongressen er til daglig hovedtillitsvalgt for vektere i Avarn Security og har lang fartstid som tillitsvalgt i Arbeidsmandsforbundet. Han kjenner bransjen godt.

– At Kongressenteret bruker som unnskyldning at PSS har erfaring med alkoholservering, er ikke holdbart. Det er noe flere vaktselskap kan skilte med, sier Berg. Han opplyser at Avarn Security har en egen eventavdeling og nylig hadde vektere på plass på en svær konsert i Oslo.

– Hvis Kongressenteret ville ha bedrifter med tariffavtale, hadde de funnet det.

At Kongressenteret betaler PSS-vekterne lønn etter tariffsats, gir heller ikke grønt lys for å bruke dem, mener Knut-Johannes Berg.

– Det er ikke godt nok. Det gir ikke disse vekterne en varig, god arbeidsavtale med arbeidsvilkår etter tariff. Det er veldig mye mer enn lønn som er regulert i en tariffavtale, og det blir for dumt å få tarifflønn når arbeidstidsbestemmelser og overtidsregler ikke gjelder.

LO vil ta opp saken med Kongressenteret 

Norsk Arbeidsmandsforbund mener altså at Kongressenterets praksis ikke er akseptabel. Men hva mener LO, som eier drøye 30 prosent av Oslo Kongressenter AS? Arbeidsmanden har henvendt seg til organisasjonen og stilt disse to spørsmålene:

– Er LO klar over at Kongressenteret slipper til PSS Securitas ved behov? Synes LO dette er greit, eller vil dere ta opp saken med Oslo Kongressenter?

Administrasjonssjef Gunn Kristoffersen svarer på epost at LO ikke var klar over Kongressenterets praksis før det ble et tema 30. mai, som var første dag av LO-kongressen. Hun skriver videre:

«Det er naturlig at vi tar opp dette med Oslo Kongressenter.»

Det er Terje Mikkelsen i Arbeidsmandsforbundet glad for.

– Jeg forventer at Kongressenteret benytter leverandører med tariffavtale også når det gjelder vektere. Over 80 prosent av bransjen er dekket av tariffavtale, så det bør ikke være noe problem. Dette må LO gi klar beskjed om, sier Mikkelsen.

Mye lest: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb, hevder tillitsvalgte

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse