Vekter Jason Kannemeyer slår et slag for flere heltidsstillinger blant vekterne. Han synes resultatet fra årets lønnsforhandlinger var midt på treet.
Brian Cliff Olguin
Lønnsoppgjøret 2022
Jason må ha nok overtid for at hverdagen skal gå rundt – ville valgt fulltidsjobb over høyere lønn
Jason Kannemeyer er ikke så opptatt av resultatet fra årets lønnsforhandlinger for vekterne. For ham er det viktigere at vaktbransjen gir ansatte en stilling de kan leve av.
aslak@lomedia.no
Få dager etter at Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Service og Handel er blitt enige om forslag til revidert vekteroverenskomst for 2022 – 2024, tar Kannemeyer til orde for å gi flere vektere en høyere stillingsprosent. I bransjen er ufrivillig deltid en grunn til at mange havner i lavlønnsfella.
– Skal vi ha en seriøs bransje, må vi også gi folk en stilling de kan leve av. Hadde jeg fått valget mellom 20 kroner mer i timen eller en heltidsstilling, er det ikke tvil om hva jeg ville ha valgt, sier Jason Kannemeyer, vekter for Avarn Security i Kristiansand, til FriFagbevegelse.
Midt på treet
Selv jobber han i en 71,3 prosent vekterstilling.
– Så lenge jeg kan jobbe for kolleger som er syke, får jeg hverdagen til å gå rundt. Så brutalt er det. Jeg er avhengig av å få nok overtid og helgetillegg i løpet av en måned, forklarer han.
Jason er styremedlem i avdeling 7 Sør-Vest i Arbeidsmandsforbundet og opptatt av sosial rettferdighet. Han har frontet flere saker som angår arbeidsfolk. Den ene er ufrivillig deltid.
– Det største problemet i bransjen er det store antallet vektere som går på små kontrakter, sier Kannemeyer.
For tida har han permisjon fra stillingen sin for å jobbe i industrien for Rec Solar. 1. september er han tilbake som vekter igjen.
Før og etter krigen
Når vi går gjennom resultatene fra årets lønnsforhandlinger for vekterne – blant annet at alle får 7 kroner mer, at områdeledertillegget øker med 350 kroner og at objekt- og vaktledertillegget øker med 250 kroner – sier han seg sånn passe fornøyd.
– Dette er et midt på treet-resultat, oppsummerer Avarn Security-vekteren.
– Hadde du spurt meg før koronakrisen og krigen i Ukraina, ville jeg imidlertid ha vært veldig fornøyd med dette lønnsoppgjøret, sier han.
Prisene på strøm og drivstoff har imidlertid gått opp, og verdens matvarepriser har aldri vært høyere. Russlands invasjon i Ukraina påvirker forbrukere i både fattige og rike land.
– Prisoppgangen over hele verden får ringvirkninger for vår hverdag og det vi oppnådde i oppgjøret. Sett i lys av dagens situasjon, har ikke kronetillegget like stor verdi, påpeker Kannemeyer.
Denne skaper debatt: 16 dager kortere behandlingstid ville gitt Alf Rune 70.000 kroner mer i året
Timelønn for deltidsansatte
Vekteren er misfornøyd med kompromisset om å videreføre prøveordningen i fire nye år for vektere som står i stilling mellom 20 og 50 prosent.
Det innebærer at timelønn kan avtales med den enkelte arbeidstaker etter skriftlig godkjenning fra tillitsvalgt. Før årets forhandlinger hadde vekteren et krav om fast månedslønn til alle.
Det skal fremdeles betales timelønn for de som jobber deltid i en stillingsprosent til og med 20 prosent. Det er en avtale som forbundet inngikk med arbeidsgiverne i 2020.
– Jeg er skuffet over at man ikke klarte å få tilbake den fastlønnsordningen vekterne hadde før 2020, sier han.
– Det er en uting å få utbetalt en månedslønn basert på antall timer den ansatte jobbet måneden før. Ønsket mitt er å få det helt bort. Det må vi fortsette å jobbe for, mener Avarn Security – vekteren.
Et av kravene til vekterne før årets lønnsoppgjør var å få høyere natt- og helgetillegg, men det ligger ingen økning i disse tilleggene etter forhandlingene. Det har også vært opphavet til en del misnøye blant de ansatte, ifølge Kannemeyer.
Ny lønn under radaren
For ham virker det som om årets lønnsforhandlinger har gått litt under radaren for en del vektere. Kannemeyer har sagt ifra og gjort sitt beste for å forberede kollegene på utfallet, men engasjementet har til dels vært fraværende. Han tror det skyldes den tynnslitte tilliten som mange vektere har til ledelsen i selskapene.
– Streiken i 2020 var en av de lengste i et tariffoppgjør i privat sektor. Den varte i 11 uker og én dag. Derfor er jeg overrasket over at årets resultat ikke ser ut til å være av så stor interesse, sier han.
– Mange vektere føler seg nok slitne og apatiske. De merker ikke noe særlig forandring i bedriften. Derfor er det mye viktigere å gi ansatte større kontrakter og en stilling å leve av, sier han.
Oversikt: Slik blir den nye lønna til renholderne
Mest lest
Colourbox.com
Nye satser for pensjon og trygd
Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.
Sondre Dalaker/NRK
Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»
Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.
Eirik Dahl Viggen
Ole Martin fikk nok av fengselslønna – byttet til jobb i Nav
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.
Sissel M. Rasmussen
Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
Da det danske forsikringsselskapet gikk konkurs, satt Rune Sundmoen igjen uten de 2,5 millioner kronene han hadde rettmessig krav på.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble yrkesskadet for 13 år siden. Han har fortsatt ikke fått en eneste krone
Kronikk
Privat
Er jeg dum som et brød som valgte jobben jeg har?
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim
Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte
Transportminister Bezalel Smotrich, nå finansminister, var med da hurtigtoget mellom den israelske byen Tel Aviv og Jerusalem startet.
Emil Salman/Haaretz
På full speed over okkupert land
– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.
Alf Ragnar Olsen
Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt
Anna Sandman er fra Ukraina, og kan bli ordfører i Gjerdrum kommune etter høstens valg.
Sissel M. Rasmussen
Ukrainske Anna kan bli ordfører for Arbeiderpartiet
Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.
Equinor
Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: – Omgår lovendringa
Antall drosjer har mer enn doblet seg siden frislippet av drosjeløyver.
Roy Ervin Solstad
Det blir flere taxier – men de tjener mindre
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Arkivfoto: Eivind Senneset
Brudd i lønnsforhandlingene til oljearbeidere
Debatt
Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.
Brooks Rice / Unsplash
Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret
Grunnrenteskatt på havbruk – bedre kjent som lakseskatten – ble innført fra 1. januar i år. Først 26. mai ble det klart hvordan den endelige skattelegginga blir, etter enigheten melllom regjeringespartiene, Venstre og Pasientfokus. Illustrasjonsfoto fra Sandnessjøen.
Erlend Angelo
Enighet om lakseskatt på 25 prosent: – Et kompromiss som alle bør kunne leve med
Tormod Ytrehus