JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundet og ISS enige om etterbetaling:

ISS-renholdere på hotell kan få inntil 60.000 kroner etterbetalt

Etter at ISS ble dømt av Arbeidsretten for å ha betalt feil lønn for renholdere på hotell, har Arbeidsmandsforbundet og ISS blitt enige om etterbetalingen. Organiserte renholdere i ISS som har jobbet på hotell etter 27. april 2015, men som ikke gjøre det lenger, må ta kontakt med Arbeidsmandsforbundet før 25. juni.

Erlend Angelo

ane.borrud@lomedia.no

Når ISS har tatt over renhold på hotell, har de en periode fortsatt å betale renholderne lønn etter Fellesforbundets overenskomst. Men de skulle ha betalt etter Arbeidsmandsforbundets overenskomst, har Arbeidsretten slått fast. Det betyr at renholderne i ISS som har jobbet på hotell etter 27. april 2015 skulle hatt høyere lønn en periode, siden renholdsoverenskomsten i Arbeidsmandsforbundet har høyere satser enn Riksavtalen til Fellesforbundet.

«Uten renholderne stopper Norge»

En minnelig løsning

Forskjellen på de to overenskomstene er først og fremst grunnlønn, men det er også forskjeller i blant annet ansiennitetsberegning, ulempetillegg og skift-tillegg. I tillegg vil etterbetalingen gjelde forskjellige perioder for hvert enkelt hotell avhengig av når ISS tok over renholdet.

– Å beregne kravene eksakt for hver enkelt vil derfor være en formidabel oppgave, sier nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen.

Derfor har Arbeidsmandsforbundet og ISS fremforhandlet en minnelig løsning om etterbetaling til de som er nåværende medlemmer hos oss og fremdeles ansatt i ISS.

– Enigheten tar utgangspunkt i den gjennomsnittlige differansen mellom de to overenskomstene, som utgjør omlag 2.500 kroner per måned for en 100 prosent stilling. Denne summen omregnes og fordeles på de faktisk arbeidete timer som er registrert i ISS´ lønnssystem i den gjeldende perioden, fortsetter han.

De vil at renholderne skal synes: – Dette er en yrkesgruppe som altfor ofte blir glemt

Totalt flere millioner

Det betyr at en renholder i ISS som har jobbet på hotell i full stilling etter 27. april 2015, kan få mellom 2.500 kroner og 60.000 kroner. Perioden renholderne har fått feil lønn varierer fra hotell til hotell, og kan spenne mellom 1 måned (2.500 kroner) og maksimalt to år (60.000 kroner).

Ifølge nestlederen vil etterbetalingene for ISS totalt bli på flere millioner kroner.

– Selv om det har tatt svært lang tid å få avklart denne saken, er ISS opptatt av å oppfylle dommen når tvisten nå er avgjort. Det skal de ha ros for, understreker han.

Renholdernes dag: «Hvorfor skal man ikke se at det er mennesker som gjør denne jobben?»

Krav innen 25. juni

Forbundet har oversikt over renholderne i ISS som gjør per i dag gjør rent på hotell og som er medlemmer hos Arbeidsmandsforbundet. Ifølge Edvardsen er det om lag 380 personer.

– Disse trenger ikke å foreta seg noe, sier Brede Edvardsen.

Men:

– Dersom medlemmer som ikke står på oversikten ønsker å gjøre krav på etterbetaling, er fristen 25. juni. Og disse kravene må være dokumentert. Enten med en arbeidsavtale eller med lønnsslipper, fortetter han.

Forbundssekretær Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Forbundssekretær Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Øyvind Aukrust

– Ta kontakt med forbundet

– Hvis du har jobbet i ISS som renholder på hotell, men har sluttet der for eksempel for to år siden og begynte som renholder i et annet firma. Står du på oversikten da?

– Nei. Det er sånne tilfeller vi trenger at de sier ifra. Vi har oversikt over dem som per i dag jobber på hotell og som er medlemmer hos oss.

Edvardsen understreker at forbundet bare bistår renholderene som er medlemmer i forbundet. De som ikke er organisert må fremme sine krav direkte til ISS.

– Hvordan skal en renholder som har jobbet i ISS på hotell etter 27. april 2015 vite om han eller hun står på oversikten?

– Da kan de ringe til forbundet og spørre etter saksbehandler Michella Jensen.

– Nå har denne saken vart i mange år. Hvorfor er det så kort tid på å kreve etterbetaling?

– Vi vil gjerne få gjort opp saken, og ISS er veldig interessert i å få oppfylt dommen innen rimelig tid. Samtidig er det et poeng at medlemmene våre ikke skal vente altfor lenge på etterbetalingen. Nå skal pengene komme senest i august, avslutter nestlederen i Arbeidsmandsforbundet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse