JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar i bruk ny teknologi

Renholdsfirma utstyrer renholderne med mopp og app

Det skal være morsomt å lære nye ting, synes renholdsfirmaet West. Nå kan de ansatte lære og konkurrere via en egen app.
NYTT ARBEIDSREDSKAP: De ansatte i rengjøringsfirmaet West bruker smarttelefonen aktivt på jobb.

NYTT ARBEIDSREDSKAP: De ansatte i rengjøringsfirmaet West bruker smarttelefonen aktivt på jobb.

Colourbox

merete.holtan.garte@lomedia.no

– Det skal være både morsomt og lærerikt å bruke den, sier daglig leder Jon Vidar Larsen i West Facility Management. Han hadde syslet med ideen en stund da han så en reportasje på Dagsrevyen.

Reportasjen handlet om at de ansatte på Gardermoen fikk bevege seg gjennom 3D-versjonen av den nye lufthavnen via en app før de skulle ta den terminalen bruk i den virkelige verden. Hva om renholderne kunne få ta i bruk noe lignende? spurte Larsen seg. Lære om bedriften og faget, maskinene og databladene via en app på smarttelefonen, og samtidig ha det litt gøy?

– Jeg tok kontakt med selskapet som hadde utviklet teknologien på Gardermoen, og spurte om de hadde en enklere variant for våre formål. Og det hadde de, forteller Jon Vidar Larsen.

Virke vil kutte i sykelønna

Inneholder oppdaterte datablad

Han viser Arbeidsmanden appen på telefonen sin, og forklarer at den er bygget opp av flere moduler, med underkategorier. Han klikker seg fram, og vi får se:

En modul hvor de ansatte kan gjøre seg bedre kjent med West, en om daglig renhold, om maskiner og HMS, for å nevne noe. I tillegg inneholder appen datablader for samtlige produkter som West-renholderne tar i bruk.

Et datablad er et følgeskriv med informasjon om farlige egenskaper ved et kjemikalie, og anbefalte vernetiltak.

– Med over 500 ulike lokasjoner er det eneste som er helt garantert når det gjelder datablader på print, at utvalg og innhold aldri er helt oppdatert for våre ansatte. Med appen kan vi sørge for at all informasjon er nettopp det, forklarer Jon Vidar Larsen.

HEKTA: Jon Vidar Larsen, daglig leder i West Facility Management, bruker selv appen han har vært med på å lage til den ansatte.

HEKTA: Jon Vidar Larsen, daglig leder i West Facility Management, bruker selv appen han har vært med på å lage til den ansatte.

Merete Holtan Garté

Følg oss på Facebook.

Kan quize og score med sjefen

Moro skal det også være. Innbakt i modulene ligger det nemlig et spillelement. Via små quizer, som ikke skal ta for lang tid, kan de ansatte konkurrere i kunnskap, og samtidig lære. Jon Vidar Larsen viser hvordan man kan klikke på et svaralternativ, og umiddelbart få opp pluss- eller minuspoeng.

Deretter klikker han seg videre til en liste med de ansattes score. Han står selv på listen.

– Klart jeg må delta. Jeg er opprinnelig ikke fra renholdsbransjen, og har mye å lære, sier daglig leder.

Få vårt nyhetsbrev.

Oversatt til polsk, russisk og rumensk

West Facility Management har avdelinger i Bergen, Ålesund og Oslo, til sammen rundt 350 heltids- og deltidsansatte. Omtrent 100 har til nå tatt appen i bruk.

– Den største utfordringen er språk. Ikke alle snakker norsk, sier Jon Vidar Larsen.

Sikkerhetsdatabladene med ren informasjon er derfor oversatt til engelsk, polsk, russisk og rumensk, mens spilldelen vurderes oversatt til engelsk.

En annen svakhet er at en liten prosentandel av de ansatte ikke har smarttelefon. Styrken er at appen kan brukes hvor som helst - også i en kjeller uten nett.

Tror flere vil komme etter

– Med fare for å være en gledesdreper: Stjeler quizingen tid fra renholdsarbeidet?

Jon Vidar Larsen smiler.

– Nei da. Dette er noe man kan gjøre på bussen på vei til og fra jobb - eller på kveldene, om man blir hekta.

Larsen har tro på at flere av de store renholdsfirmaene vil komme etter og utvikle apper til eget bruk.

– Det er jo en investering, men vi får det tilbake gjennom kompetente medarbeidere.

Les også:

Denne sprayflasken kan redusere mengden gift du blir utsatt for med 90 prosent

Renholderne vil ikke gjemmes bort

Maks to underleverandører innenfor renhold

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse