JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Da Veronika Ryan jobbet for SATS, måtte hun ta seg en ekstrajobb for å få økonomien til å gå rundt.

Da Veronika Ryan jobbet for SATS, måtte hun ta seg en ekstrajobb for å få økonomien til å gå rundt.

Sissel M. Rasmussen

Skatt

SATS-eier flytter til Sveits: – Jeg har vært lavtlønna mens kjeden har tjent milliarder

Veronika har 22 år bak seg som SATS-ansatt. Hun reagerer sterkt på at eieren Bjørn Maaseide har tatt med seg formuen sin og flyttet til Sveits. 

21.10.2023
07:00
30.10.2023 09:36

camilla.yndestad@lomedia.no

– Jeg kommer aldri til å sette mine bein på et SATS-senter igjen.

Veronika Ryan er tidligere ansatt i treningskjeden SATS, og er klokkeklar på hva hun mener om at Bjørn Maaseide nå har flyttet både seg selv og formuen sin til Sveits.

Den tidligere sandvolleyball-stjernen Maaseide kjøpte seg opp i treningskjeden Sports Club og ble største aksjonær i 2000.

Sports Club ble senere medeiere i Elixia og SATS, som i 2014 fusjonerte til SATS.

Maaseide har meldt flytting til byen Luzern, som har en formuesskatt på en sjettedel av nivået i Norge, med en sats på 0,27 prosent, ifølge E24.

 – Det ser ikke bra ut i det hele tatt, sier Ryan.

SE HVA BEDRIFTEN SVARER LENGER NEDE I SAKEN

Måtte ta ekstrajobb

I 2017 skrev Arbeidsmanden om Veronika, som da jobbet fulltid og var tillitsvalgt på Elixia Tunejordet i Sarpsborg – en del av det som het SATS Elixia – kjeden, i dag bare SATS.

«Jeg kunne jo tatt meg en butikkjobb og tjent 50 kroner mer i timen», sa hun den gangen.

Ryan passet barn mens foreldrene trente, og hun holdt senteret rent. For det fikk hun det siste året en timelønn på 161,79 kroner, som igjen ga en årslønn på rundt 285.000 kroner.

For å klare seg økonomisk, måtte hun ta en ekstrajobb for den lokale båtforeningen på Kråkerøy. Hun vasket lokalet deres for en timelønn på 175 kroner, altså mer enn hun tjente i jobben på treningssenteret.

Totalt ga arbeidsinnsatsen på 120 prosent en årslønn på rundt 325.000 kroner.

Ryan peker på at de personlige trenerne (PT) i SATS ikke har samme lønnssystem som hun hadde.

– De personlige trenerne i SATS sitter med risikoen selv. De får ikke betalt for all planleggingen bak timene, og om de er borte i svangerskapspermisjon, så har de kanskje mistet alle kundene sine når de kommer tilbake, sier Ryan.

Landssjef i SATS, Wenche Evertsen, opplyser til Arbeidsmanden at PTene har en høyere timelønn enn tarifflønnen, fordi for- og etterarbeid er innbakt i timesatsen. I tillegg får personlige trenere utbetaling av bonus, som baserer seg på antall leverte PT-timer i foregående måned.

Nyansatte PTer er sikret lønn for 40 timer den første måneden og 30 timer den andre måneden. PT-timer som leveres utover dette lønnes på vanlig måte per leverte time fra første dag.

Når det gjelder svangerskapspermisjon har SATS en lønnsgaranti. Den gjelder alle som kommer tilbake etter langtidsfravær. De tre første månedene etter at en PT er tilbake fra svangerskapspermisjon, er de garantert en lønn lik den de hadde forut for fraværet.

Ikke mye ekstra på søndager

LO har tidligere meldt at SATS har lagt seg på et absolutt minimum på lønn for de personlige trenerne, som ifølge LO veltet risikoen over på den enkelte PT.

SATS har heller ikke vært villig til å betale for de ansattes treningstøy. I fire år kjempet Sats-ansatte Cathrine for at jobben skulle betale for buksene.

– Tenk det, vi fikk ikke en fattig bukse en gang – i tillegg til å være underbetalt så det svir. Jeg fikk ikke mange kronene ekstra da jeg jobbet på søndager, og nå sitter Maaseide og lever livets glade dager i Sveits, sier Ryan.

Hun forteller at hun ble «fly forbanna» da hun leste Dagsavisens kommentar Squat for velferdsstaten, der hun selv er nevnt i teksten.

 – «Men kanskje snakket han for Veronika?», sto det. Da tenkte jeg at ja, det er jaggu sant! Jeg har vært lavtlønna i alle år og Sats-kjeden har tjent milliarder.

I dagens overenskomst mellom NHO Reiseliv og Norsk Arbeidsmandsforbund står det at «For arbeid på lørdager etter kl. 16.00 og for arbeid på søndager som ikke er helligdager, høytidsdager eller helligdagsaftener, betales et tillegg på kr 23,50 pr. time».

I samme overenskomst står det at «Bedriften skal holde de ansatte med hensiktsmessig arbeidstøy og verneutstyr etter behov.»

Ifølge Landssjef i SATS, Wenche Evertsen, får nå Sats-ansatte en uniform som består av svart bukse eller tights, og trøye, vest, og jakke.

I protokollen fra mellomoppgjøret i 2023 kan du se dagens lønnsnivå.

Har doblet lønna

I 2020 sa Ryan opp jobben i SATS. Hun meldte seg hos et bemanningsbyrå og fikk oppdrag tre dager senere.

Nå har hun fast jobb hos Stabburet og er kjempefornøyd med den nye arbeidshverdagen. Dermed har hun også byttet forbund, fra Norsk Arbeidsmandsforbund til NNN (Norsk Nærings – og Nytelsesmiddelarbeiderforbund).

Hun kjører truck, pakker varer og står på «linja» ved samlebåndet og tapper på flasker, og jobber fulltid og skift.

– Med skifttillegg og sånn har lønna doblet seg, sier Ryan.

Hun legger ikke fingrene mellom når hun forteller hva hun tenker om at Maaseide har flyttet til en by i Sveits med en formuesskatt på en sjettedel av nivået i Norge:

– Jeg støtter ikke flyttingen hans i det hele tatt. Jeg vet hvor ille det er for de som jobber der. De blir utnyttet, du må stå på pinne hele tiden og det er gratisarbeid, sier hun.

Nå er hun klubbsekretær for klubben i Stabburet, der hun også sitter i forhandlingsutvalget.

– Etter 22 år i SATS fikk jeg ikke en blomst på døra en gang, det var bare et «ha det» i døra, sier hun.

SATS: Kjenner seg ikke igjen

Landssjef i SATS, Wenche Evertsen, skriver i en e-post til Arbeidsmanden at «Bjørn Maaseide er en av mange passive eiere uten formelle roller i SATS, og det nå er seks år siden han hadde noen operativ rolle i selskapet. 

SATS ble børsnotert i oktober 2019 og har ikke betalt ut utbytte til eierne siden det.»

Hun forklarer at SATS ikke kan stå inne for private disponeringer hos sine aksjonærer.

– At Maaseide flytter til Sveits, vil på ingen måte påvirke det faktum at SATS er et norskeid selskap med konkurransedyktige lønnsbetingelser som justeres årlig med utgangspunkt i forhandlingene mellom NHO og Norsk Arbeidsmandsforbund.

Eversten forteller videre at hun ikke kjenner seg igjen i Ryans beskrivelse av arbeidsbetingelsene til de SATS-ansatte.

– SATS er en seriøs og profesjonell arbeidsgiver, og for mange unge mennesker i hele Norden er vi deres aller første arbeidsgiver, og vi er vårt ansvar bevisst, sier Evertsen.

Timelønn lang over tariffnivå

 – Stemmer det Ryan sier om at de personlige trenerne ikke får betalt for selve planleggingen av timene, og at de kanskje har mistet kundene sine når de kommer tilbake fra svangerskapspermisjon? 

– Når det gjelder våre høyt kvalifiserte gruppetreningsinstruktører og personlige trenere, har de en timelønn som er langt over tariffnivå, i tillegg til kvelds-, helge- og overtidstillegg i henhold til tariffavtalen og lovverket. Medianlønnen for en instruktør er 80 prosent over tarifflønn, og for en personlig trener ligger den 11 prosent over. Dette fordi avlønningen innbefatter for- og etterarbeid.

– Alle som jobber i SATS, er ansatt i selskapet med de sosiale velferdsordninger som følger med. Det innebærer også svangerskapspermisjon med utbetaling basert på lønn.

– At personlige trenere kanskje mister kunder når de i svangerskapspermisjon og taper inntekt på grunn av dette stemmer ikke, da vi har innført en garantilønnsordning for personlige trenere som sikrer dem å komme tilbake til samme lønn som de hadde før fraværet, sier Eversten.

Rekordhøy kundetilfredshet

Til påstanden om at «SATS-kjeden har tjent milliarder og har lavtlønna i jobb. Det blir utnyttet, du må stå på pinne hele tiden og det er gratisarbeid», svarer Evertsen følgende:

– Vi er rett i underkant av 10.000 ansatte i Norden og gjør jevnlige medarbeiderundersøkelser flere ganger årlig som viser høy medarbeidertilfredshet i selskapet. Produktene vi leverer i SATS er i meget høy grad avhengig av de som jobber ute på sentrene. Ser vi på kundeundersøkelsene våre ser vi også at vi har rekordhøy kundetilfredshet.

Etter å ha vært i kontakt med SATS har vi lagt inn opplysninger om SATS sitt lønnssystemet for PT-er under mellomtittelen «Måtte ta ekstra jobb».

Vi har lagt inn en lenke til protokollen for mellomoppgjøret i 2023 under nederst i avsnittet «Ikke mye ekstra på søndager». 

21.10.2023
07:00
30.10.2023 09:36Mest lest

Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)

Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

Berit Baumberger

Skitbyen-Berit med ti råd til Nav

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Martin Guttormsen Slørdal

Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Ylva Lie Bjerke

Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen


Flere saker