JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KRITISK: Både Arbeidsmandsforbundet (NAF) og LOs juridiske avdeling er kritiske til lønnssystemet for personlige trenere i Sats-kjeden.

KRITISK: Både Arbeidsmandsforbundet (NAF) og LOs juridiske avdeling er kritiske til lønnssystemet for personlige trenere i Sats-kjeden.

Eivind Olai Kristiansen

Sats gir garantert lønn til PT:

Kontrakter for personlige trenere får kritikk: – Risikoen veltes over på den enkelte

Sats-kjeden har endret arbeidskontrakter for personlige trenere, som følge av nye regler i arbeidsmiljøloven. Men LO er ikke fornøyd.


28.01.2020
14:04
21.08.2023 17:14

ida.bing@lomedia.no

Etter at nye regelendringer i arbeidsmiljøloven trådte i kraft i januar 2019, er fast grunnsats for lønn i alle arbeidsavtaler et krav.

Treningskjeden Sats er en av aktørene som har måttet se over kontraktene sine på nytt, og skrive inn endringer som omhandlet en garantert rett til lønn.

Over ett år senere står de nye kontraktene klare, hvor det i et punkt på over 12 linjer står beskrevet hvilken garantilønn de ansatte får.

Blant annet står det i en mal for kontrakten at den ansatte har garantert lønn for 2 PT-timer i uka.

Ifølge en personlig trener i Sats-kjeden som FriFagbevegelse har vært i kontakt med, inneholder de nye avtalene en garantilønn som ikke strekker til.

– Selve argumentet for lovendringen var å ha garantert lønn. Men kun to vanlige PT-timer i uka er langt unna minstelønn, sier hun til FriFagbevegelse. Hun ønsker å ikke gå ut med navnet sitt, da belastningen og risikoen for egen jobb blir for stor ved å stå fram.

Se hele beskrivelsen om garantilønn for PT-ene nederst i saken.

Mange blir utbrente

Arbeidsavtalene til Sats har tidligere blitt sterkt kritisert. Avtalene legger opp til at selv om den personlige treneren er fast ansatt, er det opp til den enkelte å skaffe seg kunder, og tilrettelegge timene. Det får de heller ikke betalt for.

p

– Når timene settes opp med en kunde klokken sju om morgenen, en midt på formiddagen og to klokken ti om kvelden, så gjør folk seg utrolig tilgjengelige.

Hun legger til:

– Jeg vet om unge PT-er som er utbrente allerede i starten, fordi de føler de må ha kalenderen sin åpen hele tiden.

Selv mener hun at en fast ansettelse burde ha en konkret arbeidstid.

Da de fleste kundene trener på ettermiddags- og kveldstid, og hun som forelder har ikke anledning til å sette opp timer hver kveld.

Dermed får hun ikke jobbet så mye, og tjent like mye som hun skulle ha ønsket.

p

Kan bli satt til å vaske

Blir ikke antall arbeidstimer som står i kontrakten nådd, finner arbeidsgiver et annen type arbeid for å fylle opp timeantallet.

Ifølge arbeidsavtalen, som FriFagbevegelse har tilgang til, heter det at:

«Dersom Arbeidstaker ikke leverer timeantall i henhold til avtale, vil arbeidsgiver sette Arbeidstaker til annet arbeid som for eksempel renhold».

Dette arbeidet har en timelønn på et annet nivå, såkalt PT-Start lønn, som følger tariff på 137,50 kroner timen. De ekstra timene, betalt med start-lønn, er arbeid som PT-en FriFagbevegelse har vært i kontakt med beskriver som «hva som helst».

– Det kan være vasking av gulv, rengjøre treningsapparater og andre oppgaver, forteller PT-en, som jobber ved et senter i Oslo.

p

Forklaringen ligger i at hun tror sentrene ikke har nok jobb å tilby i utgangspunktet:

– Vi blir oppfordret til å sette opp et lavere antall timer, fordi de ikke har nok jobb. Hvis alle setter seg et mål om et høyt antall PT-timer i måneden med ulike kunder, så har de ikke nok arbeidsoppgaver for å fylle opp timeantallet til hver PT.

Hun poengterer at sentrene allerede har ansatte i renhold og barnepass.

Kan ikke ta ekstrajobb

Hun mener det er paradoksalt at PT-ene selv har ansvaret for å finne nye kunder og sette opp timer, men at de ikke blir betalt for å forberede timene og lage treningsplaner. Til FriFagbevegelse forteller hun at de nærmest opptrer som selvstendig næringsdrivende.

Samtidig har de ikke lov til å ta seg jobb som personlig trener på et annet, konkurrerende senter.

« … skal Arbeidstaker ikke påta seg lønnet eller ulønnet arbeid eller verv for andre», fremstår det av kontraktene som FriFagbevegelse har sett på.

Forbundssekretær Terje Mikkelsen i NAF mener kontrakten i seg selv gir lite forutsigbarhet.

– Lovens intensjon er at du skal ha forutsigbar inntekt, og det får du ikke her.

Han peker på at PT-en heller ikke får betalt for arbeidet de faktisk utfører, når planlegging og tilrettelegging av timer står utenfor lønnsutbetalingene.

p

– Ansvaret for å opparbeide seg timer blir lagt på den enkelte, og det er jo ikke rett. Det vanlige er at en viss tid avtales hvor du skal stå til disposisjon for arbeidsgiver. Men det er ikke tilfellet i disse avtalene, sier Mikkelsen.

LO-advokat: Uklart

I tillegg til å ha en garantert lønn basert på et visst antall PT-timer i uka, vil garantilønnen også ta utgangspunkt i hva PT-en historisk sett har levert av timer.

LOs juridiske avdeling mener beskrivelsen ikke sier noe om hva garantilønnen skal beregnes ut ifra.

– Lønnsbestemmelsen fremstår som uklar, og det gjør det vanskelig for de ansatte å skjønne hva som er garantilønnen, sier Tina Storsletten Nordstrøm, som er advokat i LOs juridiske avdeling, til FriFagbevegelse.

– Det er også vanskelig å forstå hvilken mengde arbeid man er garantert, legger hun til.

Norstrøm har sett på arbeidskontraktene for de personlige trenerne. Slik LO-advokatene ser det bør en slik garantilønnen basere seg på hva den enkelte faktisk har jobbet, og en forretningsanalyse av hvilket behov selskapet har for arbeidskraft fremover.

– Ut fra kontrakten ser det ikke ut som selskapet har gjort denne øvelsen, kommenterer Nordstrøm.

LO-advokaten mener det er flere momenter ved kontraktene som er uklare:

– Det fremstår som selskapet har lagt seg på et minste minimum og således veltet risikoen over på den enkelte PT. Dette skaper mindre forutsigbarhet for den ansatte.

p

For å sikre seg ytterligere har arbeidsgiveren lagt opp til en ordning hvor PT-ene kan pålegges renholdsoppgaver dersom de selv ikke klarer å fylle garantilønnen med PT-timer, forklarer Nordstrøm.

– Arbeidsgiveren er etter det nye regelverket forpliktet til og må tørre å ta en vurdering av hvilket behov de har for PT-timer i fremtiden og basere garantilønnen på den bedriftsøkonomiske vurderingen for den enkelte, kommenterer LO-advokaten.

Det er nok jobb, svarer Sats

Etter hva FriFagbevegelse erfarer, har det nå vært dialog om endringer av kontrakten mellom partene Arbeidsmandsforbundet (NAF) og HR-avdelingen i Sats, som er en del av Virke.

HR-manager Guri Johansen i Sats skriver i en epost til FriFagbevegelse at det er for tidlig å si hva som skal endres på i kontraktene fremover, men at de opplever å ha en god dialog med forbundet.

Johansen tilbakeviser at de ansatte oppfordres til å sette et lavere timeantall fordi det ikke er nok jobb.

– Det er i høyeste grad nok jobb til alle, vi har kontinuerlig stillingsutlysninger hvor vi søker etter PT liggende ute. Vi har anmodet om at de setter et reelt timeantall i avtalene slik at de klarer å levere i henhold til avtale, det er verken i deres eller SATS sin interesse at de skal gjøre annet arbeid enn å levere PT timer, skriver Johansen.

p

At en PT ikke får jobbe for andre treningssentre, er fordi de ansatte har lojalitetsplikt så lenge arbeidsforholdet består, forklarer hun.

At mange PT-er har en arbeidstid som går langt utover en normal arbeidsdag, påpeker imidlertid Johansen at kan være en utfordring.

– Dette handler om planlegging. Vi ønsker at PT-ene skal planlegge dagen slik at de har flere kunder etter hverandre, og at de legger inn et lagt opphold midt på dagen dersom de ønsker å jobbe morgen og kveld samme dag. PT-ene styrer dagen sin helt selv, noe de setter stor pris på, skriver Johansen i e-posten.

– Forstår dere at det kan virke vanskelig å vite hvordan en slik garantilønn skal beregnes?

– Vår opplevelse er at de ansatte forstår dette. Kontrakten er ment for interne ansatte, og vi har faktisk forsøkt å forenkle de. Nå jobber vi i samarbeid med fagforeningene med å forenkle teksten i enkelte punkter av kontrakten, svarer Johansen.

Timelønnen rettferdiggjør ikke

Sats lønner PT-Start i henhold til tariff, men at PT-Pay timene «har en betydelig høyere timelønn», påpeker HR-Manager Johansen i e-postkorrespondanse med FriFagbevegelse.

Denne timelønnen starter på 215,5 kroner, og lønnes ut ifra treners nivå og utdannelse. Hvert nivå krever mer kompetanse eller levert erfaring.

Etter en PT har levert 2.500 timer, får de timelønn på nivå 3, som vil si 335,5 kroner i timen. Nivå 4 oppnås ved 4.500 leverte timer, med en timelønn på 472 kroner.

– En av grunnene til at de har den høye timelønnen er at den skal kompensere for forarbeid, det er dessuten varierende og individuelt hvor mye tid de benytter til dette, skriver Johansen.

Det er PT-en i Oslo ikke enig i, som understreker at det tar mye tid og planlegging å være PT om man skal gjøre en god jobb for den enkelte kunden, og at man burde få bedre betalt. I tillegg tar det tid å klatre mellom de ulike lønnsnivåene.

p

– Sats er en styrer, og den største aktøren. De legger premissene for bransjen, og alle følger dem, sier hun til FriFagbevegelse.

Hun forteller at flere PT-er i hovedstaden har snakket sammen om dette, og at flere er i ferd med å samles. Hun ser positivt på at forbundet er på banen og er i dialog med Sats.

Tariffavtale på kun to sentre

I dag har kun to Sats-sentre tariffavtale av i alt 57 sentre i Norge.

Til tross for at Sats følger lønnsbestemmelsene i tariffavtalen, ønsker forbundet seg flere avtaler på plass. De har vært tydelig på at de ønsker å holde dialogen med Sats, og få på plass flere presiseringer i arbeidsavtalene.

– Vi vil ha flest mulig. Men treningsbransjen har vist seg vanskelig å komme inn på, sier forbundssekretær Mikkelsen.

– Hvorfor tror du det er sånn?

– Det virker som en stor andel av disse PT-ene har en annen inntekt ved siden av, og de er kanskje organisert et annet sted.

– I tillegg har det vært omorganiseringer i Sats Elixia-kjeden, og da har de ikke lenger vært bundet til tariffavtalene, fordi de får et nytt organisasjonsnummer og blir en ny bedrift etter sammenslåingen, forklarer Mikkelsen.

Sats slo seg sammen med Elixia og Fresh Fitness til ett selskap i 2014. I fjor ble de børsnotert, og verdsatt til over 4 milliarder kroner.

Slik er garantilønnen beskrevet

I den nye kontrakten som FriFagbevegelse har tilgang til står det at:

• Arbeidstakeren har en garantert rett til lønn for 2 PT-timer i uken, og baserer seg på en historisk leveranse av antall PT-timer.

• Antall PT-timer som garantilønnen baserer seg på kan variere, og det bestemmes på individuelle kontraktsmøter. 2 timer er skrevet inn som en mal for å gjøre det enklere å forstå, opplyser Sats.

• Timelønnen kalles PT-Pay, og varierer mellom fire ulike lønnsnivåer, fra 215 til 472 kroner, avhengig av trenerens kompetanse og erfaring.

For en nyansatt trener med 50 prosent gjennomført utdannelse, tilsvarer dette en timelønn på 215,50 kroner. Garantilønnen baserer seg dermed på 1.724 kroner i måneden.

• Leverer ikke PT-en de gitte timene i uka, blir garantilønnen basert på timelønnen til såkalte PT-Start timer. Disse ligger på 137,50 kroner timen, i henhold til tariff.

• Med utgangspunkt i et gjennomsnittlig årsverk på 1950 timer, gir tariff-lønna en samlet årslønn på 268.400 kroner - omtrent halvparten av en gjennomsnittslønn i Norge.

28.01.2020
14:04
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker