Sats har 250 treningssenter i Norge, Sverige, Finland og Danmark med 700.000 medlemmer og 10.000 ansatte, der cira 2.000 er heltidsansatte. Bildet er fra senteret i Bjørvika i Oslo.
Emmie Olivia Kristiansen
Kommentar
Squat for velferdsstaten
Sats-eier Bjørn Maaseide tar med mange hundre millioner i formue til Sveits. Men hvem har han tatt dem fra?
Bjørn Maaseide gjør som stappmette mangemillionærer flest - drar fra velferdsstaten til søkkrik-paradiset Sveits for å slippe skatt. Dette begrunnet han med «å bli bedre eiere for våre norske virksomheter».
Maaseide kjøpte seg opp i treningskjeden Sports Club og ble største aksjonær i 2000. Sports Club ble senere medeiere i Elixia og Sats, som i 2014 fusjonerte til Sats.
Maaseides enveisbillett til Sveits førte til at forfatter og mangeårig Sats-medlem Sandra Lillebø sa opp abonnementet i protest. Utmeldelsen gikk viralt.
Det er bare å klappe for Lillebø og andre som sier opp. Selv er jeg nyinnmeldt med bindingstid, så fremover bidrar jeg 650 kroner månedlig til kjeden. Men jeg skal i det minste bidra til å opplyse om hvor noe av Maaseides formue, som i 2018 ble anslått til å være på over en milliard norske kroner, kommer fra.
Det mest åpenbare er så klart støtte-medlemmene til Sats. Folk som altså betaler mellom 600 og 900 i måneden for å ikke ta i bruk fasilitetene på Sats, bidrar selvsagt til at Maaseides lommebok blir tjukkere. Akkurat det kan ikke lastes den tidligere sandvolleyball-spilleren og treningsgründeren. Det må hjemmesitterne ta på egen kappe.
Likevel. Lillebø påpekte også i sin tekst i VG at da pandemien herjet, sendte Sats ut e-poster til medlemmene og ba dem bidra til dugnaden med å fortsette å betale fullt medlemskap til tross for stengt senter. Eierne hadde tatt ut flere millioner noen måneder tidligere, påpekte Lillebø.
Forbrukertilsynet mente at Sats brøt loven etter nedstengingen, ved å gjøre om kunder til digitale abonnenter. Tilsynet mener Sats brøt markedsføringsloven, at flere tusen avtaler kunne være ugyldige, og truet med millionbot.
Maaseide har tatt ut profitt på mer enn støtte-medlemmer. Overskuddet kommer også av underbetaling og arbeiderfiendtlige kontrakter for ansatte og personlige trenere på Sats. Og risiko som legges over på den ansatte.
LO kunne i 2020 melde at Sats la seg på et absolutt minimum på lønn for de personlige trenerne, som ifølge LO veltet risikoen over på den enkelte PT. «Dette skaper mindre forutsigbarhet for den ansatte», sa LO-advokat Tina Storsletten Nordstrøm til FriFagbevegelse.
Sats har heller ikke vært villig til å betale for de ansattes treningstøy. I kontrakten til de ansatte var det krav til at de måtte bruke «helsvarte velstelte treningsbukser/bukser/tights» når de var på jobb, og dette måtte de betale selv.
«Det er ikke lett å bli rik i Norge», sa Maaseide til Aftenbladet i 2021. Han kan umulig ha snakket for egen del. Men kanskje snakket han for Veronika? For Sats-resepsjonist Veronika kunne i 2017 fortelle at hun ikke klarte å leve av lønna på Sats, selv etter å ha jobbet der fulltid i 11 år, og at hun tjente mer i en ekstrajobb som renholder.
Det beste som kunne skjedd er at flere Sats-ansatte stiller krav til både høyere lønn og andre rettigheter. Lønner Sats skikkelig, er det nemlig mindre overskudd å hente for Maaseide, og da slipper han også den store akilleshælen «for mye formue», som tydeligvis er den nye pesten som rammer de søkkrike som er nødt til å emigrere.
Støttemedlemmene med bindingstid må nesten bare se å løpe ned døra til Sats og ta i bruk fasilitetene, for å forhindre at Maaseides formue blir uutholdelig stor for han. Squat for velferdsstaten.
Debatten rundt exit-skatt forsvant like fort som Kjell Inge Røkke kunne si Lugano. Men debatten må holdes varm inntil skatten er på plass, for denne egoismen er nødt til å straffe seg. Vi kan ikke sette vår lit til at forbrukerne skal velge vekk Sats – det er fellesskapet som må trå til. Det samme fellesskapet som søkkrike mennesker nå snur ryggen til.
Mest lest
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø
Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox