JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«ACER sikrer at energisamarbeidet fungerer»

ACER lager ikke egne regler, men tolker regelverket for samarbeidene, lager retningslinjer for praktiseringen og sørger for at det overholdes. Dette tjener alle på, særlig små land, skriver Robert Kippe.

ACER lager ikke egne regler, men tolker regelverket for samarbeidene, lager retningslinjer for praktiseringen og sørger for at det overholdes. Dette tjener alle på, særlig små land, skriver Robert Kippe.

Sissel M. Rasmussen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
ACER bestemmer ikke over Norges kraftressurser, slik Jan R. Steinholt fra Nei til EU forsøker å framstille det. 

Når Norge spiller landskamper, er det en utenlandsk og nøytral dommer. Dommeren blåser i fløyta hvis spillereglene brytes og bidrar til at reglene som gjelder for kampen blir fulgt.

Det betyr ikke at fotballforbundet ikke har kontroll over eget lag. Det tar fortsatt ut laget og bestemmer formasjon og taktikk.

På en lignende måte fungerer det også i energipolitikken. Når vi samarbeider og utveksler kraft over landegrensene, må vi ha regler for hvordan dette skal foregå.

Opprettelsen av EUs byrå for samarbeid mellom reguleringsmyndigheter, the Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER), innebærer et bedre samarbeid i Europa. ACER fungerer også som veileder og har vedtaksmyndighet på begrensete saksområder.

EU-dommen som Steinholt sikter til fastslo at byrået hadde rett til å endre et forslag om metodikk som overføringssystemoperatørene hadde utformet og overført til sine nasjonale reguleringsmyndigheter.

Dette betyr imidlertid ikke at hvert enkelt land mister sin nasjonale kontroll over kraftressursene. ACER lager ikke egne regler, men tolker regelverket for samarbeidene, lager retningslinjer for praktiseringen og sørger for at det overholdes.

Dette tjener alle på, særlig små land.

Regelverket for flaskehalsinntekter fra mellomlandsforbindelsene pålegger ikke Norge å øke kapasiteten på kraftutvekslingen, slik Steinholt påstår.

Det sier at inntektene kan brukes til å øke kapasiteten om ønskelig, men ikke at den må økes. Det sier derimot at eksisterende kapasitet skal opprettholdes, noe som er et rimelig krav.

Dette er land som har gjort store investeringer i felles, kritisk infrastruktur og begge må kunne stole på at samarbeidet overholdes. En avtale er en avtale.

Resten av inntektene kan brukes til å finansiere nytt nett i Norge som eller ville blitt finansiert gjennom økt nettleie.

Norge har full kontroll over egne energiressurser.

Steinholt og Nei til EU svarer på dette innlegget: «Fornybar Norge prøver å slå i hjel en påstand om at ACER bestemmer over Norges kraftressurser»

Warning
Annonse
Annonse