Debatt
«Fornybar Norge prøver å slå i hjel en påstand om at ACER bestemmer over Norges kraftressurser»
De naturgitte ressursene er – med unntak av vindkrafta – stort sett på norske hender. Det er bruken av disse ressursene når konsesjon først er gitt, som er kjerna i denne diskusjonen, skriver Jan R. Steinholt.
Herman Bjørnson Hagen
Den påstanden er aldri framsatt.
I sitt tilsvar «ACER sikrer at energisamarbeidet fungerer» sammenligner Robert Kippe fra Fornybar Norge energibyrået ACER med en «utenlandsk og nøytral» fotballdommer.
Det er ingen dårlig analogi, bortsett fra at denne dommeren ikke bare deler ut gule og røde kort. Han har også anledning til å justere spillereglene underveis i kampen hvis det blir for få scoringer.
Det handler ikke om at ACER plukker ut spillerne på det norske landslaget, men om at dommeren for eksempel kan kreve at alle forsvarsspillerne skal være spisser for å få mer fart i kampen. Også når begge lagkapteinene mener det er håpløst og ber dommeren ta til fornuft.
EU-kommisjonen og EU-domstolen er overdommere. EU-domstolen slår fast at ACER er i sin fulle rett til å regulere formasjon og pasningsspill uansett om de nasjonale trenerne foretrekker lange, harde baller.
Kippe prøver å slå i hjel en påstand om at ACER bestemmer over Norges kraftressurser. Den påstanden er aldri framsatt.
De naturgitte ressursene er – med unntak av vindkrafta – stort sett på norske hender. Det er bruken av disse ressursene når konsesjon først er gitt, som er kjerna i denne diskusjonen.
Inntil Norge forhandler EUs tredje energimarkedspakke og ACER-forordningen ut av EØS-avtalen, er vi forplikta til å stille tilgjengelig kapasitet til rådighet for strømeksport på kraftbørsens betingelser.
Offentlig eierskap til vannkrafta er viktig, men har begrenset verdi når en fremmed dommer setter vilkår for omsetning, bruk og transport av elektronene den genererer.
Flaskehalsinntektene skal primært benyttes til utvikling av kapasitet og tilførselslinjer til utenlandsforbindelsene.
Grensehandelsforordningen art. 16.3. slår for eksempel fast at «For de forbindelseslinjene og/eller overføringsnettene som har betydning for grensekryssende strømmer, skal størst mulig kapasitet stilles til markedsdeltakernes rådighet.»
Dette krever løpende vedlikehold og oppgradering av nettet. Vedlegget til forordningen presiserer disse reglene ytterligere.
Og hvem påser at regelverket praktiseres? Det gjør ACER og byråets linjedommer i Norge, Reguleringsmyndigheten for energi (RME).
Hvis noen spillere er for offensive eller defensive, er det RME som henviser dem til reservebenken med regelboka til ACER i handa.