JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Erna Solberg har lagt seg på en tøffere stil»

Eksemplene viser at det er en tydelig presset Høyre-leder som forsøker å redde stumpene i innspurten på valgkampen, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Eksemplene viser at det er en tydelig presset Høyre-leder som forsøker å redde stumpene i innspurten på valgkampen, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Tonen i valgkampen har blitt skarpere.

kjell.werner@anb.no

Det er spesielt interessant å merke seg at Erna Solberg er tøffere enn vanlig. Nå er strategien å angripe de rødgrønne framfor bare å fokusere på egen politikk. Dette er nye toner fra Høyre-lederen. Så langt i august har Høyre lagt ut minst 19 Facebook-poster med angrep på og advarende varsler mot de rødgrønne partiene.

Det er grunn til å minne om at Erna Solberg våren 2019 hevdet at «velgerne er lei av å høre politikere som rakker ned på hverandre istedenfor å snakke om egen politikk og egne løsninger». Bakgrunnen var at Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde kommet med flere angrep på Solbergs regjering i sin landsmøtetale. Solberg «svarte» med å ikke nevne verken Støre eller opposisjonen med ett ord i sin tale til Høyres landsmøte.

Debatt: «Frislippet av bemanningsbransjen var et historisk feilgrep. Nå tar vi konsekvensen av det»

Erna Solberg avviser at hun har endret strategi, men Høyre-lederen innrømmer at tonen har blitt annerledes de siste årene. Statsministeren bedyrer at Høyre fortsatt snakker mest om egen politikk. Men når de andre partiene kontinuerlig går til angrep på Høyre, så mener hun Høyre må vise kontrastene den andre veien. Når VG konfronterer Erna Solberg med eksempler på Høyres angrep, svarer hun med å karakterisere dette som «spinn fra Arbeiderpartiet».

Det vi nå er vitne til, står i grell kontrast til Erna Solbergs budskap i Dagbladet i mai. Da sa hun følgende: «Jeg har alltid snakket mest om Høyres politikk. Tidligere var Høyre kjappe og krasse. Det passet ikke meg, og folk likte det heller ikke. Så sluttet vi med det og snakket heller om de områdene der vi hadde alternative løsninger».

Debatt: «Tre gode grunner til å stemme Rødt», skriver tidligere Ap-velger

Men nå har strategene fått Erna Solberg til å slå inn på partiets «gamle» linje – med kjappe og krasse angrep på politiske motstandere. 15. mai hevdet Høyre-lederen at Ap er «tomme for politiske ideer» og at Støre bare snakker om hva han skal reversere - ikke hva han skal gjøre. Men å reversere reformer er tross alt å gjøre noe. Støre står ikke stille.

Basert på en fersk meningsmåling, forsøkte Solberg 20. august å skremme velgerne med at MDG eller Rødt kan få innflytelse på en rødgrønn regjering. Dagen etter kom Erna Solberg med en advarsel mot SVs skolepolitikk, som hun mener vil være skadelig for både elever og skole. Samme dag sa Høyre-lederen at en rødgrønn regjering vil stoppe store, viktige veiprosjekter. Og så la hun til at «vi vet ikke hva som vil bli resultatet av det».

Debatt: «Tre grunner til å stemme på SV, dersom du vurderer å stemme på Rødt»

Eksemplene viser at det er en tydelig presset Høyre-leder som forsøker å redde stumpene i innspurten på valgkampen. Angrep synes i dagens situasjon å være Erna Solbergs beste forsvar. Egne prinsipper må vike.

Annonse
Annonse