Debatt
«Frislippet av bemanningsbransjen var et historisk feilgrep»
Kriminelle får sno seg, opprydning haster, skriver Arild Håvik. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Nå tar vi konsekvensen av det.
«Landsfader» Einar Gerhardsen sa en gang at hans største seier var at arbeidsfolk ikke lenger trengte å stå med lua i hånda. Han gikk imidlertid ut av tiden i 1987 – 12 år før bemanningsbransjens frislipp. Dermed fikk han aldri oppleve at arbeidsgiversiden vant omkampen.
Få oversikten: Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene
Utviklingen i arbeidslivet har lenge vist klare oppløsningstendenser. I flere bransjer er omfanget av innleie nå så stort at å vise til en «norsk arbeidslivsmodell» nesten blir meningsløst. Flere steder er arbeidslivet så møllspist av useriøse og/eller kriminelle utleiere av arbeidskraft at det truer grunnlaget for hele vår samfunnsmodell.
Mye lest: Bemanningsselskap saksøker tillitsvalgte Nicolai: – Et angrep på meg som person
Selv om enkelte lovlydige og hederlige unntak finnes også blant utleiere, forblir de nettopp det: unntak fra et system hvor arbeidstakere fratas alt fra rettsvern og medbestemmelse til trygghet og fellesskap. Alt dette erstattes i praksis av kortsiktig vilkårlighet, av arbeidsgivers totale makt.
20 år er mer enn nok. Eksperimentet med institusjonalisert løsarbeid har gitt oss erfaringer i overflod til å slå fast at bemanningsbransjen ikke er forenlig med noen av våre mål. Den gir oss verken et godt arbeidsliv eller et godt samfunn. Derfor er tiden nå overmoden for å avvikle den i sin helhet.
Arbeidsmarkedsloven og arbeidsmiljøloven må vinnes tilbake for arbeidsfolks grunnleggende interesser. Lovverket må sikre et vern på linje med tilstanden før det fatale frislippet i 1999. Selskapsformen «utleie av arbeidskraft» må bort – helt uavhengig av hvordan de ulike selskapene framstiller seg selv.
Debatt: «Bemanningsbransjen er gift for arbeidslivet»
I motsatt fall vil kampen for det organiserte arbeidslivet vi alle (sier at vi) ønsker i beste fall bli redusert til et naivt slagord.
Til nå i valgkampen har ikke arbeidslivet fått den plassen det fortjener. Men takket være stødige kamerater i Oslo-regionens fagforeninger, mobiliseres det igjen til streik for å sette kravet på den politiske dagsorden. Det er både riktig og nødvendig, og helt i tråd med landsmøtevedtak i flere av LOs største forbund – forbund som til sammen representerer et flertall av LOs medlemmer.
Vi forventer full støtte fra alle politikere som forstår hva som står på spill. Normalt sett gjør ikke høyresida det. Det overrasker oss ikke. De har aldri kjempet vår sak. Derimot ville det være en skandale om ikke et nytt rødgrønt flertall stilte seg bak kravet, med en forpliktelse om å gjennomføre avviklingen i neste stortingsperiode. 20 år er mer enn nok.
Mye delt: Utenlandske sjåfører kjører varer i Norge for 25 kroner timen: – Bransjen er i en dødsspiral
Derfor vil vi i Fellesforbundet avdeling 25 i Stavanger advare mot ønsket fra våre fagforeningskamerater i Oslo om å «starte med byggeplasser rundt Oslo-fjorden».
Det vil kunne bli ei sovepute, og i verste fall forskyve problemet. Vi har selv fremmet krav om straks-forbud innen egne områder på Vestlandet, og ønsker ikke å havne bak i køen. Eventuelle strakstiltak må være langt bredere. Skaden skjer nemlig hver dag over hele landet.
Kriminelle får sno seg, opprydning haster.
Gerhardsens seier har gått tapt på veien. Etter Stortingsvalget må den vinnes på ny.