JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Bemanningsbransjen er gift for arbeidslivet»

Botemiddelet mot arbeidslivsgiften er klar, forby bemanningsbransjen nå, skriver Rødt-politikerne.

Botemiddelet mot arbeidslivsgiften er klar, forby bemanningsbransjen nå, skriver Rødt-politikerne.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
For 50 år siden klarte norske politikere å gjøre det som for dagens regjering har vært umulig; forby bemanningsbransjen. Etter valget har vi en historisk mulighet til å gjeninnføre dette forbudet. Rødt og SV er for, blir Ap og Sp med?

Forbudet fra 1971 mot innleie gjennom bemanningsbyråer holdt, akkurat på dagen, i 29 år. I år 2000 åpna man igjen for bemanningsbransjen, der de fleste i realiteten er midlertidig ansatte. Det undergraver prinsippet om faste stillinger. Bransjen har siden frislippet blitt en leverandør av billigere, og hovedsakelig utenlandsk, arbeidskraft til viktige deler av arbeidslivet.

Det har vært en gift for den norske modellen.

Løsarbeid gir lav organisasjonsgrad, og lav organisasjonsgrad svekker fagbevegelsen og truer den norske modellen. Derfor er det helt avgjørende å rydde opp i løsarbeidet i arbeidslivet. Faste og trygge stillinger er den viktigste forutsetningen for å øke organisasjonsgraden og styrke fagbevegelsen. Bemanningsbransjen er en løsarbeidsmaskin som må kastes ut av arbeidslivet.

I juni 2018 skjerpet Stortinget reglene i arbeidsmiljøloven om ansettelse og innleie av arbeidskraft. Rødt fikk med seg resten av opposisjonen og KrF på det som statsminister Erna Solberg betegnet som “sitt største nederlag i Stortinget denne våren”.

Aktuelt: Dette forslaget kan gjøre det vanskeligere å omgå reglene for innleie av arbeidskraft, mener Steinar Krogstad

Innskjerpelsene i Arbeidsmiljøloven skulle styrke stillingsvernet til de ansatte i bemanningsselskapene, blant annet med krav om arbeidstidsbestemmelse, lengde på oppdrag, og reell stillingsprosent. Til tross for endringene i arbeidsmiljøloven er andelen av innleie nærmest uforandret siden 2017, og andelen ulovlig innleie er fortsatt skyhøy.

Og problemet er særlig stort i Viken/Oslofjordregionen.

Dermed er det lite som tyder på at formålet med innstrammingene, nemlig å øke andelen faste ansatte, blir oppfylt når bransjen i praksis fortsetter som før.

Norsk modell: Fougner-utvalget har sett på fremtidas arbeidsliv. Her er deres 15 forslag til endringer

Rødt ligger an til et rekordvalg. Etter valget i høst kan vi komme inn med mange nye stortingsrepresentanter. Og det vil bety en reell forandring i arbeidslivspolitikken.

Noe av det første vi vil gjøre når vi kommer inn vil gjøre å foreslå et nytt forbud, og da må vi begynne med Viken/Oslofjordområdet.

Tidligere har Ap, Sp og SV støttet Rødts forslag i stortinget (fikk ikke flertall) om å “forby innleie av arbeidskraft fra private virksomheter som ikke er produksjonsbedrifter, på byggeplasser i fylkene Oslo, Viken og Vestfold”.

Er partiene villige til å gjøre det samme i posisjon?

21 år i kampen mot den systematiske nedbygginga av faste ansettelser og gode lønns- og arbeidsvilkår burde være oppfordring nok for alle partier som ønsker et anstendig arbeidsliv til å igjen innføre et forbud mot bemanningsbransjen.

Botemiddelet mot arbeidslivsgiften er klar, forby bemanningsbransjen nå.

Warning
Annonse
Annonse