JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Frp stjeler fra de unge»

Frp-nestleder Sylvi Listhaug er kjerringa mot strømmen, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug er kjerringa mot strømmen, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Frp vil bruke ekstra mange oljemilliarder.

kjell.werner@anb.no

Siden Fremskrittspartiet nå er ute av regjeringen føler partiet seg ikke lenger forpliktet til å følge handlingsregelen for bruk av oljepenger. Derfor vil Frp pøse på med oljemilliarder også i tider hvor det går godt økonomisk, ikke bare i kriser slik som nå under koronapandemien.

– Folk er opptatt av å bruke penger på de viktige tingene; å bygge landet med vei og infrastruktur og legge til rette for næringsvirksomhet, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til VG. Hun er pekt ut til å ta over som Frp-leder når Siv Jensen går av på landsmøtet i mai. Og nå er altså Listhaug klar på at Frp vil stå for en politikk der det brukes flere oljemilliarder.

Kommentar: «Nå viser Frp sitt sanne ansikt»

Finansminister Jan Tore Sanner (H) er sterkt kritisk til disse Frp-signalene som viser hvor det er tydelige forskjeller mellom Høyre og Fremskrittspartiet. «Høyre fører en ansvarlig økonomisk politikk», sier finansministeren. På den måten antyder Sanner indirekte og elegant at Frp-politikken ikke er like ansvarlig.

Dette er for så vidt ikke ny Frp-politikk. Det er «god, gammel» Frp-politikk. Partiet var nemlig mot å innføre handlingsregelen i 2001, men Frp-leder Siv Jensen måtte lojalt innordne seg da hun ble finansminister i Erna Solbergs regjering i 2013. I så måte har Jensen vært flink.

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Handlingsregelen, som ble innført under Stoltenbergs første regjering i 2001, innebærer at vi bare skal bruke avkastningen av oljefondet. Det er bred politisk enighet om at fondet skal være et slags bankinnskudd der vi tar ut rentegevinsten. På den måten blir fondet en evighetsmaskin som fortsetter å gå etter at norsk sokkel er tømt for olje og gass. Her står det 11.000 milliarder på bok. Hver sjette krone på statsbudsjettet hentes i dag fra oljefondet.

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Da handlingsregelen ble innført, ble avkastningen anslått til fire prosent. Sentralbanksjef Øystein Olsen anbefalte allerede i 2012 at tallet skulle være tre, men ingen politikere ville høre på det øret. Først i februar 2017 fulgte omsider regjeringen til Erna Solberg rådet og satte krittstreken ned til tre prosent. Vi tør minne om at Siv Jensen var finansminister! Vurderingene fra to ekspertutvalg og Norges Bank tilsa at vi måtte belage oss på lavere avkastning. «Det må vi ta inn over oss. Derfor tilpasser vi nå kartet etter terrenget», sa Jensen den gang svært så treffende.

Torsdag kom sentralbanksjef Olsen med et nytt signal. Nå antyder han en avkastning på «nær to prosent». I denne situasjonen velger Sylvi Listhaug å være kjerringa mot strømmen. Hun vil tappe fra oljefondet. Det vil minke år for år dersom Frp følger sitt interne kart. Dermed stjeler Frp fra kommende generasjoner. Det kan velgerne gjøre noe med til høsten.

Kommentar: «Hvorfor skal EØS og ESA blandes inn i hvordan vi driver kommunale sykehjem og idrettsanlegg?»

Annonse
Annonse