JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Kuttet i dagpenger er et arbeidsuhell som må rettes opp»

Regjeringspartiene bør snu fortest mulig, skriver Kjell Werner. Her representert ved arbeidsminister Marte Mjøs Persen.

Regjeringspartiene bør snu fortest mulig, skriver Kjell Werner. Her representert ved arbeidsminister Marte Mjøs Persen.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det bør være mulig å finne 200 millioner kroner innenfor et budsjett på 1.700 milliarder.

kjell.werner@anb.no

Regjeringen har kuttet i ordningen som sikrer dagpenger til arbeidsledige.

Gjeldende ordning innebærer at man kan legge inntekten for de siste tre årene til grunn for beregning av dagpenger.

I forslaget til statsbudsjett for 2023 strammes det inn slik at bare inntekten fra de siste 12 månedene teller.

Opposisjonen til venstre for regjeringen raser. LO-nestleder Steinar Krogstad karakteriserer kuttet som et arbeidsuhell og forventer at gjeldende ordning blir forlenget. Også YS-nestleder Hans-Erik Skjæggerud er på krigsstien.

Ap/Sp-regjeringen regner med å spare 200 millioner kroner på innstrammingen.

Rundt 2.000 nyregistrerte arbeidsledige vil ikke få dagpenger, og om lag 13.000 får mindre utbetalt. Ved utgangen av september var 46.000 personer registrert som helt ledige i Nav-statistikken. Av disse mottok 18.000 mennesker dagpenger.

Stortingsrepresentant Tuva Moflag (Ap) forsvarer regjeringens omlegging. Hun poengterer at ordningen utvides til å omfatte sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger. Regjeringen har også prioritert en vridning for å hjelpe unge inn i arbeid eller utdanning.

Regjeringen har lagt fram et stramt statsbudsjett.

Dette er fornuftig og helt nødvendig for å unngå at prisene løper løpsk og at Norges Bank hever renta mer enn det som så langt er signalisert. Men det er uklokt å heve terskelen som kvalifiserer til dagpenger.

Arbeidsledige må prioriteres innenfor et stramt budsjett. Det bør være mulig å finne 200 millioner kroner innenfor et budsjett på 1.700 milliarder kroner.

Vi tør minne om at Erna Solberg foreslo en liknende innstramming i 2017.

«Dette er et veldig alvorlig kutt. Dette betyr at de som har en svak tilknytning til arbeidslivet får en enda svakere tilknytning, som for eksempel kvinner som jobber deltid og unge menn på midlertidige kontrakter», sa Arbeiderpartiets Hadia Tajik den gang.

SV-nestleder Kirsti Bergstø sier at SV aldri kan akseptere det foreslåtte kuttet i dagpenger.

Vi får assosiasjoner til det som skjedde i fjor høst. Da kunne SV smykke seg med at mange usosiale kutt ble reversert. Samtidig ble statsminister Jonas Gahr Støre ydmyket ved at Ap/Sp-regjeringen ble presset fra skanse til skanse.

Feriepenger til arbeidsledige og brillestøtte til barn er to eksempler på slike saker. 

En klam omfavnelse fra liberale Dagens Næringsliv på lederplass bør være et godt bevis på at regjeringen er på feil kurs.

Situasjonen på arbeidsmarkedet er riktignok bedre i dag enn den var i 2017, men nå møter Ap/Sp-regjeringen seg selv i svingdøra. Smellet er kraftig, og det vil smerte for regjeringspartier som allerede ligger dårlig an på meningsmålingene.

Regjeringspartiene bør derfor snu fortest mulig, ikke la SV få æren av å ha hanket inn en slik seier.

Innstrammingen i dagpengeordningen må reverseres.

Aktuelt: Kuttet i dagpenger kan skyve flere over på sosialhjelp, frykter forbundsleder

Annonse
Annonse