Høyre og partileder Erna Solberg får nesten hver tredje stemme på ny måling.
Jan-Erik Østlie
Partimåling for oktober
Erna og Høyre har ikke vært mer populære på ni år
Den borgerlige sida får rent flertall på ny måling. Høyre og Frp kan nesten regjere alene.
aslak@lomedia.no
Høyre har nesten hver tredje stemme på målingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og Dagsavisen i oktober.
Oppslutningen er på 30,2 prosent – en framgang på 1,2 prosent fra september.
Det er drøyt ni år siden partiet ble målt høyere enn nå.
– Velgerne er verken fornøyd med status quo eller regjeringens håndtering av de ulike krisene. Dermed peker de på Høyre som det foretrukne styringspartiet, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, til FriFagbevegelse.
Ingen budsjetteffekt
De fire borgerlige partiene har gjenerobret flertallet på Stortinget – til tross for at både KrF og Venstre er under sperregrensa.
– Dette er en god måling for Høyre og Frp spesielt, og den borgerlige sida generelt. I og med at målinga er gjort før og etter at regjeringens budsjettforslag ble lagt fram, kunne man ha forventet seg en reaksjon. Det er imidlertid ingen tegn til det her, understreker valgforskeren.
Høyre, Frp, Venstre og KrF får til sammen 88 mandater. Høyre og Frp er to mandater unna et rent flertall.
Det kreves 85 mandater for å få flertall på Stortinget.
Dermed er rollebyttet fra september et faktum. Da klarte den rødgrønne blokka å tilrive seg et flertall for første gang siden april. Stillingen var 86–83 i de rødgrønnes favør.
Frps framgang er på 2,6 prosentpoeng – fra 11 prosent i september til 13,6 prosent nå. Det er 2 prosentpoeng høyere enn valgresultatet i fjor.
Statsbudsjettet 2023: Høytlønte må betale 95.000 kroner mer i skatt. Slik påvirker endringene deg
Jubel i partiledelsen
Ikke bare er Høyre det soleklart største partiet. De har også den høyeste velgerlojaliteten (89 prosent), i tillegg til å kapre velgere fra både KrF, Senterpartiet, Ap, Frp, Venstre og MDG.
Det er bare Rødt, som går tilbake hele 3,2 prosentpoeng på denne målinga, som kan måle seg med like få usikre velgere som Høyre.
– Dette er gode tall for oss bare få dager etter at regjeringen la fram et statsbudsjett som ikke svarer på de store utfordringene, sier Henrik Asheim, nestleder i Høyre, til FriFagbevegelse.
– Høyre mobiliserer voldsomt, og dynamikken er den samme nå som vi har sett tidligere. Høyre vinner på å være et styringsparti, mener Johannes Bergh.
Asheim beskylder regjeringen for å ha lagt fram et jobbfiendtlig budsjett.
– Regjeringen sier de må øke skattene for å unngå kutt i velferden, men samtidig har de funnet penger til å opprette nye fylker og lensmannskontorer. Det bærer preg av at regjeringen prioriterer reverseringer innenfor det offentlige og sender regningen for det til privat sektor, hevder Asheim.
Høyre tar til orde for å begrense statens pengebruk og få flere i jobb.
– Regjeringen gjør ingen av delene, mener han.
Kommentar: «Vedum gir opp fastpris på strøm. Det er et stort nederlag»
Symbolsk framgang
Oppslutningen til Ap på 22,6 prosent er en liten framgang fra sist, men 3,7 prosentpoeng lavere enn valgresultatet fra september i fjor.
Ap så 19-tallet på to av de tre siste målingene.
– Det er mer symbolikk i at partiet ligger over og ikke under 20-grensen nå. Resultatet er innenfor feilmarginen, og den moderate framgangen kan også skyldes tilfeldigheter, mener Johannes Bergh.
– Vi har ambisjoner om å ligge mye høyere enn denne målinga viser, sier partisekretær Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.
Stenseng gleder seg til å se hvordan Høyre både skal stramme inn og reversere regjeringas skattegrep i partiets alternative budsjett.
– Vår offentlige pengebruk handler om å skjerme folk og trygge velferdstjenestene. Skattegrepene er å omfordele ekstraordinære store inntekter. Det er rettferdig, sier hun.
Hun trekker også fram styrkingen av fastlegeordningen på 700 millioner kroner for å skåne folk fra kutt i helsesektoren.
– Det viktigste med dette budsjettet er å holde folk i jobb og sørge for å opprettholde den skyhøye sysselsettingen, sier hun.
Debatt: «Dette er antakelig et godt tidspunkt å ta en telefon til kalkulator-Høyre»
Sp ser 5-tallet
For Sp, derimot, er det enda mer dystert. 5-tallet har ikke partiet sett på målingene fra Opinion siden juni 2016.
– I statsbudsjettet tar vi politiske grep av en størrelse som er uvanlig i norsk politikk. I et stramt budsjett har vi prioritert å styrke beredskapen med satsing på forsvaret, politiet og norsk matproduksjon, å bygge distriktene og omfordele aktivt. Dette skaper støy, noe vi lever godt med, sier Geir Pollestad, parlamentarisk nestleder i Sp.
Sps viktigste mål er å styre Norge gjennom krisen.
– Så håper vi selvsagt at det vil gi oss høyere oppslutning, sier han.
– Tilbakegangen for Sp fra valget i fjor er bemerkelsesverdig, sier valgforsker Johannes Bergh.
– Sp er i vanskelig situasjon, og når en tredjedel av velgerne har satt seg på gjerdet, er det mildt sagt et uttrykk for en manglende entusiasme, både over partiet og regjeringsprosjektet, mener han.
– Det er vanskelig å se hvordan Sp skal klare å komme tilbake til samme høyder som før. Budsjettforslaget skulle være et forsøk på å ta over den regien over norsk politikk som velgerne har etterspurt, men verken Ap og Sp har klart å komme på offensiven, sier han.
Debatt: «Vi kan ikke akseptere dagens strømpriser på en vare vi eier i felleskap»
Fakta om målingen
Opinions barometer for oktober er basert på 968 telefonintervjuer i perioden 4.–10. oktober 2022.
67 prosent har avgitt svar om partireferanse.
Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.
FrpSVSenterpartietPartimålingRødtArbeiderpartietHøyreKristelig FolkepartiVenstreTrygve Slagsvold VedumJonas Gahr StøreErna SolbergStortingetMDGSylvi Listhaug
Fakta om målingen
Opinions barometer for oktober er basert på 968 telefonintervjuer i perioden 4.–10. oktober 2022.
67 prosent har avgitt svar om partireferanse.
Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Brian Cliff Olguin
Bingoverter er blant de dårligst betalte i Norge. June Merete er et unntak
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB