JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Da entreprenøren trengte elektrikere, leide de inn fagfolk fra konkurrenten i stedet for et bemanningsselskap

I Trondheim praktiseres innleie mellom elektroselskapene i stedet for innleie fra bemanningsbransjen. Det er bra for elektrobransjen, mener fagforeningsleder Eystein Garberg.
KOLLEGAER FRA ULIKE SELSKAPER: Arne Johan Eideim Reinen (Caverion), Mathias Sæterhhaug (Caverion), Ola Jørgen Aalmo (Sønnico), Tor Are Staven (Sønnico), Tor Erik Tronvoll (Caverion) og Einar Moxness (Caverion).

KOLLEGAER FRA ULIKE SELSKAPER: Arne Johan Eideim Reinen (Caverion), Mathias Sæterhhaug (Caverion), Ola Jørgen Aalmo (Sønnico), Tor Are Staven (Sønnico), Tor Erik Tronvoll (Caverion) og Einar Moxness (Caverion).

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Det banker og buldrer og smeller og slår. Ved Sjetnemarka i Trondheim er elever sendt i brakke mens Sjetne skole i ferd med å utvides. Og så, nå på høsten, ble det plutselig litt hektisk for entreprenør Caverion. Da ringte selskapet i god trøndertradisjon konkurrenten for å få inn noen ekstra hender i en tidsbegrenset periode.

Slik ble det til at Tor Are Staven og Ola Jørgen Aalmo fra Sønnico, som i sitt firma for tiden drev med litt service og reklamasjoner og småting, plutselig stod på Sjetne skole og gjorde klar for dørmontering på Caverions vegne da bladet Nettverk var innom byggeprosjektet nest siste dag i august.

– Det ble litt mer arbeid enn forventet. Så da fikk vi inn noen ekstra elektrikere fra andre selskaper. Det kan gå begge veier. Det var rolig for oss før jul i fjor, og jeg har selv vært utleid til andre, sier bas Tor-Erik Tronvoll.

Nesten all innleie av arbeidskraft på Oslos byggeplasser er ulovlig

Låner fra konkurrenten

Mens mange roper alarm i Oslo over en bemanningsbransje som utgjør en stadig større del byggeprosjekter i hovedstaden og omegn, praktiserer trønderne fortsatt en tradisjon der elektroentreprenørene gjerne heller leier inn fra hverandre.

– Har det alltid vært sånn?

– I alle fall så lenge jeg har vært her, sier Tronvoll.

Men hvordan føles det så for Sønnico-ansatte å jobbe for konkurrenten?

– Jeg merker ingen forskjell, sier Ola Jørgen Aalmo, som ankom byggeprosjektet fire dager før Nettverk ramlet innom.

– Det er ingen som har spurt meg om noe, for det er ingen i gangen som skjønner hvor jeg jobber hen, flirer Tor Arne Staven, som ankom Sjetne skole fem dager før sin kollega.

– Ja, dere burde kanskje hatt Caverion-klær, men vi har nå ikke kommet helt dithen ennå, sier Tronvoll.

Arild Grande (Ap) liker «Trønder-modellen» og skulle ønske det ble den nye normen

Har trua

Snart skal det også begynne to elektrikere fra Elman, en annen konkurrent, og ytterligere én til fra et annet firma. Med de, i tillegg til Caverions egen stab på byggeplassen, har Tronvoll trua på at de kommer i havn i tide. Aalmo og Staven skal jobbe ut september, og prosjektet skal være ferdig rundt november.

Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, forteller at den typen innleie mellom elektrobedrifter som trønderne driver med av og til kan føre til snåle ting som at Caverion leier inn folk fra Sønnico og at Sønnico like etterpå leier inn fra en annen igjen – eller fra Caverion for den saks skyld.

– At noen først leier ut montører fordi de har lite å gjøre, og så leier inn fra andre firma igjen, kan kanskje oppfattes som rart, sier Garberg, men han ser mange fordeler ved å holde bemanningsbransjen ute av likningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LENGRE SIKT: Eystein Garberg mener det er korttenkt for elektrobransjen å leie inn fra bemanningsbransjen.

LENGRE SIKT: Eystein Garberg mener det er korttenkt for elektrobransjen å leie inn fra bemanningsbransjen.

Leif Martin Kirknes

– Bra for alle involverte parter

Blant annet påpeker han at det for montørene er bra å få erfaring fra andre selskaper som kanskje også har litt andre måter å løse ting på, og at montørene har godt av å se at elektrobransjen er større enn det enkelte firma.

Innleiebedriften er på sin side sikret kompetent arbeidskraft som har alt på stell og som kan gå rett inn og jobbe, i og med at det er samme verktøy og samme type jobb. Kommunikasjonen og samarbeidet på arbeidsplassen vil også flyte bra.

For utleiebedriften er det bedre å leie ut folk heller enn at de har ansatte som sitter ledig og i verste fall kan risikere å bli permittert. Utleiebedriften har også en tjeneste å kalle igjen fra konkurrenten når de plutselig trenger ekstra hender i kort periode.

Rødts nestleder vil ha strengere straffer for brudd på arbeidsmiljøloven

– Men er det ikke en risiko ved å gi bort personell til konkurrenten?

– For firmaet er det en risiko. Men det er uansett en risiko for at folk slutter om et firma har lite å gjøre. Det er større sjanse for å beholde folk om de kan bli sysselsatt også i perioder med lite å gjøre. Jeg tror akkurat den ulempen er veldig liten.

– Hva hvis hele Trondheims elektrobransje møter topper samtidig?

– Det mener jeg er en hypotetisk og usannsynlig problemstilling.

Tillitsvalgte må lære seg nye innleieregler i detalj, mener Per Olaf Lundteigen (Sp)

SV er kritisk til økt samarbeid mellom Nav og bemanningsbransjen

– Hold pengene «i slekta»

Hvordan Oslo har blitt som Oslo har blitt, har ikke skjedd over natta, understreker Garberg. Han tipper det har skjedd gradvis over flere år, «si 10-15-30 år». En vesentlig pådriver er nok også at det er generelt mer byggeprosjekter i Oslo enn i Trondheim.

– Men er det ikke uansett lettere for bedriftene som plutselig trenger arbeidskraft å ringe bemanningsbransjen fremfor å ringe rundt til konkurrenter og spørre etter arbeidskraft?

– Jo, det er sannsynligvis en enklere løsning. Men så er det å prøve å få alle til å forstå at det er en veldig kortsiktig løsning. Å leie fra hverandre lønner seg over tid. Ingen elektrikere er tjent med å støtte oppunder bemanningsbransjen. Bemanningsbransjen er en annen bransje og ikke elektrobransjen. Det er bedre om pengene forblir i elektrobransjen, selv om det er til en konkurrent.

Arbeidsgiverne i 1970: – Utleiebedriftene driver med regulær menneskehandel

Kronikk: Stortinget endrer loven, men løser ikke problemene knyttet til ulovlig innleie

NHO Service og Handel om «Trondheims-modellen»: – Helt greit

I utgangspunktet ikke noe problem med at produksjonsbedrifter leier fra hverandre, mener NHO Service og Handel.

FAGSJEF: Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel. (Arkivfoto)

FAGSJEF: Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

– Det er helt i orden at det skjer innleie mellom produksjonsbedrifter ettersom det kan forhindre at ansatte blir permitterte, sier fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel, Even Hagelien, men legger til:

– Det er imidlertid sterkt uheldig at en del virksomheter kamuflerer innleie som skulle gått etter reglene for bemanningsbransjen som innleie fra produksjonsbedrift. Ansettes personell for å leies ut, er det ingen grunn for at man skal kunne benytte reglene om utleie fra produksjonsbedrifter bare fordi man også driver produksjonsbedrift i en eller annen form, sier Hagelien.

Høy aktivitet

NHO Service og Handel erkjenner at det er utfordringer innenfor bygg og anlegg i Oslo og at innleien her er på et betydelig høyere nivå enn i resten av landet.

– Kaotisk eller under kontroll?

– Vi vil ikke omtale situasjonen som kaotisk. Husk at hovedbegrunnelsen for høy grad av innleie i dette området er svært høy aktivitet og mangel på personell, sier Hagelien.

Ulike forhold

Innleie fra bemanningsbransjen og produksjonsbedrifter er to helt forskjellige forhold, påpeker Hagelien.

– Hvis det er mangel på arbeidskraft, vil det neppe være tilgjengelig personell fra produksjonsbedrifter i området, sier han.

Innenfor områder hvor innleie fra produksjonsbedrifter kan være aktuelt er bemanningsbransjens rolle å skaffe personell raskt og normalt i situasjoner hvor det ikke er tilgjengelig personell i nærområdet, forklarer han.

– Dette er ikke en rolle som produksjonsbedrifter kan ta uten å bli bemanningsforetak, påpeker Hagelien.

De aller fleste situasjoner hvor bemanningsbransjen leier ut, er innleie fra produksjonsbedrifter ikke en aktuell problemstilling, påpeker han, og nevner helsepersonell, barnehageassistenter, regnskapsmedarbeidere og kontorpersonell.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse