Det finnes et fullgodt alternativ til bemanningsbransjen, mener Arild Grande (Ap)
Muligheten for at fagfolk leies på kryss og tvers av produksjonsbedrifter er der allerede i dag, påpeker Arild Grande. Nå vil han at det blir den nye normen – noe som igjen vil gjøre bemanningsbransjen overflødig.
FØLGER MED: Arild Grande er klar for å samle det gamle laget igjen for ytterligere innstramminger om noen forsøker å fuske med de siste innstramminger for bemanningsbransjen.
Leif Martin Kirknes
– Hva slags arbeidsliv ønsker vi at de unge skal bli møtt av når de skal ut arbeid? Vi ser at svært mange er bekymret og urolige for om de tilbys fast arbeid eller vikariat og om de har en god lærlingordning og om de får livet de drømmer om, sier Arild Grande fra Arbeiderpartiet på EL og ITs Oslo-konferanse.
Tirsdagens tema var bemanningsbransjen, og Grande minens å ha møtt både mang en EL og IT-er, hauger av LO-folk og ikke minst nevnte bekymrede ungdommer på markeringer foran stortinget under fanen «forby bemanningsbransjen».
Han erkjenner at det finnes tider der det kan være behov for vikarer, som er et behov bemanningsbransjen kan løse. Men Grande mener bruk av bemanningsbransjen nå har vokst frem som ugress og er i ferd med å ødelegge arbeidslivet.
Grande er derfor glad for at det har kommet til enighet om en innstramming i bruken som tar sikte på at bemanningsbyråene skal levere rene vikarer.
Han minner om at det også er mulig å leie inn arbeidstakere mellom produksjonsbedrifter, en ordning han mener ikke utnyttes i stor nok grad, fordi det nærmest har vært frislipp av bemanningsbransjen.
– Vi ønsker å sikre at det igjen blir normen. Det er sikrere og bedre for arbeidslivet enn om det løses gjennom bemanningsbyråer, mener Grande.
• I Trondheim praktiseres innleie mellom elektroselskapene i stedet for innleie fra bemanningsbransjen
Samling
Han ser at opposisjonen stort sett er enige om det meste i denne saken, men bemerker seg at det, uten at partier snakket sammen, ble levert inn fire ulike representantforslag med dels overlappende innhold.
– Det var viktig for oss, i forbindelse med behandlingen i Stortinget, å sette oss ned og se på hva det i de ulike forslagene er som forbinder oss og som vi kan bli enige om. Det var først når vi ble enige på venstresiden at vi kunne sette oss ned med KrF og si «situasjonen er slik, og det utfordrer både arbeidsmarkedet og familielivet, bli med oss».
Grande ber venstresiden samordne seg bedre.
– I hele Europa ser vi at venstresiden har blitt fragmentert. De har gått ulike steder og angriper hverandre. Da får kapitalistene fritt spillerom. Nei, vi må sette oss ned, som i denne saken, og se hva som forbinder oss på venstresiden. Vi må stå sammen og se på det heller enn uenigheter, sier han.
• Per Olaf Lundteigen (Sp) om nye innleieregler: «The devil lies in the details»
Allierte hos NHO
Han mener også Byggenæringens Landsforening har vært en god alliansepartner i kampen om innstramminger for bemanningsbyråene.
– De seriøse aktørene fra norsk næringsliv på arbeidsgiversiden ser at deres konkurransemuligheter også blir ødelagt. De taper oppdrag og vi mister trygge norske arbeidsplasser som blir utkonkurrert av useriøse som ofte bruker utenlandsk arbeidskraft, sier han.
• Rødts Marie Sneve Martinussen vil at selskaper skal frykte AML like mye som de frykter GDPR
Følger med
Grande ser at det fortsatt er mange kamper som gjenstår, som å få en strammere definisjon av hva «fast ansettelse» vil si, slutt på generell adgang til midlertidige ansettelser og gjeninnføring av kollektiv søksmålsrett.
Han takker også fagbevegelsen i kampen, men ber samtidig samme bevegelse om å være årvåkne i tilfelle noen skulle prøve å ta en spansk en med tanke på de nye innstrammingene.
– Vi har fagorganiserte som står sterkt og som sier fra hvis noen prøve å ødelegge Stortingsvedtaket. Så de bør ikke prøve seg. Vi skal følge med med argusøyne, og om noen forsøker å utnytte dette og søple til norsk arbeidsliv er veien kort til at vi samler oss for å stramme inn dette mer.
• Kirsti Bergstø i SV stiller seg sterkt kritisk til økt samarbeid mellom Nav og bemanningsbransjen
Dette er Oslo-konferansen
Konferansen er arrangert i regi av EL og IT Forbundet, Distriktene Nordland, Oslo/Akershus, Trøndelag og Rogaland, konsernutvalget i Telenor, Klubb Relacom, IKT Bransjens Fagforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening og Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.
NHO Service og Handel mener innstrammingene er konkurransevridende
Innstrammingene strider dessuten med organisasjonsfriheten og underslår det faktum at svært mange seriøse bedrifter har tariffavtaler med mindre forbund eller lokale tariffavtaler, mener Even Hagelien
FAGSJEF: Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
– Vi kjenner ikke til eksempler på omgåelser, men ser ikke bort fra at det vil være enkelte som definerer seg bort fra å være bemanningsbedrifter for å prøve å komme unna lovgivningen, sier fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel, Even Hagelien.
NHO Service og Handel er kritisk til de vedtatte innstramminger i Stortinget. Det er utfordringer med innleie i bygg og anlegg. Men det er urimelig og skadelig å lage begrensninger som rammer hele arbeidslivet, mener NHO Service og Handel.
Inngangsport
– Det rammer også bemanningsbransjens rolle som inngangsport til arbeidslivet. Husk at 40 prosent av de ansatte i bemanningsbransjen i dag kommer fra ledighet. Vi frykter at taperne blir de som har størst utfordringer med å komme inn i arbeidslivet. I fremtiden vil bemanningsbedrifter, på bakgrunn av den risiko de påtar seg, måtte være mer selektive på hvem de kan gi sjansen, sier Hagelien.
Han synes også innskrenkningen av adgangen til å avtale lokalt om tidsbegrenset innleie er problematisk.
– Å gi en enerett til bedrifter som har tariffavtale med forbund som har innstillingsrett er konkurransevridende. Det strider dessuten med organisasjonsfriheten og underslår det faktum at svært mange seriøse bedrifter har tariffavtaler med mindre forbund eller lokale tariffavtaler, forklarer han.
Seriøsitetsregister
Hagelien mener ikke det er større innslag av useriøsitet i bemanningsbransjen enn arbeidslivet generelt, selv om man medregner uorganiserte bemanningsselskaper.
– Vi oppfatter ikke at innslaget av useriøsitet er større i bemanningsbransjen enn i andre bransjer. Vårt inntrykk er at problemer som oppstår knyttet til bemanningsbransjen vel så ofte skyldes innleier som bemanningsbedriften, sier han.
Bemanningsselskapene organisert i NHO står for rundt 80 prosent av bemanningsbransjens omsetning. Det er likevel et faktum at det er en god del uorganiserte norske og utenlandske aktører i markedet, ifølge Hagelien.
– For å bidra til økt seriøsitet samt større oversikt over markedet har vi foreslått å etablere en offentlig godkjenningsordning for bemanningsbedrifter. Dette har vi hittil ikke fått politisk gehør for, sier han.
Greit med innleie mellom produksjonsselskap
Innleie mellom produksjonsbedrifter har han ingen ting i mot så lenge det skjer etter regelboka.
– Det er helt i orden at det skjer innleie mellom produksjonsbedrifter ettersom det kan forhindre at ansatte blir permitterte. Det er imidlertid sterkt uheldig at en del virksomheter kamuflerer innleie som skulle gått etter reglene for bemanningsbransjen som innleie fra produksjonsbedrift, sier Hagelien.
– Ansettes personell for å leies ut er det ingen grunn for at man skal kunne benytte reglene om utleie fra produksjonsbedrifter bare fordi man også driver produksjonsbedrift i en eller annen form.
Flere saker
Dette er Oslo-konferansen
Konferansen er arrangert i regi av EL og IT Forbundet, Distriktene Nordland, Oslo/Akershus, Trøndelag og Rogaland, konsernutvalget i Telenor, Klubb Relacom, IKT Bransjens Fagforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening og Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.