JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norske arbeidstakere har minst grunn til å frykte robotisering

Bare 6 prosent av norske jobber er i stor grad utsatt for å bli automatisert i framtida, viser ny rapport fra OECD.
FRAMTIDA: I motsetning til mange andre land, er norsk industri og resten av arbeidslivet i front av den teknologiske utviklingen.

FRAMTIDA: I motsetning til mange andre land, er norsk industri og resten av arbeidslivet i front av den teknologiske utviklingen.

Colourbox (illustrasjonsfoto)

sym@lomedia.no

De siste årene har det kommet en rekke analyser av hvordan ny teknologi vil ramme dagens yrker og arbeidsplasser. En av de første framtidsrapportene slo fast at 47 prosent av dagens jobber i USA ville forsvinne.

Den siste i rekken er så langt OECD-rapporten «Skills use and training» som ble publisert i mars. Den foretar grundige analyserer av en rekke faktorer knyttet opp mot samfunnsstrukturer og arbeidsoppgaver og er ikke begrenset til å se på yrker slik tidligere rapporter har gjort.

Kan roboter true jobbene på NTNU?

Konklusjonen er at Norge er det landet som i minst grad blir berørt. På mange områder ligger vi teknologisk i front og har i stor grad automatisert mange av de arbeidsoppgavene som er utsatte i andre land. Vi har også et arbeidsliv som vektlegger samarbeid, kreativitet, høy kompetanse og andre faktorer det er vanskelig å automatisere.

EL og IT frykter ny teknologi skal gi større forskjeller

Store forskjeller

Det er store forskjeller mellom de 32 landene som er omfattet av utredningen.

Ser vi på hvor mange jobber som har mer enn 70 prosent sannsynlighet for å bli automatisert så vil det berøre bare 6 prosent av alle norske jobber. For Finland dreier det seg om 7 prosent, 8 prosent i Sverige og 9 prosent i Danmark. Mest utsatt er Slovakia hvor 33 prosent av jobbene høyst sannsynlig vil bli erstattet av teknologiske løsninger.

Inkluderer vi også de jobbene som har mer enn 50 prosent sjanse for å bli rammet, er tallet drøye 30 prosent for Norge og nesten 65 prosent for Slovakia.

Sjømannsforbundet frykter ikke førerløse skip

Rammer de unge

Ett oppsiktsvekkende funn er at mange av de arbeidsoppgavene som teknologien høyst sannsynlig vil overta, er de jobbene unge i stor grad utfører. Det betyr at veien inn i arbeidslivet kan bli langt tøffere. Og det vil også berøre studenter og andre som jobber deltid.

En annen utfordring er at de arbeidstakerne som i størst grad vil bli rammet er de samme som i minst grad får tilbud om etter- og videreutdanning fra sine arbeidsgivere.

Fire av ti tror maskiner kan overta jobben deres

På Coca-Cola-fabrikken gjøres «alt» av maskiner

Mange havnearbeidere vil bli erstattet med maskiner

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse