OPTIMIST: YS-leder Jorun Berland mener det ikke er grunn til å frykte at mange arbeidsplasser vil gå tapt som følge av digitalisering og automatisering. Hun tror heller at teknologiutviklingen vil være positivt for norsk arbeidsliv.
Jan-Erik Østlie
Folk frykter robotene
Fire av ti tror maskiner kan overta jobben deres
YS' ferske arbeidslivsbarometer viser at mange nordmenn tror maskiner kan å ta over hele eller deler av jobben deres.
ARENDAL: Det viser årets arbeidslivsbarometer laget av Arbeidsforskningsinstituttet ved Høyskolen i Oslo og Akershus (AFI) på oppdrag fra Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS). Barometeret legges fram tirsdag morgen under Arendalsuka.
• Følg oss på Facebook
Til sammen 39 prosent sier de tror roboter kan ta over hele eller deler av jobben deres. 57 prosent sier de ikke ser for seg at deres nåværende arbeidsoppgaver kan utføres av en maskin. Til sammenlikning var tilsvarende tall i fjor 68 prosent. Det er en markant nedgang, sier instituttdirektør i AFI Arild Henrik Steen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Bevisstheten og refleksjonsnivået rundt dette øker. Arbeidslivet er selvsagt i endring, men det er ikke sånn at robotene kommer og snur opp ned på arbeidslivet over natta. Det norske arbeidslivet har vært preget av automatisering gjennom mange tiår. Men det er noen nye dimensjoner ved dette nå fordi flere yrkesgrupper berøres, sier Steen.
Jobber forsvinner
YS-leder Jorun Berland mener tallene viser at norske arbeidstakere nå merker at digitaliseringen og automatiseringen er på full fart inn i det norske arbeidslivet.
– Noen vil nok merke at jobben deres forsvinner. Å legge til rette for at disse kan omstille seg til andre yrker og jobber vil bli en viktig oppgave for samfunnet fremover. Vi må også sørge for at det generelle kompetansenivået i arbeidsstyrken er i takt med den teknologiske utviklingen og satse enda sterkere på digital kompetanse i skolen og etter- og videreutdanning i arbeidslivet, sier Berland til ANB.
Samtidig understreker YS-lederen at hun er teknologioptimist, og mener robotiseringen og digitaliseringen gir flere muligheter enn den gir ulemper.
– For de fleste vil digitale hjelpemidler og automatiserte prosesser føre til at de kan frigjøre arbeidstid til andre oppgaver: I helsevesenet vil bedre digitale systemer og roboter frigjøre tid til mer og bedre omsorg for pasientene. I NAV vil de ansatte får bedre tid til å følge opp brukerne. Private tjenesteytende næringer kan gi oss bedre tilbud og bedre service, sier hun.
Berettiget frykt
Av de spurte svarer 32 prosent at de tror roboter kan gjøre litt av deres arbeid som de gjør i dag. Fem prosent tror robotene kan gjøre halve jobben, mens to prosent tror robotene kan gjøre mesteparten av jobben. Steen ved AFI tror det først og fremst skyldes at folk er blitt mer bevisste, ikke at utviklingen har skutt voldsomt fart det siste året.
– Noen ser dette som en positiv forventning, andre ser på det som en trussel, mens andre ser ikke legger noe spesielt i det. Noen tenker nok at vi kan bli kvitt noen av de kjedelige jobbene, og heller konsentrere oss om de mer interessante aspektene ved jobben, sier instituttdirektøren.
Han mener at mange har en helt berettiget frykt for at jobben deres forsvinner i framtida.
– Det er åpenbart at en del oppgaver kommer til å fases ut. Bensinstasjonsoperatøren er borte, og nå har han blitt serveringspersonale av hurtigmat. Det samme kommer til å skje på norske sykehus, i norske medieredaksjoner og mange andre plasser. En del yrker basert på erfaringsbasert kunnskap vil snart erstattes av intelligente systemer som kan oppsummere kunnskapen på en bedre måte, sier Steen.
YS' arbeidslivsbarometer er gjennomført av Arbeidsforsknningsinstituttet på oppdrag fra YS. Undersøkelsen er gjennomført som web-panel med et utvalg på 3000 personer.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Arbeidet med særaldersgrense pågår, og til sommeren skal regelverket avklares.
Tri Nguyen Dinh