JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hadia Tajiks tid som arbeidsminister varte i 140 dager. Hun rakk å gjøre mye for arbeidslivet.

Hadia Tajiks tid som arbeidsminister varte i 140 dager. Hun rakk å gjøre mye for arbeidslivet.

Håvard Sæbø

Hadia Tajiks tid som arbeidsminister:

Hadia Tajik var statsråd i 140 dager. Slik ryddet hun opp i arbeidslivet

Pensjon fra første krone, forbud mot innleid arbeidskraft og lovfestet rett til heltid. Aps Hadia Tajik rakk å gjøre mye for arbeidslivet før hun gikk av som arbeidsminister. 03.03.2022
15:04
03.03.2022 15:05

aslak.bodahl@lomedia.no

yngvil@lomedia.no

Hadia Tajik (Ap) varslet onsdag at hun går av som arbeids- og inkluderingsminister. VG har avslørt at statsråden og nestlederen i Ap fikk skattefri pendlerbolig i 2006, etter å ha levert en leiekontrakt hun aldri brukte for å dokumentere at hun hadde boligutgifter.

Saker i et høyt tempo

Tajiks periode som arbeidsminister strakte seg dermed over 140 dager – fra den nyutnevnte regjeringen hilste folket fra Slottsplassen 14. oktober 2021 til hun selv ba om å få ga av som arbeidsminister 2. mars 2022.

I løpet av den tiden rakk hun å utrette svært mye. Ikke minst overfor arbeidslivet. Det ble også understreket av SV-leder Audun Lysbakken.

– Jeg vil takke henne for en god jobb som arbeidsminister, hun har fremmet viktige saker i høyt tempo, sa Lysbakken.

FriFagbevegelse har sett nærmere på hva Tajik gjorde for arbeidslivet og ikke minst det som opptar fagbevegelsen.

Dette ble resultatet:

2. november 2021:
Sender ut lov om kollektiv søksmålsrett

Regjeringen sender ut på høring et forslag om å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett ved ulovlig innleie. Forslaget er en del av regjeringsplattformen fra Hurdalsjøen.

Fagforeningenes adgang til å reise selvstendig søksmål om ulovlig innleie ble innført 1. juli 2013 av den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg, men opphevet av Solberg-regjeringen to år senere.

– Regjeringen har vært tydelig på at vi vil gjeninnføre søksmålsretten. Det skal straffe seg å bryte innleiereglene, og dette blir det første grepet for å luke bort de useriøse aktørene, sa Hadia Tajik.

Forbundet Industri Energi har blant annet vært opptatt av dette.

– Det er spesielt viktig når det gjelder innleie og vikariater. Hvis vi ser at det ikke er reelt behov for innleie, men faste arbeidsplasser, er dette et effektivt virkemiddel. Det er vanskelig for enkeltpersoner å gå til søksmål. Derfor er det viktig at fagforeninger kan ta det skrittet, sa forbundsleder etter at regjeringsplattformen var presentert.

3. november 2021:
Fagforeningsfradraget foreslås doblet på to år

På to år vil regjeringen doble fagforeningsfradraget fra 3.850 til 7.700 kroner, opplyser arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap).

– Det er viktig for å øke organisasjonsgraden i arbeidslivet og for at flere arbeidsfolk skal få et fellesskap rundt seg. Ikke minst betyr det bedre arbeidsforhold over hele landet, sier Tajik til VG.

Fagforeningsfradraget innebærer at dersom du betaler kontingent til en fagforening, kan du trekke inntil 3.850 kroner av det på skattemeldingen slik at du slipper å skatte av det.

LO var godt fornøyd med nyheten fra regjeringen.

Med dette forslaget kan fagorganiserte spare inntil 423,50 kroner i skatt i 2022 og 847 kroner i 2023 på det konkrete tiltaket.

8. november 2021
Sørger for trygge jobber til flere

Nær 300 millioner kroner skal hjelpe dem som står utenfor arbeidslivet, ifølge arbeidsminister Hadia Tajik.

Derfor skal til sammen 285 millioner kroner legge til rette for at flere arbeidsledige kommer inn i arbeidslivet.

Blant annet vil regjeringen øke bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak med 136 millioner kroner, noe som åpner for 1.000 flere tiltaksplasser enn tidligere anslått. Driftsbevilgningen til Arbeids- og velferdsetaten Nav foreslås også økt med 100 millioner kroner.

2. desember 2021
Arbeidstakere får pensjon av all lønn 

HK-leder Christopher Beckham ble så glad for nyheten om at arbeidstakere får pensjon av all lønn fra nyttår at han troppet opp på Stortinget med blomster til arbeidsminister Hadia Tajik.

– Dette er så fantastisk bra. Dette startet på våre arbeidsplasser, blant våre tillitsvalgte, kravet om at vi måtte få pensjon fra første krone. Dette er en gledens dag for våre medlemmer, kanskje mest av alt for de som jobber deltid, for kvinner, sa Beckham til HK-Nytt.

HK-lederen våknet opp til til nyheten om at regjeringen innfrir kravet om pensjon fra første krone fra 1. januar 2022 – ett år før det Stortinget vedtok i juni.

Det betyr at det skal beregnes tjenestepensjon for all lønn. I dag er det ikke lovpålagt at arbeidsgiverne må betale inn pensjon for de første 106.000 kronene – tilsvarende 1G i folketrygden. Fra nyttår ble det endret. Selve vedtaket ble gjort i Stortinget før jul.

De skjedde 49 dager etter at Arbeiderpartiet kom i regjering.

– En ti års kamp er ferdig for oss, tusen takk, det betyr noe for en hel næring, sa Beckham.

17. januar 2022
Regjeringen vil lovfeste retten til hele stillinger

Regjeringen vil lovfeste retten til heltidsjobb og gjøre det vanskeligere for bedrifter å ansette personer i deltidsstillinger.

Fulle stillinger skal bli hovedregelen i norsk arbeidsliv på lik linje med bestemmelsen om faste stillinger. Derfor foreslår regjeringen nå å endre arbeidsmiljøloven, slik Arbeiderpartiet lovet i valgkampen.

– For det første starter vi en kulturendring ved å lovfeste en heltidsnorm. Heltid skal være hovedregelen. Hvis arbeidsgivere ønsker å utlyse deltidsstillinger i stedet for heltid, skal behovet for dette dokumenteres og drøftes med de tillitsvalgte, sier arbeidsminister Hadia Tajik til Fagbladet.

Det legger også opp til at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ekstravakter.

Arbeidsministeren mener at forslaget vil få flertall når det skal behandles i Stortinget. Det vil være godt nytt for veldig mange – blant annet deltidsansatte i varehandelen. Forslaget var en del av Arbeiderpartiets 100-dagersplan med 40 løfter til velgerne.

17. januar 2022
Vil så hardere ned på useriøse aktører i arbeidslivet

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) pålegger Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet å skrive ut flere bøter.

Det melder Stavanger Aftenblad og E24.

– Min marsjordre til tilsynene er at de skal slå hardt ned på arbeidsmiljøkriminalitet. Det skal svi å være en useriøs aktør som behandler arbeidsfolk dårlig. Derfor bevilger vi mer penger til å gjennomføre tilsyn, og jeg forventer at både Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet bruker de virkemidlene de har, sier Tajik.

Kommentar: «Paradoksalt nok mister landet nå en arbeidsminister som LO-familien har skrytt opp i skyene»

18. januar 2022
Forbyr innleid arbeidskraft på byggeplasser i flere fylker

I Oslo, Viken og gamle Vestfold blir det forbudt med innleie i byggebransjen. Bygningsarbeiderne jubler over regjeringas forslag.

Regjeringa vil også fjerne muligheten til å leie inn ved midlertidige behov, og vil innføre en godkjenningsordning for bemanningsbransjen.

Arbeiderpartiet lovet før valget å forby innleie som fortrenger faste ansettelser. Nå foreslår arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) å stramme inn, men kun i byggebransjen og kun i østlandsområdet.

Årsak: Dette området regnes som ett arbeidsmarked.

– Hvorfor vil dere forby innleie i byggebransjen i Oslo-området?

– Tall fra denne delen av byggebransjen viser at de har dobbelt så høy andel innleie som resten av landet, ifølge bemanningsbransjen og FAFO. Undersøkelser som Oslo bygningsarbeiderforening har gjort viser at på enkelte byggeplasser er tallet enda høyere enn det, svarer arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

21. januar 2022
Regjeringa skroter «karensåret» i AAP-ordningen

Regjeringa offentliggjorde at den vil skrote «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav, og endre loven.

Syke og skadde kan allerede nå slippe å grue seg til at Nav stopper arbeidsavklaringspengene deres.

Karensåret betød at Nav kunne stanse arbeidsavklaringspengene til syke og skadde ett helt år, selv når de ikke var ferdig avklart i helsevesenet og Nav mot uføretrygd eller arbeid, eller en kombinasjon av trygd og jobb.

Tajik sendte lovforslaget ut på høring, og i morgen utløper høringsfristen.

 – Det er få eller ingen indikasjoner på at folk har blitt friske av å bli kastet ut i et års usikkerhet, sa Tajik til FriFagbevegelse.

– Fire års kamp er snart krona med seier. Jeg er kjempelettet, sa Elisabeth Thoresen, leder for AAP-aksjonen da hun fikk vite om regjeringas avgjørelse.

16. februar 2022
Bedrifter innen bilpleie, dekklagring og dekkskift må søke om godkjenning

Bedrifter som driver med bilpleie, dekklagring og dekkskift, må fra 1. juli 2022 søke om godkjenning fra myndighetene.

Tajik brukte reine ord for pengene da hun begrunnet de strengere reglene: Useriøse arbeidsforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og svart omsetning.

– Nå får de noen måneder på seg, og da kan de enten legge om driften eller legge ned, sa Tajik.

Innen 1. juli må bedriftene på forhånd dokumentere at de har godkjent bedriftshelsetjeneste, oppfyller kravet om vernetjeneste og har skriftlige arbeidsavtaler.

Arbeidstilsynet skal lage et offentlig register over de godkjente virksomhetene. Det betyr at vi forbrukere kan sjekke på forhånd om stedet vi vurderer å bruke, er godkjent eller ikke.

Les også: LO-lederen vil ikke svare på om hun har tillit til Hadia Tajik som nestleder i Arbeiderpartiet

03.03.2022
15:04
03.03.2022 15:05Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet


Flere saker