Ulovlig innleie
Regjeringens første grep: Sender ut lov om kollektiv søksmålsrett
Etter 19 dager i regjeringskontorene kommer den første gjennomføringen av 100-dagersplanen til statsminister Jonas Gahr Støre og hans statsråder.
Dette blir det første grepet for å luke bort de useriøse aktørene, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Regjeringa sender tirsdag ut på høring et forslag om å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett ved ulovlig innleie. Forslaget er en del av regjeringsplattformen fra Hurdalsjøen.
Fagforeningenes adgang til å reise selvstendig søksmål om ulovlig innleie ble innført 1. juli 2013 av den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg, men opphevet av Solberg-regjeringen to år senere.
Forbundet Industri Energi har blant annet vært opptatt av dette.
– Det er spesielt viktig i forhold til innleie og vikariater. Hvis vi ser at det ikke er reelt behov for innleie, men faste arbeidsplasser, er dette et effektivt virkemiddel. Det er vanskelig for enkeltpersoner å gå til søksmål. Derfor er det viktig at fagforeninger kan ta det skrittet, sa Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi til FriFagbevegelse etter at regjeringsplattformen var presentert.
Kollektiv søksmålsrett: Klubbleder Einar Åge håper å få tilbake muligheten til å reise søksmål mot ulovlig innleie
Det første grepet
Dette tas mot med glede i fagbevegelsen og er det første grepet av det som skal vise forskjell i arbeidslivspolitikken.
– Regjeringen har vært tydelig på at vi vil gjeninnføre søksmålsretten. Det skal straffe seg å bryte innleiereglene, og dette blir det første grepet for å luke bort de useriøse aktørene, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik i en epost til FriFagbevegelse.
Kollektiv søksmålsrett gir fagforeningene rett til å reise søksmål om ulovlig innleie. Fagforeninger kan reise sak i eget navn dersom de mener det er brudd på innleiereglementet i virksomheter som har leid inn arbeidstakere fra bemanningsforetak.
– Kartlegging og undersøkelser viser at det fortsatt skjer enkelte brudd på innleiereglene. Kollektiv søksmålsrett vil være med å bidra til at man sterkere grad vil følge regelverket om ulovlig innleie, sier arbeids- og inkluderingsministeren.
Innleie og midlertidige stillinger som fortrenger faste ansettelser skaper større forskjeller i arbeidslivet og gjør folk utrygge. Derfor har det vært viktig å ta grep kjapt, legger hun til.
Mye lest: Fast ansatte fikk hotell og 800 kroner i diett, mens innleide fikk brakke og null i diett
Del av innspillene
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, synes dette er gledelig og påpeker at det også er en del av innspillene fra Fellesforbundet til regjeringsplattformen.
– Jeg håper imidlertid regelverket for innleie blir enklere å overholde, både for bedrifter og Arbeidstilsynet når regjeringen kommer med forslag som innskrenker adgangen til innleie, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
LO-sekretær Trude Tinnlund er også strålende fornøyd.
– Det er meget gledelig at vi har fått en regjering som virkelig har brettet armene opp og satt i gang den storrengjøringa i norsk arbeidsliv som de har lovet. Vi i LO vil gjerne medvirke til en enda mer treffsikker og virkningsfull kollektiv søksmålsrett. Dette er svært viktig for de dette gjelder, sier Trude Tinnlund til FriFagbevegelse.
Det er tidligere varslet at regjeringa fjerner den generelle tilgangen i arbeidsmiljøloven til midlertidige stillinger. I tillegg til gjeninnføring av kollektiv søksmålsrett er dette det første av flere grep regjeringa vil gjøre for å gi arbeidsfolk mer makt.
Forslaget om kollektiv søksmålsrett får høringsfrist 14. desember.
Høyesterett: Innleide skal få samme bonuser som fast ansatte