JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Ikea-ansatte må bytte tariffavtale når bedriften går til NHO

Topptillitsvalgt i Ikea er ikke fornøyd med skifttillegget og lønna til de lageransatte i den nye tariffavtalen. Det vil han gjøre noe med i lønnsoppgjøret.
NYE VILKÅR: De ansatte i Ikea må bytte tariffavtale når bedriften bytter arbeidsgiverorganisasjon. Men vilkårene skal reforhandles i tariffoppgjøret.

NYE VILKÅR: De ansatte i Ikea må bytte tariffavtale når bedriften bytter arbeidsgiverorganisasjon. Men vilkårene skal reforhandles i tariffoppgjøret.

Tormod Ytrehus

lene.svenning@lomedia.no

Like før jul meldte arbeidsgiverforeningen NHO Service og Handel om at de hadde fått et nytt medlem: Ikea. Møbelgiganten gikk fra Virke til konkurrenten NHO. Ifølge pressemeldingen skyldes byttet at NHO representerer hele næringslivet, og at organisasjonen har et så godt distriktsapparat.

– I tillegg får vi en tariffavtale som er moderne og utviklet for dagens bransje, og som gir oss et godt grunnlag for videre samarbeid med fagforeningene, sier Carl Aaby, administrerende direktør i Ikea Norge.

Handelsoverenskomsten

Byttet av arbeidsgiverforening får konsekvenser for de 3.200 ansatte i Ikea. Årsaken er at de må bytte tariffavtale, avtalen som blant annet regulerer lønn og arbeidstid.

I dag er de aller fleste Ikea-ansatte omfattet av Landsoverenskomsten (LOK) mellom LO og Virke. Denne tariffavtalen gjelder drøye 24.000 ansatte i varehandelen i Norge.

Men når Ikea går til NHO, er det en annen tariffavtale som vil gjelde. Det er Handelsoverenskomsten (HOK) mellom LO/HK og NHO. Den regulerer også arbeidstid og lønn, men har andre bestemmelser enn LOK'en. Gir det bedre eller dårligere vilkår for de ansatte?

Avsløring: Kriminelle selskaper har kjørt ut TV-er og kjøleskap til Elkjøps kunder

Pluss og minus

Tormod Aarum, klubbleder på Ikea Furuset, nestleder i konsernklubben og leder i HKs bransjeråd for privat service og handel er usikker.

– Det er en del ting i HOK'en vi ikke er fornøyd med, sier Aarum.

VIL ENDRE: – Det er en del ting i HOK'en vi ikke er fornøyd med, sier Tormod Aarum, som blant annet er klubbleder på Ikea Furuset.

VIL ENDRE: – Det er en del ting i HOK'en vi ikke er fornøyd med, sier Tormod Aarum, som blant annet er klubbleder på Ikea Furuset.

Brian Cliff Olguin

Han peker på kompensasjon for skiftarbeid, innflytelse over arbeidstida og lønna for lagerarbeidere. Det siste er de for så vidt ikke enige om på Ikea i dag heller, opplyser han.

– Samtidig har HOK'en bestemmelser som gjør at vi skal ha innflytelse også over mellomledernes lønn. Det har vi ikke i dag, og det har vært en viktig sak for oss, sier Aarum.

Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker

Snart forhandlinger

Byttet av tariffavtale på Ikea skjer først når avtalen løper ut 1. april. Da er den gjenstand for årets tariffoppgjør. Hvis tariffoppgjøret skal foregå slik det ligger an til nå, vil HK og NHO ha muligheter til å forhandle om mer enn lønna. I HKs forhandlingsdelegasjon sitter trolig Tormod Aarum. For mens han og Ikea-kollegene var en gruppe blant veldig mange som var omfattet av LOK'en, blir de nå i flertall. I dag er bare drøye 1.000 arbeidstakere omfattet av HOK'en. De er ansatt i Oda, tidligere Kolonial, Felleskjøpet, Clas Ohlson og et knippe andre bedrifter.

Handelsoverenskomsten er nemlig en ganske ny avtale. Den ble inngått mellom HK og NHO i juni 2020, to år etter at de ble enige om å lage den. Årsaken var at NHO fikk flere medlemmer i varehandelen, uten at de hadde en tariffavtale partene synes var god nok. HOK'en er like god som LOK'en, forsikret HK-leder Christopher Beckham da den ble undertegnet. Da avtalen ble reforhandlet i forbindelse med tariffoppgjøret i 2021, gikk imidlertid minstelønna i HOK'en forbi minstelønna i LOK'en.

Denne skaper debatt: Erlend vil tilbake på jobb, men får ikke lov: – En filleting har utviklet seg til å bli et mareritt

Kravene er ikke vedtatt

Snart er det lønnsoppgjør. Da skal vilkårene i Handelsoverenskomsten og alle de andre tariffavtalene reforhandles.

HK-leder Christopher Beckham mener HOK'en er en god avtale, men er enig i at den har rom for forbedringer. Han vil imidlertid ikke forskuttere hvilke krav forbundet kommer til å stille i forhandlingene om avtalen. Forbundsstyret vedtar kravene først i sitt møte i mars. HK-lederen lover at Ikea-klubben skal få innflytelse over dem.

– Vi er opptatt av at medlemmene skal føle tilhørighet til avtalen. Det er få, men sterke klubber som er omfattet av den. Vi er klare til å ta en kamp, om vi må det, sier Beckham til HK-Nytt.

Oversikt: Vet du når lønna di skal forhandles? Her kan du se når de forskjellige oppgjørene starter

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse