JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORTVILET: For kranfører Erlend Overvik har de fire siste årene vært belastende. Han håper at Equinor snur, så han får komme ut på plattformen igjen.

FORTVILET: For kranfører Erlend Overvik har de fire siste årene vært belastende. Han håper at Equinor snur, så han får komme ut på plattformen igjen.

Tormod Ytrehus

Oljearbeidere

Erlend vil tilbake på jobb, men får ikke lov: – En filleting har utviklet seg til å bli et mareritt

Equinor nekter kranfører Erlend Overvik å jobbe – selv om han vant i tingretten. Nå kan det gå mot søksmål om ikke selskapet snur.07.02.2022
06:00
09.03.2022 10:39

petter@lomedia.no

tormod@lomedia.no

I 14 år jobbet Erlend Overvik på Equinors Oseberg B-plattform for boreselskapet KCA Deutag Drilling. Først som boredekksarbeider, så sju år som kranfører.

En diskusjon på plattformen i februar 2018 skulle bli avgjørende, for i juni samme år ble han bortvist fra plattformen av Equinor.

– Når bortvisningsvedtaket kom, sparket det totalt føttene under meg. 30 års karriere gikk rett i grus der og da, forteller en tydelig prega Overvik.

Han har siden brukt all tid og krefter på å komme ut igjen til krana på norsk sokkel.

En klausul i kundekontrakten setter ham på land

Boreselskapet, som Overvik har jobbet for siden 1998, har to kunder på norsk sokkel: Equinor og Vår Energi.

Ifølge kontraktene mellom bedriftene kan operatørselskapene nekte nøkkelpersonell fra boreselskapet adgang på sine plattformer.

«When Company has reasonable reason to do so, Contractor shall remove personell performing Work for Contractor», står det i Equinor-kontrakten.

Det var denne klausulen som ble tatt i bruk våren 2018 mot Overvik:

– På alle de årene har jeg aldri fått en bemerkning på det arbeidet jeg har utført, snarere tvert imot. Og når den beskyldninga kom fikk jeg litt sjokk av det. Opplevelsen av at jeg blir uriktig beskyldt for noe var tøff, forteller kranføreren.

Aktuelt: Oljearbeider Cris Guest mener oljeselskapene må teste alle ansatte på sokkelen

Det hele startet med at Overvik, fordi han ikke var kvalifisert til å gjøre det, ikke ville utføre en oppgave som Equinors logistikksjef på plattformen ba ham gjøre.

Dette førte til en ufin ordveksling mellom dem. En ufin tone som det ikke var Overvik som startet, ifølge et vitne til hendelsen.

I tillegg kom det to andre hendelser hvor Equinor mener Overviks kommunikasjon var problematisk, og han ble bortvist fra plattformen.

Det har ikke lykkes FriFagbevegelse å få en kommentar fra KCA Drilling til saken, og Vår Energi ønsker ikke kommentere. Svaret fra Equinor kan leses lenger ned i saken.

Bortvist på grunn av bagateller

Equinors bortvisningsvedtak fikk store konsekvenser da den andre kunden, Vår Energi, senere bortviste Overvik.

Til slutt ble han sagt opp av arbeidsgiveren, men han tok bedriften til retten sammen med Industri Energi og LO.

– Dette har vært en fryktelig belastning, og har egentlig tatt over alt i livet mitt i fire år. Det som egentlig kun er en filleting, har utvikla seg til å bli nærmest et mareritt, forteller Overvik.

Et flertall i Hordaland Tingrett sa seg enige med Overvik og LO i at det ikke var grunnlag for oppsigelse, og han fikk beholde jobben.

Saken fortsetter etter bildet.

HJEMMEVÆRENDE: Selv om han har vunnet tilbake jobben som kranfører, tilbringer Overvik fortsatt dagene hjemme.

HJEMMEVÆRENDE: Selv om han har vunnet tilbake jobben som kranfører, tilbringer Overvik fortsatt dagene hjemme.

Tormod Ytrehus

Under rettssaken ble de påståtte hendelsene tilbakevist av flere vitner. I redegjørelsen for dommen går tingretten også inn på bortvisningsvedtaket som førte til oppsigelsen:

«Overvik var bortvist på grunnlag av tre bagateller, og Overvik hadde sittet på land i fire måneder i et vakuum, uten å få nye oppgaver, og uten å være kjent med innholdet i dialogen mellom KCAD og Equinor. Overvik hadde ikke fått fremlagt sin versjon av saken overfor Equinor».

I tillegg påpeker de at operatørselskapet ikke gjorde egne undersøkelser av hendelsen, og at Overvik ikke fikk uttale eller forklare seg for noen før bortvisningsvedtaket kom.

Men selv om Overvik har vunnet jobben tilbake i tingretten, får han fortsatt ikke være i krana:

– Jeg har jo fått jobben tilbake på papiret. Men karrieren min er på en måte ødelagt likevel, erkjenner kranføreren.

Nestleder Tore Hegerberg i Industri Energi-klubben har vært med hele veien. Han mener opprettholdelsen av bortvisningen er håpløs:

– Det må i beste fall være fattet på en misforståelse av arbeidsmiljølovgivningen. At Equinor ikke tar dommen til etterretning er høyst bemerkelsesverdig, og sier litt om hvordan selskapet plasserer seg i norsk arbeidslivskultur.

Equinor har blitt fremlagt den kritikken Hegerberg og Overvik kommer med i denne saken. De ønsker ikke kommentere dommen fra tingretten, siden de ikke er en part.

– Vi kommenterer heller ikke på personalsaker enkeltvis, skriver pressekontakt Gisle L. Johannessen i en epost.

Han legger til at et godt samarbeid med deres leverandører er avgjørende for sikkerheten og arbeidsmiljøet på Equinors installasjoner.

– Kontraktene som er inngått med våre leverandører er basert på industristandarder. Disse inneholder bestemmelser om operatørens rett til å be om utskifting av leverandørens personell.

Aktuelt: Aker BP dropper vaksinekrav på sokkelen etter press fra klubben

Varsler søksmål

I etterkant av seieren i tingretten har de gått et skritt videre, i håp om at Overvik skal få jobbe offshore igjen. LO-advokat Edvard Bakke sendte 11. januar et søksmålsvarsel til Equinor:

– De er bedt om å svare innen en måned. Dersom de ikke svarer eller svaret er utilfredsstillende vil varselet følges opp med et søksmål, sier Bakke til FriFagbevegelse.

Pressekontakt Johannessen bekrefter at Equinor har mottatt søksmålsvarselet, og at de vil svare på det. Fristen for å svare er 8. februar.

Klubbtillitsvalgt Hegerberg mener dommen i tingretten sier mye om hva som kan lede til bortvisning:

– Tingretten gikk langt i å si at den reelle grunnen for oppsigelsen var Equinors bruk av bortvisningsklausulen. Det må da finnes noen i det selskapet som ser den urettferdigheten som er fremvist i denne saken, undrer han.

Også Overvik reagerer på at ikke bortvisningsvedtaket frafalles:

– Hadde jeg vært ansatt i Equinor, og det jeg ble beskyldt for stemte, så hadde det ikke medført noe stort mer enn en muntlig irettesettelse. Mens når jeg er en kontraktøransatt, så blir jeg bortvist, forteller han, og takker LO og forbundet for støtten gjennom retten.

– Takket være en solid jobb av LOs juridiske avdeling har vi nå et håp om at han igjen kan få utføre den gode jobben som kranfører på sokkelen, legger klubbnestlederen til.

LO jubler: 50.000 årsverk til gigantprosjekt i Nordsjøen

Stillingsvern i fare

For kranføreren har denne tunge runden ført til en oppdagelse han ikke har visst om tidligere:

– Gjennom disse åra har jeg blitt kontakta av kolleger som forteller at de ikke tør å si fra noe mer. At de ikke tør å varsle inn saker med brudd på sikkerhetsregler og lignende, med bakgrunn i saken min. Det skremmer meg kanskje mest.

Og for klubbnestleder Hegerberg er ikke dette en unik sak, han har hatt mange lignende:

– Disse klausulene har skapt problemer for titalls medlemmer siden århundreskiftet. Endelig har vi fått en dom som viser at operatørenes bruk av disse kontraktklausulene setter stillingsvernet i arbeidsmiljøloven til side, sier han, og legger til:

– Det må stilles de samme krav til saksbehandling ved bruk av slike kontraktsklausuler som ved oppsigelsessaker.

Han mener slike kontraktklausuler er helt uakseptable i norsk arbeidsliv, og vil dem til livs:

– De har ingen funksjon i norsk arbeidsliv. Tvert imot truer de sikkerheten for alle offshoreansatte i Norge, ved at fryktkulturen blir innført igjen.

Debatt: «Kraftselskapene tar superprofitt på salg av strøm. Nå må politikerne ta grep»

Saken fortsetter etter bildet.

UT: Selv om det er hyggelig med tid hjemme med pus, ønsker kranføreren nå bare at Equinor frafaller bortvisningsvedtaket og at han får reise ut på jobb på sokkelen igjen.

UT: Selv om det er hyggelig med tid hjemme med pus, ønsker kranføreren nå bare at Equinor frafaller bortvisningsvedtaket og at han får reise ut på jobb på sokkelen igjen.

Tormod Ytrehus

Vil ut på sokkelen igjen

Den 54 år gamle kranføreren håper nå at hans sak vil løse seg så han kan jobbe på sokkelen fram til pensjonsalder:

– Jeg har jobba offshore stort sett hele yrkeslivet mitt, og det er egentlig det jeg kan. Og det er klart når du er kommet i min alder, så er du rett og slett ikke noe særlig attraktiv på arbeidsmarkedet lenger heller.

Men han holder både tro og håp på at Equinor skal snu oppe, selv om det har vært noen tøffe tak:

– Heldigvis har jeg hatt noen få gode venner og kolleger som har klart holde meg oppe, blant annet har Tore Hegerberg vært ekstremt viktig for meg i denne perioden. Jeg tror neppe det hadde gått noe særlig bra uten dem, sier kranføreren før han poengterer viktigheten med å være organisert:

– Jeg hadde aldri i verden kunne ha ført noe som helst motstand, hadde jeg ikke vært fagorganisert. Hadde det ikke vært for Tore Hegerberg og LO-advokat Bakke, hadde jeg ikke hatt noen sjans og vært uten jobb i dag, sier Overvik.

07.02.2022
06:00
09.03.2022 10:39Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene


Flere saker