JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nathan, Ørjan og Runar opplevde forskjellsbehandling i Elkjøp. Nå håper de flere varehus vil se verdien av tariffavtale.

Nathan, Ørjan og Runar opplevde forskjellsbehandling i Elkjøp. Nå håper de flere varehus vil se verdien av tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Tariffavtale

Nathan, Ørjan og Runar ble nektet bonus av Elkjøp, mens andre fikk. Da ble det bråk

Nå organiserer de kolleger i andre butikker og varehus.09.04.2022
06:00
10.05.2022 10:30

brian.cliff.olguin@lomedia.no

– Det er rett og slett for dumt å ikke være organisert, sier Lars Håkon Gravråk på hvitevareavdelingen på Jessheim og ler.

Han har fått besøk av tre Elkjøp-kolleger fra andre butikker på Østlandet som de siste to ukene har vært frikjøpt av Handel og Kontor (HK) for å reise rundt i kjeden.

Gravråk har vært organisert i fem måneder og oppfordrer selv mange av kollegene sine til å gjøre det samme. En annen, som ikke vil ha navnet sitt på trykk, kommer ivrig bort til trioen og spør om hvordan dette med tariffavtale fungerer.

Når er det nok medlemmer til at en tariffavtale kommer på plass, og kommer den automatisk når HK har fått nok organiserte i varehuset?

Lars Håkon Gravråk mener at flere bør organisere seg, særlig i disse dager med økte priser og når det forhandles for å øke kjøpekrafta til ansatte i varehandelen.

Lars Håkon Gravråk mener at flere bør organisere seg, særlig i disse dager med økte priser og når det forhandles for å øke kjøpekrafta til ansatte i varehandelen.

Brian Cliff Olguin

Da 30 millioner sto på spill

De tre som er på besøk, Nathan Young, Runar Nilsen og Ørjan Larsen forklarer at det anbefales at omtrent halvparten er organisert i tilfelle bedriften ikke ønsker å inngå en tariffavtale, og det må en streik til. Det er også de organiserte som selv melder interesse for tariffavtale til HK.

Gravråk er ikke redd for å bruke kraftuttrykk når han skryter av innsatsen til Handel og Kontor og LO.

– Vi så det i fjor med den forskjellsbehandlingen. LO bare: «Hva faen er det dere holder på med, Elkjøp?», og så gikk det opp for Elkjøp at de ikke bare mistet avtalen til 30 millioner kroner med LO, men det skadet også omdømmet, sier han.

Gravråk er glad Elkjøp gjorde det han mener var riktig til slutt.

For sist Elkjøp fikk medienes oppmerksomhet var det fordi ansatte i varehus med tariffavtale ikke fikk bonuser, mens kolleger i varehus uten tariffavtale fikk. Elkjøp mente at ansatte som valgte tariffavtale samtidig valgte vekk Elkjøps egen lønnsmodell med bonuser. Handel og Kontor mente dette var forskjellsbehandling av arbeidsfolk.

Flere slang seg på kritikken, blant andre Oslos byrådsleder Raymond Johansen som kalte det for «fagforeningsknusing», og sa at han ikke ville handle mer hos Elkjøp dersom de fortsatte på den måten.

Det hele toppet seg altså da LO valgte å si opp millionavtalen de hadde med Elkjøp. Halvannen uke etterpå annonserte elektronikkgiganten at de skulle sette i gang en prosess for like lønns- og bonusordninger for alle, og lovet at det var organisasjonsfrihet i kjeden.

– Visste godt bonusene ikke gjaldt oss

Ansatte som Nilsen, Larsen og Young som nå er ute og verver og informerer, tilhører den gruppa ansatte som ikke fikk noe bonus – de organiserte med tariffavtale.

– Nei, jeg visste ikke engang at det fantes en bonusordning da mamma ringte meg i fjor sommer og hadde lest en gladsak om at Elkjøp-ansatte skulle få bonuser fordi det hadde visstnok gått så bra med salget under pandemien, sier Runar Nilsen.

Han beskriver det som om å først bli sendt opp til himmels, for å så blitt dratt helt ned da han lærte om forskjellen Elkjøp praktiserte.

Runar Nilsen jobber til vanlig som selger i hvitevareavdelingen på Elkjøp i Tønsberg. I tre dager har han reist rundt og besøkt kolleger andre steder på Østlandet for å informere dem om Handel og Kontor.

Runar Nilsen jobber til vanlig som selger i hvitevareavdelingen på Elkjøp i Tønsberg. I tre dager har han reist rundt og besøkt kolleger andre steder på Østlandet for å informere dem om Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Kunder som var innom jobben hans i Tønsberg hadde også fått med seg nyhetsoppslagene. De spurte stadig vekk om det gikk bra med dem og om de hadde gode arbeidskår, forteller Nilsen.

– Det var godt å se at folk brydde seg, sier han.

De to mer erfarne kollegene og tillitsvalgte rister på hodet.

– Jeg visste veldig godt bonusene ikke gjaldt oss, skyter Nathan Young inn.

Ørjan Larsen som jobber i samme varehus nikker. I 2017–2018 organiserte de seg og satte i gang det som ble en seig prosess for å få tariffavtale for de ansatte i varehuset på Vinterbro.

Også den gangen ble tap av bonus brukt som et argument mot å inngå tariffavtale. Men med tariffavtale fikk de ansatte blant annet kvelds- og helgetillegg og ikke minst Handel og Kontor i ryggen. Og det alle var opptatt av – like vilkår.

Young innrømmer at da han begynte i Elkjøp for seks år siden verken hadde kunnskap om arbeidsmiljøloven eller fagorganisering.

– Det var takket være en engasjert kollega med skikkelig stå-på-vilje, at vi alle ble godt informert, sier Young som gjerne vil sende en stor takk til Rune Solberg. Det er på grunn av ham at han er tillitsvalgt.

Young meldte seg raskt til å kjøre rundt og dra på bedriftsbesøk disse to ukene. Motivasjonen er at andre også skal lære noe av det han lærte for seks år siden.

Mye lest: «Karina» fikk beskjed av Elkjøp om å passe seg: – Jeg turte ikke si noe der og da fordi jeg trengte jobben

En økt bevissthet blant unge

Regionsekretær Nina Skranefjell i Handel og Kontor region Øst er prosjektleder for satsingen på elektronikkbransjen. Hun forteller om et økt engasjement blant tillitsvalgte og medlemmer i elektronikkbransjen.

– Nå som vi opplever at Elkjøp sier de ikke er imot fagforeninger, har vi benyttet oss av muligheten for at ansatte skal få informasjon av kollegene sine, forklarer hun.

I mars samlet flere seg for å legge en strategi for informasjonsarbeidet. Da diskuterte de hvordan de kunne få mest mulig ut av besøkene. Samtlige av deltakerne som hadde meldt interesse for å bli frikjøpt var unge, og samtlige trakk fram forutsigbarhet og trygghet som motivasjon for organisering.

Det var der HK-Nytt først traff 22 år gamle Runar Nilsen, som er med Larsen og Young på HK-tur på Romerike.

– Vi fikk besøk av LO på skolen, og jeg tror at de fleste som fulgte med i timen fikk med seg hva fagorganisering er. Samtidig er det ikke før man faktisk begynner å jobbe at man faktisk skjønner hvor viktig det er å ha noen i ryggen, fortalte han da.

Nilsen ble selv raskt vervet av kameraten som hadde tipset ham om deltidsjobben på Elkjøp i Tønsberg.

– Det var en selvfølge når man jobbet på Elkjøp i Tønsberg at man også organiserte seg i HK, sier han.

Nå har Nilsen en fast 100 prosent stilling som selger i hvitevareavdelingen.

På tampen av 2021: Power snur – nå skal også fagorganiserte ansatte få bonus

– Hadde ikke vært mulig for et år siden

Nilsen tror det er viktig at man er flere sammen på besøkene.

– Det tror jeg er veldig lurt. Da viser vi at vi er flere, og så støtter vi hverandre. Det skal ikke være ensomt arbeid dette, sier han.

Ørjan Larsen (fra venstre) og Nathan Young er kolleger og tillitsvalgte på Elkjøp Vinterbro. Tirsdag besøkte de blant annet varehuset på Jessheim.

Ørjan Larsen (fra venstre) og Nathan Young er kolleger og tillitsvalgte på Elkjøp Vinterbro. Tirsdag besøkte de blant annet varehuset på Jessheim.

Brian Cliff Olguin

Arbeidskameratene var i begynnelsen veldig spente på om de kom til å møte stengte dører, særlig i lys av den motgangen to av dem møtte i 2018. Men de forteller at 90 prosent av butikkene og varehusene har ønsket dem velkommen inn.

– Dette tror jeg ikke hadde vært mulig for et år siden, mener Larsen.

HK har på forhånd inngått en avtale med Elkjøp-ledelsen om at noen tillitsvalgte og medlemmer frikjøpes til dette arbeidet. Det hele måtte bare passe med salgssesongen og at de ikke kom når det er som travlest i butikkene. Alle HK-medlemmene i butikkene har også fått beskjed på forhånd om at HK vil komme på besøk.

Nilsen, Larsen og Young tror at det hjelper at de som reiser rundt på besøk, selv jobber i Elkjøp. Det gjør at folk enklere identifiserer seg med dem som kommer på besøk. Og akkurat det merkes i det de begynner å prate med de ansatte.

Stian Jahren (til venstre) er selger i Elkjøp på Jessheim. I april fikk han og kollegene besøk av Ørjan Larsen, Runar Nilsen og Nathan Young som var frikjøpt av HK.

Stian Jahren (til venstre) er selger i Elkjøp på Jessheim. I april fikk han og kollegene besøk av Ørjan Larsen, Runar Nilsen og Nathan Young som var frikjøpt av HK.

Brian Cliff Olguin

– Hei! Vi jobber i Elkjøp og kommer fra Handel og Kontor. Kunne vi snakke litt med ansatte om hvordan de har det og gi dem litt informasjon, spør Nilsen.

Varehussjefen på Jessheim forteller at de er hjertelig velkomne, og det er bare å snakke med de ansatte så lenge de får betjent kundene.

– Så jævlig bra at dere kommer på besøk

I teleavdelingen har Young og Nilsen funnet tonen med to yngre selgere; 18 år gamle Omar Yousaf og 23 år gamle James Salih. Selgerne gir uttrykk for at de er stolte av arbeidsplassen sin. Men det er likevel ikke lett å glemme fjorårets snakkis for mange i Elkjøp.

– Nei, jeg ble faktisk litt sjokkert. Jeg regnet med at det var like vilkår og bonus overalt, sier Salih.

Både han og Yousaf er glad for besøket og informasjonen Elkjøp-kollegene kommer med. De synes at tariffavtale høres ut som en ryddig og god løsning for alle.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

James Shalin (til venstre) ble overrasket da han fant ut at noen selgere hadde rett til bonus, men andre ikke. Til høyre Omar Yousaf.

James Shalin (til venstre) ble overrasket da han fant ut at noen selgere hadde rett til bonus, men andre ikke. Til høyre Omar Yousaf.

Brian Cliff Olguin

En annen som er glad Elkjøp endret bonuspraksisen er Stian Jahren. Han har også meldt seg inn i HK. Nå står han i hvitevareavdelingen sammen med kollega Sarwat Shegaga, som fremdeles er skeptisk.

– Det er høyt under taket hos oss, og ingen har noe imot at Stian eller andre melder seg inn, for vi har organisasjonsfrihet. Men per dags dato nyter jeg godt av min samboers forsikringer via Utdanningsforbundet som også dekker meg. Jeg kan ikke se hvordan jeg skal tjene mer på å være HK-medlem, sier han.

Jahren var selv skeptisk. Han trodde at HK var en bedrift som skulle tjene penger på at folk var organisert.

– Jeg har lest meg opp og fått mer informasjon, og skjønner det bedre nå. Det er godt å ha HK i ryggen. Det føles trygt, og det teller masse for meg, sier han.

Både Stian Jahren og Sarwat Shegaga elsker arbeidsplassen sin og aksepterer at kun den ene av dem er organisert enn så lenge.

Både Stian Jahren og Sarwat Shegaga elsker arbeidsplassen sin og aksepterer at kun den ene av dem er organisert enn så lenge.

Brian Cliff Olguin

Litt lenger inn i varehuset står Larsen fremdeles å snakker med Lars Håkon Gravråk.

– Det er så mye bedre at det er folk som faktisk jobber i Elkjøp som kommer for å informere om HK, sier Gravråk.

Han mener organisering ikke bare gagner de fast ansatte og særlig de deltidsansatte, men også bedriften.

– Når folk ikke kan være sikre på om de får riktig lønn eller til og med om de har jobb, så bidrar det til gjennomtrekk. Er det noe elektronikkbedrifter sliter med, så er det nettopp gjennomtrekk. Gir du ansatte trygge rammer og forutsigbarhet, vil du få mer lojale ansatte. Det gir også forutsigbarhet for bedriftene, sier Gravråk.

Han har selv jobbet i andre kjeder som Power og Euronics og selv sett gjennomtrekken av folk.

Gravråk klarer knapt å slippe taket på Ørjan Larsen og de to andre besøkende når de må videre.

– Det er så jævlig bra at dere kommer på besøk!

09.04.2022
06:00
10.05.2022 10:30Mest lest

Colourbox.com

Nye satser for pensjon og trygd

Hanna Skotheim

Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.

Ida Bing

Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hassan Adow, Siidali Omar og Abdirahman Hasan.

Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hassan Adow, Siidali Omar og Abdirahman Hasan.

Hanna Skotheim

Somaliske menn vil samarbeide med barnevernet: – Vi må få vekk frykten

Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Magnus Hauge under en vinterøvelse.

Privat

Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør

Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.

Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.

Brian Cliff Olguin

Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.

Hanna Skotheim

Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-aksjonen

– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.

– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.

Alf Ragnar Olsen

Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt

Hanna Skotheim

Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet

Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.

Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.

Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK

Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen

Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.

Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.

Hanna Skotheim

Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte

– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).

– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).

Martin Guttormsen Slørdal

Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post

Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.

Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.

Håvard Sæbø

Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt

Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.

Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.

Herman Bjørnson Hagen

Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare

USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.

USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.

Merete Jansen

Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?

– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.

– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.

Leif Martin Kirknes

LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing

Debatt

Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.

Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.

Brooks Rice / Unsplash

Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret

Kommentar

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen har grunn til å smile bredt, skriver Kjell Werner.

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen har grunn til å smile bredt, skriver Kjell Werner.

Ida Bing

Etter flere år med uro rundt trygdeoppgjøret, er det nå full enighet

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.

Martin Guttormsen Slørdal

Her skal Camilla kjøre opp på nytt. Se dommen fra sensor Morten

Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Arkivfoto: Eivind Senneset

Brudd i lønnsforhandlingene til oljearbeidere


Flere saker