JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Mange elever vil så vidt få hilst på lærerne sine før skolene stenger igjen

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke.
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

torgny@lomedia.no

Mandag starter de første skolene opp igjen etter ferien. Formelt sett har det vært lærerstreik fra 8. juni, men nå ved skolestart trappes den kraftig opp. Det får FriFagbevegelse opplyst fra både Skolenes landsforbund og Utdanningsforbundet.

Det er Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund og Norsk Lektorlag som har tatt ut sine medlemmer i streik i kommunesektoren. Utdanningsforbundet har hatt 45 medlemmer i streik siden 22. juni.

LO-forbundet Skolenes landsforbund har hatt tre medlemmer i streik siden 8. juni.

Innsikt: Bare tre lærere fra Skolenes landsforbund tas ut i streik. Her er forklaringen

Hilse på elever

Etter det FriFagbevegelse kjenner til, vil ikke lærerorganisasjonene straffe sine egne lærere og gi dem dårligere mulighet til å forberede undervisningsåret. Derfor vil lærerne få gjennomført sine planleggingsdager og antakelig også hilst på sine elever, før streiken trappes opp.

I år er det ulik skolestart fra kommune til kommune. Årets skolestart strekker seg over en hel uke. De første kommunene har skolestart mandag 17. august, mens de siste ikke starter det nye skoleåret før 22. august.

Det gjør at streikeopptrappingen også må ta hensyn til dette, at streikeopptrappingen kan strekke seg over flere dager.

Flere streiker

Også i fjor var det lærerstreik. Da streiket lærerne fra 27. mai til 4. juni. Streiken omfattet da både Oslo og resten av kommunesektoren, KS-området. I år er det ikke streik i Oslo, men i resten av landet. I fjor som i år, gjelder streiken lærerlønningene.

Også i 2014 var det lærerstreik. Da gjaldt streiken lærernes arbeidstidsordning. Den startet i sommerferien og ble trappet opp slik at den ble avsluttet 1. september, to uker etter skolestart.

Forsker om lærerkonflikten: Historisk sett lite å tjene på streik

Mest effekt

Lærerorganisasjonene har ennå ikke offentliggjort sine nye streikeuttak. Det er derfor ikke sikkert hvor og hvordan streiken blir trappet opp. Arbeidstakerne har fire dager på seg å varsle før streiken blir satt i verk.

De vurderingene som blir gjort, er om en skal ha en kraftig opptrapping med en gang for å gjøre streiken mest mulig effektiv, og forhåpentligvis kortvarig, eller om en skal drive en langsom opptrapping for ikke å gjøre så stor skade.

Kraftig opptrapping

Erfaringene fra 2014 kan tyde på at det blir en kraftig opptrapping slik at streiken ikke varer i mange måneder. Det motsatte, en langvarig streik med forholdsvis få streikende, vil føre til at noen få må bære hele belastningen ved en streik.

Konflikten omfatter i utgangspunktet bare lønningene til lærerne i grunnskolen og videregående skole. Men for Utdanningsforbundet vil konflikten også omfatte barnehagelærerne. På et tidspunkt kan det derfor være aktuelt å ta ut pedagogiske ledere og barnehagestyrere i streik. Norsk Lektorlag organiserer ikke barnehagelærere. I LO er barnehagelærerne organisert både i Skolenes Landsforbund som er i konflikt og i Fagforbundet som har godtatt oppgjøret.

Barnehagestreik

I vurderingene som forbundsledelsene nå gjør, ligger muligheten for tvungen lønnsnemnd. Lærerstreiken i fjor ble stanset av tvungen lønnsnemnd. Da var alle medlemmene i Unio i KS-området i streik, også Unios medlemmer i Maskinistforbundet. Regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd da KS hevdet at det var brannfare ved gjenvinningsanlegget Frevar i Fredrikstad hvis streiken fortsatte. Maskinistforbundet organiserer de som drifter dette anlegget.

Hvis barnehagene stenges, er det større sjanse for tvungen lønnsnemnd enn om streiken bare omfatter skolesektoren. På den andre siden er det ikke sikkert at barnehagene stenges selv om barnehagelærerne streiker. Det er Fagforbundet som har de fleste medlemmene blant de ansatte i barnehagene. Fagforbundet har godtatt oppgjøret i KS-sektoren.

Mye lest: Henriette ble angrepet og truet av elever. Nå vil hun se endring i norsk skole

Hele kommunesektoren

For KS’ del er det ikke uten videre enkelt å innfri lærerorganisasjonenes krav. Det store flertallet av ansatte i kommunesektoren har allerede godtatt lønnsoppgjøret. Hvis KS innfrir lærernes krav og gir lærerne større lønnstillegg, kan det utløse krav om nye forhandlinger i hele kommunesektoren.

Utdanningsforbundet er den desidert største organisasjonen. De har 90 000 medlemmer som er omfattet av konflikten. Skolenes landsforbund har 3800 medlemmer i KS-området. Dette er like mange som Norsk Lektorlag som 3825 medlemmer i kommunesektoren.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse