JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Bare tre lærere tas ut i streik. Her er forklaringen

Onsdag 8. juni starter lærerstreiken. Men til tross for konflikten har verken Utdanningsforbundet eller Norsk Lektorlag noen streikende medlemmer.
Utdanningsforbundet og Norsk Lektorlag starter med å ta ut null lærere når streiken starter onsdag 8. juni.

Utdanningsforbundet og Norsk Lektorlag starter med å ta ut null lærere når streiken starter onsdag 8. juni.

Sidsel Valum

torgny@lomedia.no

Da lønnsoppgjøret i kommunesektoren var ferdig, var det klart at tre lærerorganisasjoner ikke ville godta resultatet.

De varslet streik. 8. juni var første mulige dag for en streik, men når dagen kommer er det bare tre medlemmer ved Olsvik skole i Bergen som i LO-forbundet Skolenes landsforbund som legger ned arbeidet.

Først i konflikt

Verken medlemmer i Utdanningsforbundet eller Norsk Lektorlag er klare for streik, ennå. De tre SL-medlemmene ved Olsvik skole i Bergen er de eneste som er tatt ut.

De to andre organisasjonene, Utdanningsforbundet og Norsk Lektorlag, er formelt i konflikt, men uten at noen av deres medlemmer er tatt ut i streik.

Utdanningsforbundet er medlemmer i hovedorganisasjonen Unio, og har 95 000 medlemmer på denne tariffavtalen. Lektorlaget er medlem av Akademikerne. Deres avtale omfatter 3800 medlemmer. Skolenes landsforbund er omtrent like store som Lektorlaget.

40 lærere

Utdanningsforbundet har varslet at de vil ta ut 40 lærere ved Gimle skole i Bergen i streik, men de vil ennå ikke oppgi fra hvilken dag. Siden de har varslet et streikeuttak er fristen for å starte streiken 22. juni. Arbeidsgiverne har fire dagers seg fra de varsler arbeidsgiverne, til streiken kan begynne.

Norsk Lektorlag har varslet at de begynner streiken, men at de ikke tar ut noen medlemmer i streik, og at streiken begynner i morgen.

Hva som er hensiktsmessig

– Er ikke det litt rart å streike uten at noen av medlemmene er i streik?

– Vi vurderer hva som er hensiktsmessig. Streik er et alvorlig signal, og vi kommer til å trappe opp streiken til skolestart, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag til FriFagbevegelse.

Når et forbund er i streik, opphører også den formelle kontakten mellom tillitsvalgte og arbeidsgiveren. Det er den eneste effekten med en streik uten streikende.

Arbeidstidsavtalen

Dette er ikke første gang Lektorlaget er i konflikt ut at deres medlemmer er i streik. Det gjorde også laget under streiken om arbeidstidsavtalen i 2014. Lektorlaget startet streiken 22. august. Men medlemmene streiket ikke da. De varslet at 12 medlemmer skulle starte streiken 1. september.

Da 1. september kom, ble partene enige og streiken avsluttet. På det tidspunktet hadde Utdanningsforbundet over 7 700 medlemmer i streik.

De andre ble enige

Lærerorganisasjonene er tre av mange forbund innen kommunesektoren. De andre forbundene ble enige med arbeidsgiverne i kommunesektoren, KS 24. mai. Men siden hovedorganisasjonene var blitt enige, måtte lærerorganisasjonene vente i to uker før de kunne starte en konflikt.

Årsaken til at lærerne ikke vil streike nå, er åpenbar. En streik i sommerferien vil bare tappe streikekassa for penger, og ikke ha noen som helst virkning. Fagforbundene er derimot klare til å starte streikekampen ved skolestart.

Uenig i fordelingen

Kravet er økt lærerlønninger. Den økonomiske rammen for kommuneoppgjøret er å 3,84 prosent. Det er litt over det som frontfaget fikk. Men Utdanningsforbundet er misfornøyd med hvordan denne rammen er fordelt. De viser til tallene fra Teknisk Beregningsutvalg som viser at lærerne hadde en lønnsutvikling på 2,3 prosent i fjor som er under det som var den økonomiske rammen for frontfaget. Den var på 2,7 prosent.

Arbeidsgiverne mener det er to faktorer som har dratt lønnsutviklingen ned. Den ene er at streiken i fjor gjorde at lønnsutviklingen for lærerne kom seint på året og fikk liten virkning på årslønna. Det andre var at pandemien gjorde at det ble tilsatt mange ufaglærte. Dette dro gjennomsnittet ned, men hadde ingen innvirkning på den enkelte lærers lønnsnivå. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse