JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny opplæringslov på høring:

Regjeringen går ikke inn for lovfestet rett til kvalifisert lærer i forslag til ny opplæringslov: – Skuffende og urovekkende

Skolenes landsforbund spør hvorfor regjeringen i forslag til ny opplæringslov ikke foreslår at elevene skal ha rett til godkjent lærer – noe den ellers har sagt ja til.
KRITISK: – For oss er dette opplagt. Elevene fortjener intet mindre, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i SL  Hun er kritisk til at regjeringen i forslag til ny opplæringslov ikke går inn for å lovfeste elevenes rett til godkjent lærer.

KRITISK: – For oss er dette opplagt. Elevene fortjener intet mindre, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i SL Hun er kritisk til at regjeringen i forslag til ny opplæringslov ikke går inn for å lovfeste elevenes rett til godkjent lærer.

Sissel M. Rasmussen

sidsel@lomedia.no

Denne uken sendte regjeringen forslag til ny opplæringslov ut på høring.

– Det er flere viktige spørsmål den ikke tar stilling til, blant annet om det skal være godkjent lærer til stede i alle undervisningstimer, konstaterer forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund (SL).

Bred enighet blant politiske partier

– Vi skjønner ikke at dette er vanskelig å ta stilling til. Så vidt vi forstår, var det stor oppslutning om dette i høringen på forslaget til opplæringslovutvalget. Når alle politiske partier på Stortinget også mener dette, skulle man trodd det var plankekjøring. Men Kunnskapsdepartement klarer altså ikke å ta stilling, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker.

Skolenes landsforbund har stilt alle stortingspartiene følgende spørsmål: Er partiet enig i at det skal være minst én godkjent lærer til stede i alle undervisningstimer? Alle partier svarte ja på spørsmålet.

Ny opplæringslov skal styrke elevers rettigheter

Opplæringslovutvalget ville lovfeste elevers rett til godkjent lærer

Opplæringslovutvalget la fram forslag til ny opplæringslov i desember 2019. Også utvalget foreslo å lovfeste elevenes rett til godkjent lærer.

– For oss er dette opplagt. Elevene fortjener intet mindre. Det er både skuffende og urovekkende at Kunnskapsdepartementet og regjeringen ikke klarer å gi uttrykk for en mening i et slikt sentralt spørsmål. Bløffet de da de svarte positivt på vårt spørsmål? Det får vi åpenbart ikke vite før etter valget, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker.

Alle partier unntatt Høyre mener økt lønn må til for å få flere lærere og barnehagelærere

Dette svarer Kunnskapsdepartementet

FriFagbevegelse har bedt Kunnskapsdepartementet kommentere uttalelsene fra Skolenes landsforbund.

– Regjeringen klarer meget vel å uttrykke en mening om betydningen av at elevene møter kvalifiserte folk i skolen, svarer statssekretær Anja Johansen i en epost.

Hun viser til at det pågår kompetanseløft i skolen som hun omtaler som «historisk».

– Uavhengig av de konkrete spørsmålene vi hører åpent, vil regjeringen videreføre at personale som ikke er ansatt i en lærerstilling, ikke skal ha ansvar for opplæringen, skriver Johansen.

– Vi er opptatt av at elevene skal få opplæring av gode lærere med høy kompetanse. Det vi velger å høre åpent, er spørsmålet om en lærer skal være til stede i all undervisning, og hvordan man best løser for eksempel tilfeller med rekrutteringsutfordringer. Høringsinnspill til ulike konsekvenser et krav om lærers tilstedeværelse vil kunne få for både elevene og skolene vil gi oss et bedre grunnlag for utforming av nytt regelverk, svarer hun.

Debatt om lærerflukt: LO roper varsku om lærermangelen i norske skoler

Regjeringen ønsker forsvarlig vikarordning

Statssekretær Anja Johansen legger til at regjeringen i tillegg foreslår å videreføre alle dagens kompetansekrav til lærere.

– Dette har vært viktig for denne regjeringen hele tiden. I tillegg har vi foreslått å ta inn i loven at alle kommuner og fylkeskommuner skal ha en forsvarlig vikarordning. Dette betyr blant annet at skolene skal ha et system som sikrer at elevene møter mest mulig kvalifiserte og forberedte vikarer, skriver statssekretær Anja Johansen i Kunnskapsdepartementet i e-posten.

Mye lest: Lærer Tone er fortsatt ikke vaksinert mot korona og føler seg utrygg: – Melby burde ha stått for det hun lovet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse