JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Trapper opp lærerstreiken: – Vi har fått streikeskjorter og er klare

Skolenes landsforbund (SL) trapper opp streiken. Fra mandag morgen går ni ansatte ved Karasjok skole ut i streik, og fra 16. september skal 20 ansatte ved Bodø-skoler ut i streik.
STREIKEKLARE: Terje Tretnes er klubbleder ved Karasjok skole. Mandag tas ni lærere ved skolen ut i streik

STREIKEKLARE: Terje Tretnes er klubbleder ved Karasjok skole. Mandag tas ni lærere ved skolen ut i streik

Privat

sidsel@lomedia.no

– Vi fikk streikemateriell med blant annet streikeskjorter og streikevester i posten i dag, forteller klubbleder Terje Tretnes torsdag.

Fra før er 43 medlemmer av Skolenes landsforbund i Vestland fylke i streik. Fra fredag av er tallet 72.

Fikk eget streikekontor

Terje Tretnes er kontaktlærer på ungdomstrinnet på Karasjok skole – som er en 1.–10. skole – og klubbleder for en SL-klubb med 20 SL-medlemmer. I Karasjok kommune med i underkant av 2.600 innbyggere har SL til sammen 51 medlemmer.

Terje Tretnes synes rektor har vært grei mot de streikende lærerne da de har fått lov til å innrede sitt eget streikekontor i en gammel internatdel av skolen som skal rives i forbindelse med planer om nybygg på skolen.

– Alle som er tatt ut i streik på vår skole jobber på ungdomstrinnet og de fleste er kontaktlærere, forteller Terje.

Han har samlet medlemmene og de har snakket om regelverk og hva som forventes av dem som er i streik og av dem som ikke skal streike.

– Vi har laget vaktliste for streikevaktene for tre uker fram i tid, forteller han.

Tillitsvalgt forklarer: «Hvorfor lærerstreik nå?»

Stor streikevilje

Også i Karasjok er streikeviljen stor og det skyldes først og fremst at lærerne er misfornøyd med det lønnstilbudet de har fått fra KS.

– Vi blir lønnstapere for sjette år på rad. Med det tilbudet vi har fått fra KS blir det ingen lønnsvekst som vi var lovet etter pandemien. Den spises opp av prisstigningen, sier Terje.

– Jeg mener KS har blitt bukken som passer havresekken og at vi bør få tilbake staten som forhandlingspartner. KS har ikke vært bra for lærerne. Jeg ser på vår skole at vi har mistet mer og mer av den ubundne tida (som lærerne bruker til for- og etterarbeid, journ.anm.). Den ubundne tida har spilt helt fallitt og det gjelder særlig kontaktlærerne, sier han.

Spørsmål og svar: Permitteringer og streik bekymrer lærere

Prekær mangel på samiske lærere

– Jeg spurte senest i går en avgangsklasse jeg har om hvor mange som vil bli lærere fordi vi trenger samisklærere. De synes det er for lang utdanning med fem års utdanning og for dårlig lønn, forteller Terje Tretnes.

Han forteller at det i år begynte bare sju på samisk lærerutdanning på den samiske høyskolen.

– Kanskje blir det sju nye samisklærere om fem år. Den samiske høyskolen har nesten ikke fått penger til å drive med rekrutteringsarbeid. Det meste har gått til Sametinget men de har ansvar for samiske læremidler og ikke lærerutdanninga, sier han.

Han mener behovet for samisklærere er prekært. De lærerne som utdannes skal dekke behovet også i Kautokeino, Tana, Porsanger, Tromsø og andre steder.

– Mange av dem som tar samisk lærerutdanning er dessuten attraktive for Sameradioen, Sametinget og samiske forlag. Det jobber mange samisklærere på alle de stedene. Bedre lønn og mindre arbeidspress lokker mange til andre jobber, sier Terje Tretnes.

– Om noen år er det de samiske barna som er tapere. Da kan ikke KS skylde på verken lærerorganisasjonene eller lærerne, sier Terje Tretnes.

20 medlemmer tas ut i Bodø

Uttaket fra fredag 16. september gjelder fem grunnskoler og én videregående skole i Bodø.

– Vi varsler uttak av nye medlemmer i streik, denne gang i Bodø kommune og Nordland fylkeskommune. Det har vært kontakt med vår forhandlingsmotpart, men vi har fortsatt ikke fått noe som helst tilbud fra KS, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund i en pressemelding.

Skolenes landsforbund har vært i streik siden 8. juni. Det er Utdanningsforbundet som er den største lærerorganisasjonen. De hadde fredag over 3.500 medlemmer ute i streik og har varslet et nytt uttak neste uke på nær 3.000 nye medlemmer.

Mye lest: Trebarnsmor Ingunn Maria (46) har fire jobber: – Jeg blir dødssliten

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse