JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og Ap

Høyre-nestlederen om samarbeid med LO: – Høyres dør står alltid åpen

De tette båndene mellom LO og Arbeiderpartiet er problematisk fordi det gir mindre innflytelse for fagorganiserte utenfor LO, mener Høyres Henrik Asheim.
Hovedproblemet med LOs tette bånd til Arbeiderpartiet er at forbund utenfor LO blir satt på sidelinjen i viktige saker, mener Høyres Henrik Asheim.

Hovedproblemet med LOs tette bånd til Arbeiderpartiet er at forbund utenfor LO blir satt på sidelinjen i viktige saker, mener Høyres Henrik Asheim.

Herman Bjørnson Hagen

martin@lomedia.no

Ifølge meningsmålingene er Høyre i dag det største partiet i Norge.

På snittet av meningsmålingene i mars fikk Høyre 32,5 prosents oppslutning. Det betyr at tilnærmet en tredel av velgerne sier at de ville ha stemt på Høyre dersom det hadde vært valg i dag.

Samtidig har Arbeiderpartiet slitt på målingene gjennom hele våren. På enkelte målinger har Høyre vært dobbelt så store som Ap.

Dersom Arbeiderpartiet er et parti som færre LO-medlemmer stemmer på, kan det utløse en intern diskusjon hos LO, mener Henrik Asheim. Han sitter i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Høyre.

Asheim mener hovedproblemet med LOs tette bånd til Arbeiderpartiet er at forbund utenfor LO blir satt på sidelinjen i viktige saker.

– Det betyr at svært mange fagorganiserte får mindre innflytelse på politikken fordi de har valgt å organisere seg i andre forbund enn et LO-forbund, skriver Asheim i en epost til LO-Aktuelt.

Han legger til at Høyre er opptatt av å ha god dialog med alle forbund, ikke bare noen av dem.

Denne saken er en del av en artikkelserie om LOs forhold til Arbeiderpartiet. Se flere av sakene nederst i artikkelen.

Samarbeider gjerne med LO

Asheim tror også at det tette forholdet til Ap kan gjøre at LO demper kritikk av en regjering som Ap er en del av, av taktiske årsaker. Selv om politikken er i strid med LO-medlemmenes interesser.

Det er uansett LOs medlemmer som bestemmer hvilke bånd de ønsker å ha til ulike partier. Men vår dør står alltid åpen for samarbeid i saker, skriver Asheim.

Partimåling for april: Nå er Ap og Frp nesten like store

Deler Industri Energis bekymring

Ikke alle LO-tillitsvalgte er like begeistret for det nære samarbeidet med Arbeiderpartiet. Tillitsvalgte i blant annet oljeindustrien har tatt orde for at pengestøtte til de rødgrønne partiene gjør det vanskeligere å verve.

De bekymringene må LO ta på alvor, mener Asheim.

– Rett og slett fordi den politiske debatten preges av mange ulike saker som går på kryss og tvers av den politiske høyre/venstre-skalaen. Vi vet også at flere velgere bytter parti enn tidligere. Jeg håper flere ønsker å organisere seg, og da bør også LO ta på alvor de bekymringene som Industri Energi løfter. Men dette avgjøres av LO sine medlemmer og det har jeg respekt for, skriver Henrik Asheim i eposten.

Tillitsvalgte oljearbeidere: – LOs pengestøtte til de rødgrønne hindrer verving

– Ikke Høyres sterkeste side

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det ikke er noen tvil om at LO er mest tjent med et sterkt Ap, og helst et Ap som sitter i regjering.

– Det ser vi på politikken som nå leveres. Det er en kraftig forbedring for arbeidsfolk etter en krevende tid med åtte år med Erna Solberg i statsministerboligen og i en lang periode med Fremskrittspartiet i regjering, skriver Peggy Hessen Følsvik i en epost til LO-Aktuelt.

LO forholder seg til alle partier som støtter LOs politikk, understreker hun.

– Det er ikke Høyres sterkeste side, men skulle de komme til makten i fremtiden skal vi som vi alltid har gjort, utfordre dem når de trår feil, skriver Følsvik.

Les flere saker fra artikkelserien om LO og Arbeiderpartiet:

Dette har de fått til i regjering: Se Arbeiderpartiets skryteliste

Erling har stilt opp for Ap 90 lørdager på rad

Ap mister støtte fra fagbevegelsen: – Uten LO er Arbeiderpartiet fortapt

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse