JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte Industri Energi 2021

LOs pengestøtte til de rødgrønne hindrer verving, mener oljetillitsvalgte

Tillitsvalgte i oljebransjen opplever at LOs bevilgninger til politiske partier gjør det vanskeligere å verve medlemmer.
VIKTIG: Oljetillitsvalgte er opptatt av Industri Energi ikke skal gi partistøtte og samarbeide opp mot alle relevante partier. Fra venstre: Christopher Talgø i Archer, Terje Nysted i Weatherford, Knut Nesland i Halliburton og Aase Fintland i Schlumberger.

VIKTIG: Oljetillitsvalgte er opptatt av Industri Energi ikke skal gi partistøtte og samarbeide opp mot alle relevante partier. Fra venstre: Christopher Talgø i Archer, Terje Nysted i Weatherford, Knut Nesland i Halliburton og Aase Fintland i Schlumberger.

Jan-Erik Østlie

tonje@lomedia.no

– Jeg tror pengestøtten overskygger alt det gode LO gjør. Det er det første vi blir møtt med. Medlemmene sier at LO kjøper plasser i sentralstyret til Arbeiderpartiet, sier hovedtillitsvalgt Aase Fintland i Schlumberger og aktiv i Høyre.

Industri Energis landsmøte har vedtatt at de fortsatt skal være partipolitisk uavhengig og ikke gi støtte til politiske partier.

– Jeg syns det er viktig at medlemmer skal kunne være politisk engasjerte uten at de trenger å kjenne på å være medlem av et forbund med partipolitiske bindinger, utdyper nestleder Christopher Talgø i Industri Energi-klubben Archer.

Selv om forbundet stemmer nei til at LO skal gi partistøtte på LO-kongressen, har LO tradisjon for å gi støtte til de rødgrønne.

Les også: LO vedtok en kraftig økning av pengegavene til de rødgrønne partiene

– Vanskeligere å verve medlemmer

I oljeindustrien er det også mange arbeidere som støtter høyresiden i politikken.

– Jeg har hatt to-tre utmeldinger over ti-femten år fra medlemmer som ikke vil at dere penger skal gå til Ap, sier klubbleder Terje Nysted i Weatherford.

– Utmeldinger er ikke det store problemet, det er nok mer det at det blir vanskelig å verve nye medlemmer, supplerer klubbleder Knut Nesland i Halliburton.

Nesland forteller at han ofte fikk høre det fra oljearbeiderne i perioder AUF var mye ute og tok til ordet for trappe ned oljevirksomheten.

– Da får du høre med en gang: Nå skal de legge ned arbeidsplassene våre, sier Fintland.

Økt politisk påvirkning

Tillitsvalgt Christopher Talgø i Archer mener det er viktig at Industri Energi jobber opp mot alle de ulike partiene.

– Muligheten til å påvirke alle politiske partier er utrolig viktig, sier Talgø.

Han viser til at forbundet samarbeider med ulike partier, og at Høyre-leder Erna Solberg skulle gjeste Industri Energis landsmøte i fjor.

På grunn av koronautsettelse og regjeringsskifte ble det statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) som kom i stedet.

De tillitsvalgte stiller seg tvilende til at medlemmene i alle LO-forbundene ønsker at kontingenten deres går til partistøtte til de rødgrønne.

– Våre medlemmer blir hørt i partistøtte-saken. Medlemmer i andre forbund burde også bli spurt, mener han.

Denne er Fintland enig i. Hun mener LO har mye å tilby oljearbeidere. Fintland trekker blant annet fram arbeidet som gjøres på helikoptersikkerhet i LOs helikopterutvalg.

– Jeg selger inn medlemskap på at du kan være med å påvirke på arbeidsplassen, og da må de være hos meg. Enten kan man sitte og klage eller så kan man være med å påvirke, mener Fintland.

Aktuelt: Vertikal organisering kan får flere til å organisere seg, mener IE-representanter. Se LO-lederens svar

Lang tradisjon for uavhengighet

Leif Sande, tidligere forbundsleder i Industri Energi, er godt kjent med partistøtte-saken.

Sande var også forbundsleder i forbundets forløper Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF).

Da NOPEF ble stiftet i 1977, var det en viktig prinsipiell sak at forbundet skulle være partipolitisk uavhengig.

– Det var også praktiske hensyn, da partistøtte ville vanskeliggjøre verving også den gang, sier Sande.

Industri Energi ble til da NOPEF slo seg sammen med det mindre partipolitisk uavhengige Norsk kjemisk industriarbeiderforbund i 2006.

– Partistøtte var den vanskeligste saken da kjemisk og NOPEF skulle slå seg sammen, men det ble nei til partistøtte via et kompromiss, forteller Sande.

Mye lest: Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Annonse
Annonse