Sylvi Listhaug og Frp vinner terreng til venstresida, og er nå jevnstore med Arbeiderpartiet.
Håvard Sæbø
Partimåling for april
Nå er Ap og Frp nesten like store
Lav lojalitet og velgerflukt. Ap fortsetter ferden i skyggenes dal på ny måling.
aslak@lomedia.no
herman@lomedia.no
Avstanden mellom Ap og Frp har ikke vært mindre siden februar 2011.
Nå skiller kun 2,1 prosentpoeng de to partiene, ifølge målingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og Dagsavisen i april.
– Dette er nok en negativ rekord for Ap. Partiet ligger stabilt dårlig an på målingene, konstaterer Johanns Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, overfor FriFagbevegelse.
Frp har vært større før
Det er mager trøst for Ap at målingen for april viser en framgang på 1,4 prosentpoeng – fra bunnoteringen på 15,5 prosent i mars til en oppslutning på 16,9 prosent nå.
– Framgang er motiverende for hele laget, men vi har samtidig en stor jobb med å øke oppslutningen fram mot valget, medgir partisekretær Kjersti Stenseng.
Frp måles til 14,8 prosent og er nesten like store som Ap. Avstanden mellom de to partiene er også innenfor feilmarginen. Det betyr at Frp og Ap er på omtrent samme nivå, ifølge Johannes Bergh.
– Dette er et påfallende resultat, og nok en indikasjon på at det ikke går så bra med Ap, sier Bergh.
Størrelsesforholdet begynner å nærme seg scenarioet for drøyt 20 år siden. Da var ikke bare rollene byttet om, men partiene hadde også en mer framtredende posisjon enn i dag.
Frp ble målt til 22,1 prosent i mars 2003 og tronet på toppen som det største partiet, ifølge en måling som Opinion utførte for NRK. Ap var nest størst med en oppslutning på 19,8 prosent.
Saken fortsetter under figuren.
Borgerlig stabilitet
At Frp, som med klar margin er Norges tredje største parti, nok en gang begynner å knappe inn forspranget på Ap, forklarer Johannes Bergh slik:
– Det kan være at Høyre og Frp deler litt på de samme velgerne – i og med at Høyres 36,9 prosent i mars lå helt i ytterkanten av hva partiet selv kunne tørre å håpe på, sier Bergh.
Når Høyre går litt tilbake, skjer det motsatte med Frp, ifølge valgforskeren. 32,2 prosent er fasiten for Høyre - en tilbakegang på 4,7 prosentpoeng fra mars.
– Situasjonen er uansett veldig stabil og god for borgerlig side. Så lenge det ikke skjer noe med dynamikken i norsk politikk, vil de to partiene fortsette å ligge på et høyt nivå, sier han.
Faresignalene er mange for Ap. Ikke bare er velgerlojaliteten lav, men også en tredel av de som stemte på partiet ved forrige stortingsvalg har nå satt seg på gjerdet.
– Det viktigste vi kan gjøre hver dag er å levere politiske løsninger som gir folk trygghet i hverdagen i møte med økte kostnader, påpeker Kjersti Stenseng.
Misfornøyde velgere
Ap gjør det også dårlig blant de unge. Kun 13,5 prosent blant de mellom 18 og 34 år ville ha gitt stemmen sin til partiet hvis det var stortingsvalg i morgen.
– Det er mange tegn på at de rødgrønne velgerne er misfornøyde, sier Bergh etter Sps skrøpelige oppslutning på 5,8 prosent – det samme resultatet som snittet på de seks siste målingene.
Det henger mørke skyver over Ap og Sp før høstens kommunevalg – til tross for at de to partiene gjør det bedre på lokale målinger.
– Så lenge det ikke skjer en forbedring sentralt, vil den nasjonale tendensen slå inn i lokalvalget, mener Bergh.
Redningen for Ap og Sp kan bli en ny type dynamikk. Valgforskeren bruker bompengesaken i 2019 som et eksempel.
– Nye saker kan dukke opp, og mulighetene for endringer er til stede, men utgangspunktet er problematisk, sier han.
Saken fortsetter under figuren.
Flere kvinner
Frp ville hatt et flertall sammen med Høyre hvis dagens måling var et valgresultat.
– Vi har et samarbeid med Høyre i saker der det er naturlig. Det viktigste for oss nå er kommunevalget. Hva som skjer etter det, får vi komme tilbake til, sier Frps Hans Andreas Limi.
– Flere og flere får dessverre utfordringer med å dekke løpende utgifter, og vi er en tydelig opposisjonsstemme med alternative løsninger på utfordringene folk har i hverdagen, føyer han til.
– Nå er dere nesten like store som Arbeiderpartiet. Hva sier det om rikets tilstand?
– At velgerne ikke har tillit til regjeringspartiene. De forventer en helt annen ledelse i en usikker situasjon, sier Limi.
Frp har gått fram blant kvinner på flere målinger den siste tiden, ifølge Limi. Blant kvinner får Frp 12,6 prosent av stemmene, blant menn 16,7 prosent.
– Helse og omsorg er en viktig sak tror jeg, og spesielt eldreomsorg. Der har vi markert oss tydelig, spesielt etter avsløringene til Brennpunkt om tilstanden i eldreomsorgen flere steder.
Avmålt Røkke-effekt
Skiftet av leder i SV – fra Audun Lysbakken til Kirsti Bergstø – har ikke hatt noen effekt. Snarere tvert imot.
Selv ikke landsmøtetalen til Bergstø, der hun gikk til angrep på skatteflyktninger og ba milliardær Kjell Inge Røkke om å ryke og reise, har hatt noen innvirkning på velgerne, ifølge Johannes Bergh.
6,8 prosent er en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng for SV.
Rødt måles til 6,6 prosent og er jevnstore med SV. Partiene har fulgt hverandre rimelig tett siden valget i 2021.
• De største partiene under «andre» er med forbehold: Industri og Næringspartiet (1,1 prosent), Demokratene (0,7 prosent) og Pensjonistpartiet (0,6 prosent). Opinion har ikke kunnet samle inn egne data for alle småpartiene denne målinga.
Fakta om målingen
• Opinions barometer for april er basert på 1.000 telefonintervjuer i perioden 3.–11. april 2023.
• 68 prosent har avgitt svar om partireferanse.
• Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.
Fakta om målingen
• Opinions barometer for april er basert på 1.000 telefonintervjuer i perioden 3.–11. april 2023.
• 68 prosent har avgitt svar om partireferanse.
• Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden