JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid

Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen

Joakim Magnusson håper han får råd til å jobbe mer dagtid når han blir ferdig med fagbrevet som industribaker.
Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Martin Guttormsen Slørdal

martin.slordal@lomedia.no

Joakim Magnusson setter bakerhatten på hodet og gjør seg klar for nok et kveldsskift hos Bakehuset Møllhausen på Økern i Oslo.

Han jobber på formlinja der brødene eltes i store gryter. Mye av arbeidet er automatisert, men noen av ingrediensene må puttes i for hånd. Skal innbyggerne på det sentrale Østlandet forsynes med bakevarer, må Joakim og kollegene holde grytene i gang.

– Det er full guffe her hele uken. Brødet som vi baker på dag og kveld kjøres ut på natta slik at det er ferskt brød i butikkene på morgenen, sier Magnusson.

Vi tenker fort at bakerne elter deig i de sene nattetimer, noe de også gjør på flere mindre bakerier. For Magnusson som jobber i et industribakeri, er arbeidstiden annerledes. Den er delt inn i to uker med dagskift og to uker med kveldsskift.

Kveldsskiftene er fra klokka 15 til 23 fra søndager til torsdager. Kvelds- og helgetillegg for dette utgjør rundt 5.000 kroner i måneden. Det er penger som kommer godt med, forteller han.

– Det er dyrt å bo i Oslo. Jeg er avhengig av tilleggene for å ha penger til alle utgiftene. Strøm, mat, bensin, alt har blitt så dyrt, sier bakeren.

Mye lest: Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Går ut over søvnen

Joakim Magnusson er småbarnspappa til to barn på ni og to år, og et tredje barn er på vei. I de to ukene han jobber kveldsskift bidrar han med å levere barn i barnehage og ta seg av forefallende arbeid i hjemmet.

Han setter pris på egentiden han får på dagtid, men blir asosial i ukene med kveldsskift, sier han. Vennene er på jobb dagtid, og det samme er samboeren.

– Det sosiale livet på kveldene blir borte. Samboeren hater kveldsjobbingen min. Det er nesten slik at jeg begynner å prate med meg selv på slutten av kveldsskiftene, ler han.

Han kjenner at kveldsjobbingen påvirker søvn og hvile.

Jeg står opp klokka 06 også når jeg jobber kveldsskift og er ikke i seng før over midnatt. For ti år siden gjorde det meg ikke noe, men nå kjenner jeg det mer på kroppen, sier han.

Mye delt: Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Vil aldri jobbe natt igjen

På Bakehuset på Økern er det ingen som jobber nattskift i dag. For noen år tilbake inngikk også nattarbeid her, forteller Magnusson.

Han har jobbet mange nattskift som baker, men hvis det blir spørsmål om det igjen, vet han hva han vil si.

Da vil jeg si blankt nei. Jeg har gjort min del med nattjobbing i dette yrket. Det er ikke bra for helsa eller hjernen min. Jeg blir nesten som en zombie av å jobbe natt, så det er en veldig dårlig idé, mener han.

Fått med deg denne? Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Mastergrad i bleieskift

Joakim trives som baker og er halvveis i utdanningen som industribaker.

Han ble pappa da han var i gang med fagbrevet og fullførte aldri. Et fagbrev i lomma gir 20 kroner mer i timen, og ti kroner mer i timen i kveldstillegg, sier han.

– Jeg har mastergrad i bleieskift, men vil gjerne bli ferdig med fagbrevet som industribaker. Kanskje får jeg råd til å jobbe mer dagtid i framtida, sier Magnusson.

Arbeidstid:

To uker med dagjobbing og to uker med kveldsjobbing som går fra fra klokka 15 til 23 fra søndager til torsdager.

Joakim Magnusson

ALDER: 38 år.

Bosted: Oslo.

YRKE: Industribaker for Bakehuset Møllhausen Økern.

SIVILSTAND: Samboer, har to barn, et tredje på vei.

FORBUND: Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Arbeidstid:

To uker med dagjobbing og to uker med kveldsjobbing som går fra fra klokka 15 til 23 fra søndager til torsdager.

Joakim Magnusson

ALDER: 38 år.

Bosted: Oslo.

YRKE: Industribaker for Bakehuset Møllhausen Økern.

SIVILSTAND: Samboer, har to barn, et tredje på vei.

FORBUND: Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).