JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skiftarbeid

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Både Benedicthe Eliassen og samboeren jobber skift. De avløser hverandre på alle vakter – samtidig åpner barnehagen.
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

tonje@lomedia.no

Når Magasinet møter Benedicthe Eliassen ligger samboeren Vegard Steinsland og sover. Han har gått tre nattevakter på rad og prioriterer søvn.

Begge jobber på trådstøperiet på Hydro Karmøy. Han på E-skiftet og hun på C-skiftet. Det gjør at de avløser hverandre mange ganger gjennom skiftplanen.

– Det var ingen problemer før vi fikk barn. Jeg vil ikke si at det er et problem nå, men det er en kabal som skal legges, sier Eliassen.

Skiftplanen

Eliassen startet på verket som lærling i 2016. Her fikk hun både fagbrev, fast jobb og kjæreste. I 2020 fikk paret en sønn, Oscar som ble 1,5 år i mai.

Produksjonen av aluminium går hele døgnet og dekkes opp av seks skift. Nattskiftet går fra klokken 23 til klokken 7. Da overtar skiftet som går dagtid fram til klokken 15. Ettermiddagsskiftet går fra 15 til 23.

De avløser hverandre på alle skiftene i løpet av en skiftperiode.

– Det mest krevende er når en jobber natt og en jobber dag og vi skal levere i barnehage. Barnehagen åpner ikke før sju. Så den som er på jobb, må stå igjen, sånn at den andre kan levere i barnehagen og komme seinere, forteller hun.

Paret bor i Førre, rundt 20 minutter unna arbeidsplassen.

Innsikt: Norske arbeidstakere arbeider døgnet rundt, sju dager i uka. Men forskjellene er store

Familielivet

Da Eliassen kom tilbake fra mammaperm ble hun spurt om hvilke skift som passet best for henne. Hun fikk komme tilbake til c-skiftet, noe hun selv ønsket.

– Det var ett av tre skift som hadde fungert. To av skiftene hadde gjort at vi ikke fikk noe fri sammen, og det hadde ikke fungert over tid, sier Eliassen.

Nå har de fem friuker i året samtidig, i tillegg til at de kan ta ut fleksidager og feriedager. Hun mener at de kunne løst det bedre rent jobbmessig, men at familien da ikke hadde fått friperioder sammen i løpet av året.

– Jeg har alltid trivdes på jobb, men jeg går jo på jobb for å leve. Så det har vært veldig fint å få tilpasset, sier hun.

På skiftet er de fire stykker pluss lærling.

Mye lest: Ida Marie og samboeren jobber skift og ser hverandre kun i helgene

Venter nytt barn

Eliassen er gravid med parets barn nummer to og er derfor ikke i jobb for øyeblikket. Det er for høy grad av magnetisme på arbeidsplassen hennes til at gravide får oppholde seg der, så Magasinet møter henne ved porten, utenfor faresonen.

Paret fikk etter at de ble foreldre, prøve tre måneder hvor begge var i jobb. Nå som Eliassen er gravid og hjemme fra jobb, står hun fri til å hente lille Oscar om han har fått feber i barnehagen.

– Vi har ennå ikke fått telefon om at han er syk og må hentes i barnehagen. Hvis en er på jobb og den andre ligger og sover etter nattskift og kanskje ikke hører telefonen. Jeg gruer meg litt til den, sier Eliassen.

Denne skaper debatt: Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig

Travel periode

Operatøren er spent på hvordan hverdagen blir når begge er i jobb og barna skal i barnehagen.

– Jeg synes det er tungt med nattskift i utgangspunktet og har slitt med det fra første stund. Spesielt i fire-fem-tiden, da er det seint, forteller småbarnsmoren.

Samboeren omtaler hun som et nattmenneske.

– Vegard har ingen problemer med å levere i barnehagen etter at han kommer fra nattskift, hvis Oscar er klar. Men han synes at det er tungt å komme hjem fra nattskift, pusse tenner og få på buksa rett vei. Det er veldig greit når jeg er hjemme og gjør han klar, så kan han jo sove når Oscar er i barnehagen, forteller Eliassen.

Hun er glad for at de har foreldre i nærheten. De jobber dagtid, men stiller opp som barnevakt når de kan.

Når begge er tilbake i jobb igjen og Eliassen kommer fra ettermiddagsskift som slutter klokken 23 og Steinsland begynner på nattskift klokken 23, er det et par timer som er svært egnet for barnevakt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse