JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
INGEN TVANG: Teknologien vil selv drive fram det grønne skiftet, mener statsinister Erna Solberg (H).

INGEN TVANG: Teknologien vil selv drive fram det grønne skiftet, mener statsinister Erna Solberg (H).

Eirik Dahl Viggen

Zero-konferansen

Kinesisk råd: Selg dere ut av oljen

Teknologi og marked vil selv drive fram det grønne skiftet, mener statsministeren. 1,3 milliarder kinesere har en mer håndfast løsning.23.11.2016
16:21
23.11.2016 16:21

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Erna Solberg var tilbakeholden med klimaløftene under åpningen av Zero-konferansen onsdag.

Skal Norge klare å få til et grønt skifte, kan ikke det gå ut over den økonomiske veksten, arbeidsplassene og Norges konkurranseevne, konstaterte statsministeren.

– Å komme til Zero-konferansen er å komme til teknologioptimistene. Det er bra siden det er nettopp i teknologien vi kan klare å finne de gode løsningene, sa Solberg

Statsministeren virket lite bekymret over de betydelige utslippene av klimagasser fra norsk olje- og gassutvinning. Utslippene fra plattformene våre øker.

– Det kan godt være at økte utslipp i Norge betyr mindre utslipp i Europa, sa Solberg.

Få nyhetsbrevet vårt

Norsk gass anses som mer miljøvennlig enn kullkraft lengre sør.

Solberg har liten tiltro til at de store samfunnsendringene kommer med klimaendringene, vil skje med statlige pålegg.

– Historien viser at det beste Norge har fått til, ikke har skjedd som følge av påbud, men på grunn av teknologien. Avgifter har i seg selv ikke den store endringen i seg. Vi må se hva som sender positive budskap ikke bare lage påbud.

Statens rolle er å sette mål, mener Solberg, ikke velge ut hvilke løsninger som er de beste.

Statsministerens motstand mot statlig inngripen vekker reaksjoner.

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

Lars Haltbrekken (SV): – Markedet må styres med påbud og regulering

– Noen av de største utgiftsreduksjonene i Norge har kommet nettopp gjennom lovreguleringer, sier tidligere leder i Norges Naturvernforbund (2005-2016) og ny førstekandidat for SV Sør-Trøndelag til stortingsvalget 2017, Lars Haltbrekken, til LO-Aktuelt.

STATEN INN: Markedet trenger en styrende hånd, mener Lars haltbrekken (SV).

STATEN INN: Markedet trenger en styrende hånd, mener Lars haltbrekken (SV).

Eirik Dahl Viggen

– Det ble forbudt på 1980-tallet å bare brenne av gass på sokkelen, først da kom utslippsreduksjonene. Nå står vi foran utfasing av oljefyring, det sikres av lovregulering. Vi ville aldri fått det til tidsnok om man bare skulle basere seg på markedet og de avgiftene denne regjeringen er villig til å pålegge, sier Haltbrekken.

– Klimakrisen er den største markedsfeilen som har skjedd. Markedet klarer ikke å løse opp i dette av seg selv. Når du får regulert det, vil markedet kunne virke til det gode, som med el-bilene.

LO tror vi skal holde på med olje og gass ganske lenge

Støre: – Få med arbeidstakerne

– Det holder ikke bare å sette mål, peke på teknologi og si at det skal skje av seg selv, svarer leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

– Det må en mye mer fundamental endring til.

Støre er sterkt i tvil om det er næringslivslederne alene som skal nå klimamålene for oss, slik konferanseprogrammet tydet på.

– Det snakkes på denne konferansen om businessmodeller for å nå målene. Men da må vi også inn de stedene hvor business undervises. Det er urovekkende i den norske businessopplæringen at ingen underviser våre kommende ledere innen økonomi om trepartssamarbeidet, fagforeningenes rolle og det som skjer på den norske arbeidsplassen. Litteraturen er amerikansk mens virkeligheten er norsk.

MÅ FORANKRES: Arbeidstakerne er i stor grad utelatt når næringslivet møtes for å snakke klima, påpeker Ap-leder Jonas Gahr Støre.

MÅ FORANKRES: Arbeidstakerne er i stor grad utelatt når næringslivet møtes for å snakke klima, påpeker Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Eirik Dahl Viggen

Trepartssamarbeidet er nøkkelen til å fordele oppgaver og forankre endringsprosjekter hos de aktørene som er berørt.

– Denne oppgaven blir ikke seriøs om ikke vi har en realistisk plan for å komme dit. Vi risikerer nok en gang å plassere høydestativet ett sted. Når vi så nærmer oss, slik vi har gjort så mange ganger, flytter vi stativet lenger fram og hever listen enda en gang.

For å nå klimamålene til enhver tid vil Ap innføre et CO2-fond og videreutvikle teknologien for CO2-fangst.

Denne teknologien, kalt CSS (Carbon capture and storage) er en forutsetning for å få ned utslippene og holde jordopphetingen på et nivå som ikke blir katastrofalt.

• Slik vil LO og NHO gjøre Norge grønt

Dansk eks-klimaminister: – Norge kan ikke kjøpe seg fri

Norge kan ikke kjøpe seg fri gjennom kvotehandel med østeuropeere, mener tidligere miljøminister og klima- og energiminister i Danmark, Connie Hedegaard.

OLJEKRITISK: Norge må selv ta utslippskuttene, mener eks klimaminister i Danmark, Connie Hedegaard.

OLJEKRITISK: Norge må selv ta utslippskuttene, mener eks klimaminister i Danmark, Connie Hedegaard.

Eirik Dahl Viggen

– Hva synes du om Norges politikk for økte klimagassutslipp fra norsk sokkel og kjøp av klimakvoter i utlandet?

– Isolert og på kort sikt sett har Solberg rett i at utslippet holdes nede totalt for landene. Problemet er bare at det er ganske mange land som tenker akkurat slik: Kan det ikke reduseres et annet sted enn hos oss? Skal vi totalt sett senke utslippene, må alle bidra.

Hedegaard, som også har ledet EUs klimaarbeid, setter opp følgende scenario for Norge: Sett at vi kjøper klimakvoter i Polen, for at Polen ikke skal bygge ut kullkraft. Det er fint for Polen. Men etter som norske utslipp øker, må Norge år etter år ut og kjøpe kvoter i stadig nye land.

– Det betyr at Norge risikerer å ikke få utviklet sin egen økonomi, ikke sin egen transportsektor eller mer innovasjon hjemme. Det er gal vei å gå for norsk industri, mener Hedegaard.

Utvalget for grønn konkurransekraft, som Hedegaard er med og leder, har beregnet at Norge kan redusere sine utslipp, inkludert fra offshore olje- og gassutvinning, med 40 prosent innen 2030.

Bestemmer EU over norsk sokkel?

Kina legger om: Selg dere ut av oljen!

BRÅ OVERGANG: Kinas sentralstyre stoppet nylig utbygginga av 30 kullkraftverk. Industrien rigges nå for solceller og vannkraft, forteller styreleder Peggy Liu i Joint US China Collaboration on Clean Energy.

BRÅ OVERGANG: Kinas sentralstyre stoppet nylig utbygginga av 30 kullkraftverk. Industrien rigges nå for solceller og vannkraft, forteller styreleder Peggy Liu i Joint US China Collaboration on Clean Energy.

Eirik Dahl Viggen

Kina omfatter en femtedel av verdens befolkning. Kinesernes har tilsynelatende kort vei fra forskningsbasert kunnskap til politiske beslutninger og praktisk utføring. Men mange steder har veksten skjedd fort og uten kontroll. Resultatet er viltvoksende brakkebyer og kraftig forurenset luft og grunnvann.

Kinas sentralstyre innfører nå begrepet Slow growth – sakte vekst – i sine femårsplaner. Det skal erstatte dagens lite bærekraftige vekst. Det skjer gjennom storstilt utbygging av klimavennlig industri og infrastruktur, fortalte styreleder Peggy Liu i Joint US China Collaboration on Clean Energy / juccce.org.

Med et omfattende nett av elektriske høyhastighetstog, solcelleteknologi og delvis utfasing av kullkraft håper de dekke 20 prosent av kraftforbruket med fornybar energi innen 2030.

– Kina har klart å koble energibruken fra den økonomiske veksten, sier Liu.

– Ikke la dere lure av den økte oljeimporten vår. Den oljen går ikke til forbruk, men til å fylle opp reservelagrene våre. Jeg anbefaler alle oljeprodusenter å ha en plan for å selge seg ned i årene framover. De bør investere i noe annet, som landbruksutvikling. Soil is the new oil.

Zero: Advarer mot giga-feilinvestering

Goliatfeltet har så langt kostet det norske folk 40 milliarder kroner, påminnet daglig leder for miljøstiftelsen Zero, Marius Holm.

– Det er skattebetalerne som bærer risikoen for denne investeringen inn i en framtid med usikre oljepriser, sa Holm.

– For prisen av én Goliat, kunne vi med dagens teknologi bygget ut solkraft som dekket energibehovet til 7,5 millioner indere. Og med større avkastning enn oljefondet. Ingenting er farligere enn å sitte stille når verden endrer seg. Vi er så avhengige av olje, at for oss er det ekstra farlig.

Lien setter bremsen på i fornybarsatsingen

40 utfordringer som avgjør LOs framtid

– Venner i Thailand tror fortsatt at jeg giftet meg med Solskjær

23.11.2016
16:21
23.11.2016 16:21Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne


Flere saker