JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Milrab-ansatte fra Fellesforbundet til Handel og Kontor:

– Vi er fornøyd med å få tariffavtale, selv om vi ikke får den avtalen vi håpet på, sier klubbleder

Klubbleder Madelen Poots og de andre lageransatte hos Milrab på Vestby skulle gjerne gått på tariffavtalen til Fellesforbundet, men er glad kampen om tariffavtale går mot slutten.
FORNØYD, TROSS ALT: Madelen Poots og de andre ansatte på Milrab-lageret ser fram til å få tariffavtale, selv om det blir en annen avtale enn «førstevalget».

FORNØYD, TROSS ALT: Madelen Poots og de andre ansatte på Milrab-lageret ser fram til å få tariffavtale, selv om det blir en annen avtale enn «førstevalget».

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

I 2020 meldte de ansatte på lageret til Milrab seg inn i Fellesforbundet, og krevde tariffavtale. I utgangspunktet mente både Fellesforbundet og de ansatte at bedriften var en grossistbedrift, og at de ansatte skulle ha grossistavtalen mellom Fellesforbundet og NHO Service og Handel. Det mente verken bedriften eller NHO. Siden Milrabs drift stort sett dreide seg om netthandel, var det Handelsoverenskomsten med Handel og Kontor som måtte gjelde. Det har Fellesforbundet og LO nå også kommet fram til, og de har derfor trukket kravet mot bedriften om grossistavtalen.

Går ikke ned i lønn

Forskjellen i minstelønn på de to avtalene er ganske stor. Med 50-øringen fra årets mellomoppgjør, har Grossistavtalen til Fellesforbundet en minstelønn for arbeidere over 18 år, uten fagbrev, på over 213 kroner timen. Tilsvarende for Handelsoverenskomsten med Handel og Kontor er drøyt 160 kroner timen. Klubbleder Madelen Poots innrømmer at et HK-medlemskap ikke var det de ønsket seg.

– Det er litt kjipt selvfølgelig, men Fellesforbundet har kjempet for oss, helt til de fant ut at de ikke kunne vinne denne saken. Jeg føler likevel ikke at vi har tapt. En tariffavtale med HK gir oss mulighet til å forhandle lokalt, og vi kommer ikke til å gå ned i lønn, selv om minstelønna i handelsoverenskomsten er lavere enn det vi har nå, sier hun.

Les også: «Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Tatt for lang tid

Poots forteller at det mest kritikkverdige er at prosessen har tatt så lang tid.

– Vi har hatt medlemmer som har meldt seg ut underveis, men jeg tror nok de kommer tilbake som LO-medlemmer når en tariffavtale med Handel og Kontor kommer på plass, sier hun.
Klubblederen bekrefter at det har vært noen som har luftet muligheten for å gå ut av LO og inn i YS, siden YTF også har en grossistavtale på nivå med avtalen til Fellesforbundet. Det viser seg imidlertid at også YS har en tilsvarende avtale som handelsavtalen med forbundet Negotia, så den diskusjonen ble raskt lagt død.

– Vi ville fått akkurat det samme resultatet som nå, men det ville trolig tatt enda ett år før vi hadde fått en tariffavtale. Derfor har det vært helt uaktuelt, understreker hun.

Fornøyd, tross alt

Nå gjenstår det bare å få et like godt forhold til Handel og Kontor som klubben har hatt med Fellesforbundet.

– Vi håper at vi får en god representant for forbundet som kan være vår kontaktperson, sier hun.

Det håper hun skal ordne seg raskt, for prosessen til nå har tatt altfor lang tid, til tross for at det har skjedd positive ting underveis.

– I tillegg til kravet om tariffavtale, krevde vi bedre spiserom og toaletter. Det har vi fått nå, og jeg tror tariffprosessen har hjulpet litt på det. Vi har også fått en ny HR-sjef som vi er veldig fornøyd med, sier hun.

Derfor klarer hun heller ikke å mobilisere enormt med skuffelse over at det ikke ble grossistavtale med Fellesforbundet.

– Selv om det ikke ble det vi håpet på, er vi fornøyd, sier Madelen Poots.

Aktuelt: Regjeringen stoppet to streiker på kort tid: – Nå må vi passe på streikeretten, mener Fagforbundet

Ville tapt i nemnda

Det skjønner tariffsekretær i Fellesforbundet, Bjørn Anders Jonassen.

– Vi gjorde det vi kunne for å finne den riktige avtalen, men for Milrab var ikke det grossistoverenskomsten. Både vi og LO vurderte det slik at det heller ikke var noen vits å ta saken til tvistenemnda mellom LO og NHO. Denne saken ville vi tapt der, sier Bjørn Anders Jonassen.

Fornøyd med avklaring

Roger Jacobsen i Region Øst i Handel og Kontor, bekrefter at alle medlemmene fra Fellesforbundet, er overført til HK.

– Krav om opprettelse av Handelsoverenskomsten har blitt sendt til NHO og vi avventer svar på kravet, skriver han i en epost til Magasinet for fagorganiserte.

I Milrab-ledelsen er man fornøyd med at saken har fått en avklaring.

– Jeg har forstått det slik at LO er enige med NHO i at det er Handelsoverenskomsten som er den riktige avtalen for Milrab. Milrab avventer nærmere beskjed om registrering av avtalen fra NHO, forteller daglig Lars Andreas Grønningsæter Aglen.

Mye delt: 52 underbetalte sjåfører krever millioner i erstatning fra tidligere arbeidsgiver. Nå er selskapet tilbake i Norge under nytt navn

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse