JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Joachim Espe mener Stolt er en bedrift som ikke har livets rett i det nye systemet med innleie-forbud i deler av landet.

Joachim Espe mener Stolt er en bedrift som ikke har livets rett i det nye systemet med innleie-forbud i deler av landet.

Håvard Sæbø

Innleie

Annonse fra bemanningsbyrå skaper reaksjoner: – Kreativt påfunn for å sno seg rundt innleieforbudet

En annonse fra bedriften Stolt får Fellesforbundets Joachim Espe og Rødt-politiker Mimir Kristjánsson til å reagere. Ikke etter intensjonen med den nye loven, mener de.14.09.2022
06:00
14.09.2022 10:40

has@lomedia.no

En annonse fra bemanningsbyrået Stolt forklarer hvordan de ønsker å tilpasse seg forbudet mot innleie.

De vil hjelpe byggefirmaene med å rekruttere folk de kan ansette i faste eller midlertidige stillinger. Når jobben er over, kan de komme tilbake til Stolt for å få hjelp til å finne en ny stilling et annet sted.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening i Oslo mener dette er nok et kreativt påfunn fra bemanningsbransjen for å sno seg rundt nye innstramminger og lover.

– Stolt er en bedrift som ikke har livets rett i det nye systemet. De prøver seg med en ny modell som de håper skal bli akseptert, sier Espe.

– Det er vanskelig å forstå hva modellen er, bortsett fra gjentakende midlertidige ansettelser hos ulike entreprenører. Bransjen kan ikke akseptere en slik ordning, og må avvise denne modellen, fortsetter han.

Dette er annonsen som får Espe til å reagere:

SKAPER HARME: Stolt tilbyr rekruttering til midlertidige stillinger på byggeplassene på grunn av forbudet som kommer om innleie fra bemanningsbyrå. Ikke etter intensjonen med den nye loven, sier Fellesforbundets Joachim Espe og Rødt-politiker  Mimir Kristjánsson.

SKAPER HARME: Stolt tilbyr rekruttering til midlertidige stillinger på byggeplassene på grunn av forbudet som kommer om innleie fra bemanningsbyrå. Ikke etter intensjonen med den nye loven, sier Fellesforbundets Joachim Espe og Rødt-politiker Mimir Kristjánsson.

Håvard Sæbø

Fiffig omgåelse

Også på Stortinget har Stolts annonse skapt harme:

– Denne annonsen viser at Stolt tror de kan fortsette som før. Som om det ikke kommer et forbud om innleie, sier Røds Mimir Kristjánsson.

Se svaret til daglig leder i Stolt, Heine Aardalen, lenger ned i saken.

Kristjánsson karakteriserer Stolts modell som en fiffig omgåelse av intensjonen med de nye reglene mot innleie.

– De nye reglene kommer for at folk skal få en fast jobb hos entreprenøren hvor de allerede jobber som innleid. Ikke for at Stolt skal videreformidle dem i midlertidige stillinger, sier Kristjánsson.

Stolt viser i annonsen til at det er mange som ikke ønsker en fast jobb. Det typiske er utenlandsk arbeidskraft som ønsker fleksibilitet og ikke en fast ansettelse.

– Det er slettes ikke en privatsak om noen har tilbøyeligheter til å ønske en midlertidig tilknytning til arbeidslivet. Hvis dette får fortsette, vil det gå ut over alle dem som ønsker en fast jobb, sier Kristjánsson.

– Jeg forstår ikke forskjellen på dette og det å drive ordinært bemanningsbyrå. Stolt vil drive som før, og later som det ikke har kommet nye regler som forbyr innleie, sier Mimir Kristjánsson.

– Jeg forstår ikke forskjellen på dette og det å drive ordinært bemanningsbyrå. Stolt vil drive som før, og later som det ikke har kommet nye regler som forbyr innleie, sier Mimir Kristjánsson.

Ole Berg-Rusten / NTB

To trender

Joachim Espe ser at det er to trender som utvikler seg nå.

Den ene er at noen firmaer jobber med å ansette folk fra byråene i faste stillinger, som for eksempel Hent og Skanska.

– Jeg møtte nylig en rørleggerbedrift som den siste tiden systematisk har ansatt innleide. Bedriften var imot loven, men ser at den kommer, og handler i tråd med det som er intensjonen, sier han.

Så nevner han dem som omregistrer seg i Brønnøysund fra bemanningsbyrå til produksjonsbedrift, men som fortsetter med ren utleie av arbeidskraft.

– For at det skal være en reell produksjonsbedrift må de ta på seg det økonomiske ansvaret for jobben, ha eget verktøy, materialer og folk. Det krever mye arbeid og kompetanse. Nå har byråene bare stilt med mannskap på timer, sier Espe.

– De vil nå utfordre grensene på hva som er en underentreprise og hva som er innleie. I dag blir underentrepriser med bemanningsbyrå styrt av hovedentreprenøren. Da er ikke underentreprenøren en reell produksjonsbedrift, fortsetter han.

Joker-annonse sjokkerer: – Folk velger selv om de vil jobbe her, sier daglig leder

Regjeringen må tette smutthullene

Kristjánsson fra Rødt mener firmaene må øke grunnbemanningen slik at det står i stil med arbeidsmengden de har.

Entreprenørene kan ikke fortsette å bruke bemanningsbyrå med en ny modell hvor de blir ansatt midlertidig hos innleier, selv om Stolt sier de tar ansvaret for å skaffe dem ny jobb når oppdraget er over, mener Kristjánsson.

– De hevder at det er trygt å ansette midlertidig, siden Stolt skaffer dem nytt arbeid når behovet hos innleier er over. Men det er uklart hvilke forpliktelser Stolt har for disse folkene.

Han mener regjeringen har gjort en god jobb med nye regler for innleie, men de må være kjappe for tette smutthullene i loven.

– Selv om dette Stolt driver med kanskje er lovlig, så må vi se på alle forsøk på å omgå de nye reglene. Vi må også huske at dette er en bransje som har vist seg å være kreativ når det kommer til å finne smutthull når lover blir innskjerpet.

Kristjánsson tror Stolt har blitt nokså stresset av at det kommer nye regler.

– Mange entreprenører har tatt konsekvensene av innleie-forbudet og ansatt innleide i faste stillinger. Men så har vi sånne som Stolt, som tror det er mulig å fortsette som før. Dette ser jeg på som en ny form for bemanningsbyrå, som ikke er i tråd med forskriften.

Denne skaper debatt: Innleide Øyvind får ikke overtidsbetalt. Nå anker han dommen

Har hjulpet Stolt

– Mange vil sikkert prøve å sette ut flere jobber på entreprise, eller ansette i prosjektstillinger. Her må regjeringen være raske å stoppe slike forsøk på å trenere forskriften om innleie-forbud, sier Kristjánsson, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen som har saken til behandling nå.

Et forbud ventes å tre i kraft fra januar 2023, og vil gjelde forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

En kikk i medlemsregisteret viser at det bare er ett medlem fra Stolt hos Oslo Bygningsarbeiderforening og to hos Tømrer og Byggfagavdelingen.

Fagforeningen har tidligere hjulpet arbeidere i Stolt med lave stillingsprosenter til å få øket denne.

LO-lederen: Røkke vender ryggen til det som har gjort ham rik

Vil ikke ta fra dem jobben

– Jeg skjønner ikke at det kan være lov med gjentakende midlertidig ansettelser. Dette er det motsatte av å tydeliggjøre arbeidsgiveransvaret. Hva skjer om entreprenøren ikke er fornøyd, og sender den innleide tilbake? Får de da lønn? Er vi tilbake til der vi var før 2019, hvor det ikke er lønn mellom oppdrag? Spør Espe.

– Hvis Stolt mener dette er lov i dag, er det i hvert fall et tydelig signal til politikerne som skal lage loven om at dette smutthullet må tettes, sier Espe.

Da fagforeningene i Fellesforbundet aksjonerte mot innleie, kom en del skremselspropaganda fra bemanningsbransjen: Nå vil fagforeningene ta fra dere jobben, ble det sagt fra noen aktører.

– Det stemmer ikke. Vi ønsker at de skal få fast jobb og ordnede forhold. Hvis man vil ha fleksibilitet, er det ikke noe som er bedre enn å vite når man skal jobbe, sier Espe.

– Med en fast tariff-festet rotasjonsordning, kan de jobbe lengre dager for å innarbeide fri. Nå er det bemanningsbyrået som tjener på fleksibiliteten. Tilbakemeldingene vi har fått fra folk som før jobbet i bemanning, er at de er veldig fornøyde. Nå kan de planlegge hjemreisene bedre, og kjøpe billigere flybilletter.

Mye delt: Kiwi-butikk søker etter ti ansatte i 20-prosentstillinger. Bare fire er ansatt på heltid

– Forbudet blir som å tørke støv

Daglig leder Heine Aardalen i Stolt sier de ikke fortsetter som før, men dreier over fra bemanning til rekruttering og HR-bistand i områder der innleie-forbudet vil tre i kraft.

Samtidig mener han det er helt feil medisin å innføre et forbud mot bemanning. Det har ført til stor usikkerhet for dem og andre bemanningsbyrå.

FYLLER ET BEHOV: Heine Aardalen i Stolt sier et forbud vil ramme mange tusen som i dag er innleid fra bemanningsbyrå.   Stolt har derfor lansert et alternativ til innleie.

FYLLER ET BEHOV: Heine Aardalen i Stolt sier et forbud vil ramme mange tusen som i dag er innleid fra bemanningsbyrå.   Stolt har derfor lansert et alternativ til innleie.

Håvard Sæbø

­– Hva gjør vi hvis et forbud inntreffer 1. januar neste år? Da har vi i praksis et yrkesforbud for våre 200 ansatte. Jeg oppfordrer Regjeringen til å komme med gode overgangsordninger, slik at forbudet blir praktisk gjennomførbart for bransjen, sier Aardalen.

Han synes det er dumt at man ikke ventet til man så effektene av innstrammingene som kom i 2019.

– Vi følger alle lover, men det finnes useriøse som driver med arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Disse må tas, og vi rapporterer til offentlige instanser dersom vi opplever lovbrudd. Man burde heller sette inn ressurser for å få bort de useriøse, sier Aardalen.

– Dette forbudet blir som å tørke støv når man går ut med at det blir en storrengjøring i byggebransjen. Et forbud anslår han vil ramme ca. 6.500 arbeidere som i dag jobber i bemanningsbyrå på Østlandet.

Etter intensjonen i loven

– Det hele koker ned til at Regjeringen ønsker bare to parter i et arbeidsforhold. Ikke tre parter, slik det er med bemanningsbyrå. Med vår løsning, hvor vi tilbyr rekruttering med HR-bistand til entreprenørene, er det etter intensjonen med bare to parter, sier Aardalen.

Aardalen forklarer at når noen blir ansatt, er det hos kunden, som er 100 prosent arbeidsgiver. Om det blir en midlertidig eller fast ansettelse, er opp til kunden. Det samme gjelder en eventuell oppsigelse på et tidspunkt.

– Om deres ansatte ønsker å kontakte oss for å bli rekruttert til ny kunde, er opp til dem. En som er rekruttert gjennom HR-ressurs har derfor ingen lønnsgaranti fra Stolt, da vedkommende ikke har vært ansatt hos oss, sier Aardalen.

Zara-ansatte vil ha fulltidsstillinger: Kleskjeden svarer med å lyse ut enda flere deltidsstillinger

Bransjen skriker etter folk

Stolts HR-ressurs er en rekrutteringstjeneste, hvor bedriftene betaler for rekrutteringen over tid, hvor det også inkluderes HR-bistand etter kundens ønske og behov.

Aardalen mener dette tilbudet treffer små og mellomstore firma som ikke har kapasitet til å drive internasjonal rekruttering av arbeidskraft selv.

Så langt har samtlige som har vært rekruttert gjennom HR-ressurs fått fast ansettelse hos kunden.

– Behovet er enormt, og med vårt nettverk kan vi hjelpe dem med å få tak i sårt trengt arbeidskraft. Ved produksjonstopper er vi redd entreprenørene må ansette midlertidig, for senere å si dem opp eller permittere når det er mindre å gjøre. Da står bygningsarbeiderne på bar bakke, og må finne seg jobb selv, sier Aardalen.

– Vårt konsept er å hjelpe dem til å finne ny jobb. Slik markedet er nå, er det et stort underskudd på kvalifisert arbeidskraft til byggebransjen.

14.09.2022
06:00
14.09.2022 10:40Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Sissel M. Rasmussen

LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør

Håvard Sæbø

Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille


Flere saker