TAR KAMPEN: Tillitsvalgt Wildricht Nilsson kjemper for større stillingsbrøker til de ansatte i Zara Bogstadveien.
André Kjernsli
Arbeidstid
Wildricht vil jobbe fulltid. Zara svarer med å lyse ut 45 deltidsstillinger
I fire år har trebarnsmora Wildricht Nilsson (31) jobbet deltid i klesbutikken Zara i Bogstadveien i Oslo. Like lenge har hun bedt om en fulltidskontrakt.
katharina@lomedia.no
– Det er urettferdig. Zara bør gi de deltidsansatte som vil jobbe mer, spesielt de med lang ansiennitet, en større stillingsprosent istedenfor å utlyse nye stillinger, sier hovedtillitsvalgt Wildricht Nilsson (31) ved Zara Bogstadveien i Oslo.
Midt i august lyste klesbutikken ut ti nye deltidsstillinger på tolv timer. Det kommer ikke fram av annonsene om det er tolv timer i uka eller måneden.
Også Zara-filialene i Stavanger, Kristiansand, Sandvika og Karl Johan søker etter folk. Til sammen 45 deltidsstillinger er ledige i kjeden.
Kleskjede tilbyr seks timer i uka: – Jeg har slåss for å øke kontraktene, men kom ofte i en kjip situasjon
Zara-ansatte vil jobbe mer
Wildricht Nilsson har arbeidet i klesbutikken i fire år. Hun startet med en kontrakt på seks timer i uka, så fikk hun en kontrakt på tolv timer i uka. Nå sier kontrakten hennes 25 timer i uka. Men 31-åringen jobber ofte fulltid.
Selv om trebarnsmora misliker at filialen søker etter deltidsansatte, har hun også forståelse for at Zara ansetter flere folk for å dekke vakter ved sykdom.
Nilsson er en av veldig mange som jobber ufrivillig deltid i Norge. Nesten halvparten – 46 prosent – av ansatte som arbeider deltid i varehandelen har ikke valgt det selv, viser en fersk rapport fra Tankesmien Agenda hvor 9.000 medlemmer i Handel og Kontor (HK) har deltatt.
– De aller fleste deltidsansatte i Zara vil helst ha en kontrakt på 30 timer i uka eller en fulltidskontrakt, sier Nilsson.
Har tre jobber
Wildricht Nilsson forteller at mange kolleger ikke tør å la seg intervjue av HK-Nytt. De er redde for at arbeidsgiveren ikke vil tilby dem ekstra timer eller gi dem mulighet til å gjøre karriere i Zara.
Av totalt 73 ansatte i Zara Bogstadveien, er 52 ansatt i deltidsstillinger, ifølge den tillitsvalgte.
Butikkmedarbeider og nestleder i HK-klubben Ashiraf Ssaku (23) er ikke redd for å snakke med media.
Han har jobbet i Zara i litt over et år i en kontrakt på seks timer i uka. I tillegg arbeider han som støttepedagog i en barnehage og som barsjef i en fulltidsstilling på et utested.
– Jeg har tre jobber for å sikre meg økonomisk, sier Ssaku.
STÅR PÅ: Ashiraf Ssaku har tre jobber for å klare seg økonomisk.
Katharina Dale Håkonsen
Før ønsket 23-åringen å øke stillingsprosenten i jobben i Zara. Han jobbet ofte mer enn seks timer i uka. Da han ba ledelsen om en større kontrakt i henhold til antall timer han hadde jobbet de siste månedene, fikk han beskjed om at slike kontrakter gis til ansatte etter ansiennitet, forteller han.
– Jeg tror ikke det er sunt for meg å satse på en karriere i Zara. Nå kjemper jeg for HK-medlemmene som ikke har andre alternativ enn Zara-jobben, sier den tillitsvalgte.
Krever høyere stilling
Før sommeren sendte 20 deltidsansatte i Zara Bogstadveien e-poster til butikksjefen og krevde større stillingsprosenter. De som fikk svar, fikk avslag. Resten hørte ikke fra ledelsen i det hele tatt, forteller Ashiraf Ssaku.
Deltidsansatte som de siste tolv måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, står det i arbeidsmiljøloven.
Weronika Marek (39) har krevd en større stilling. Hun har ti års fartstid i Zara Bogstadveien. 39-åringen har en kontrakt på 25 timer i uka, men jobber ofte 30 timer eller mer. Marek ble overrasket da hun fant ut at arbeidsgiveren søker etter tolv nye deltidsansatte.
– Det er respektløst. Vi er mange som har jobbet her lenge og som ønsker større kontrakter, sier Marek.
Zara-ansatte Anna ble sint da hun hørte om stillingsutlysningene. Hun har arbeidet i klesbutikken i litt over ett år, hele tiden med en kontrakt på seks timer i uka.
– Jeg vil ha en større stilling. Når jeg spør sjefen om det, får jeg høre at jeg må vente, sier Anna som ikke vil ha etternavnet sitt på trykk.
Ifølge tariffavtalen mellom HK og Virke som gjelder for Zara Bogstadveien, har også deltidsansatte fortrinnsrett til å utvide sin arbeidstid når bedriften har behov for mer arbeidskraft.
Vil jobbe mer
Bianca Preda (30) flyttet til Norge fra Romania for fire år siden og begynte straks å arbeide i Zara Bogstadveien. Det første halvannet året hadde hun en kontrakt på seks timer i uka, men arbeidet ofte mer.
Så økte kontrakten hennes gradvis til 12 timer og 20 timer i uka. Det siste året har hun hatt en kontrakt på 25 timer i uka.
– Jeg vil helst jobbe 30 timer i uka. Jeg har ryggproblemer og vil ikke jobbe fulltid fordi jeg må trene ryggen min hver dag for å ta vare på helsa mi, sier Preda.
30-åringen mener ryggsmertene kommer av arbeidsoppgavene i Zara. Hun jobber på lageret og må ofte løfte og bære tunge esker og søppel. Noen av dem veier 10–15 kilo. Hun forteller at «alle» i Zara har ryggproblemer.
– Det er umulig å jobbe i Zara og ikke få vondt i ryggen. Vi er alltid for få folk på jobb. I dag skulle vi, ifølge arbeidsplanen, vært tolv personer på jobb. Men vi var bare fire. Da blir det bare stress, sier Preda.
Stress, høyt arbeidspress og få ansatte på jobb kjennetegner arbeidshverdagen i Zara, ifølge de tillitsvalgte.
Ikke nok med at de ansatte gjerne skulle hatt høyere stillingsbrøker i kontraktene sine. Vaktplanen får de på sms et par dager før de skal på jobb, forteller de ansatte. Dette skjer stikk i strid med tariffavtalen mellom HK og Virke som gjelder for Zara-ansatte i filialen i Bogstadveien. Butikkmedarbeidere skal nemlig få vaktlista fire uker før de skal jobbe, og eventuelle endringer skal diskuteres med tillitsvalgt.
Zara: Vi følger loven
HK-Nytt har sendt Inditex, som eier Zara, en epost med spørsmål om hvorfor Zara utlyser deltidsjobber når de har ansatte som ønsker kontrakter med større stillingsprosenter.
Presseavdelingen i Inditex svarer at de legger vekt på å ha nok folk på jobb.
– Ansattes vaktlister er organisert i samsvar med arbeidstidsreglene i lover og relevante arbeidsavtaler. Fordelingen av arbeidstimer i butikkene er gjort for å sikre at vi oppfyller alle disse avtalte kravene. Innenfor denne rammen bestreber Zara seg for å opprette så mange heltidsstillinger som arbeidsmengden og regelverket tillater, skriver Inditex.
Den spanske kleskjeden understreker at de følger tariffavtalen med Virke og HK.
– Dersom deltidsansatte ønsker å jobbe flere timer i henhold til denne avtalen, vil den ansatte med høyest ansiennitet bli foretrukket, skriver Inditex.
– Ansatte er en viktig del av Zaras virksomhet. Av denne grunn overvåker vi hele tiden de lokale behovene for å sikre at vi støtter våre ansatte på riktig måte, skriver selskapet.
Inditex er også forelagt påstandene om at det er stressende å jobbe i Zara og at det umulig å arbeide i Zara uten å få vondt i ryggen. Dette har de ikke svart på.
Gleder seg over lovforslaget
Like før sommeren la regjeringen fram et lovforslag som skal gjøre det vanskeligere for arbeidsgivere å ansette personer i deltidsstillinger. Arbeidsgiver må dokumentere behovet for deltidsansatte og drøfte det med tillitsvalgte. Til høsten skal Stortinget stemme over forslaget.
– Blir loven vedtatt, har ikke Zara en grunn til ikke å gi oss fulltidskontrakter. Selv om Zara er et internasjonalt selskap må de følge de norske lovene, sier Wildricht Nilsson.
Mye lest: Zara ville ha alle på jobb påskeaften. Da sa Ida Marie og Alejandra stopp
Mye lest: Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen
Dette sier loven om deltid
Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling framfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling.
Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.
Kilde: Arbeidsmiljøloven § 14–3 og § 14–4.
Dette sier loven om deltid
Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling framfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling.
Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.
Kilde: Arbeidsmiljøloven § 14–3 og § 14–4.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Uro i Posten: – Lite gjennomtenkt å skape rykter blant sjåførene
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jan-Erik Østlie