JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ALLE MÅ LØPE FORTERE: Elise Sofie Fredriken har gitt opp karrieren som nattevakt på Scandic Ørnen i Bergen. Liten respekt fra sjefene og stadig større krav til effektivisering, gikk ut over arbeidsmiljøet og helsa.

ALLE MÅ LØPE FORTERE: Elise Sofie Fredriken har gitt opp karrieren som nattevakt på Scandic Ørnen i Bergen. Liten respekt fra sjefene og stadig større krav til effektivisering, gikk ut over arbeidsmiljøet og helsa.

Tormod Ytrehus

Arbeidere flykter fra hotellbransjen:

Elise Sofie (25) slutter: – Ingen fremtid i å jobbe som resepsjonist

Fem år i resepsjonen holdt for Elise Sofie Fredriksen. Arbeidsmiljøet og lønna førte til at hun i sommer sluttet på Scandic Ørnen i Bergen, for å begynne å studere.


29.09.2021
07:00
22.12.2021 14:49

has@lomedia.no

Hun er ikke den eneste som er lei av dårlige arbeidsforhold i bransjen. Under pandemien ble mange permittert, og har derfor måttet søke andre jobber. Etter en masseflukt av arbeidere, skriker arbeidsgiverne etter arbeidskraft nå som samfunnet åpner opp igjen.

I løpet av de fem årene hun jobbet ved hotellet, var det mye som forandret seg.

Færre folk skulle gjøre samme jobben. Først var det to i oppvasken, så én, så måtte servitørene ta oppvasken selv.

Yrkene med lavest lønn: Kim Tomas har en av Norges dårligst betalte jobber

Ble syk av jobben

Arbeidstidene gjorde at hun hele tiden følte seg smådårlig. I flere år hadde hun ni nattevakter på rad, så seks dager fri. Det er ikke lov å jobbe så mye i løpet av en uke, men arbeidsgiverne sniker seg unna med at vaktperiodene starter midt i en uke for så å gå over i neste. Da blir det ikke over 54 timer i løpet av en uke.

Etter at hun begynte å studere organisasjonspsykologi, HR og ledelse på BI, har hun fått et bedre liv og bedre helse.

– Det er tungt å jobbe ni netter i strekk fra 23:00 til 07:00. Det går ut over helsa og det sosiale livet, sier hun.

Hotelltilsette: – Vi har aldri tent så dårleg i forhold til resten av samfunnet

Yrkesstoltheten forsvant

Da hun begynte på hotellet som 20-åring, møtte hun stolte kolleger som likte jobben. De jobbet i team, sammen med ledelsen. Nå er den organiseringen nesten helt borte. I løpet av bare fem år forsvant mye av yrkesstoltheten, og de gode fikk seg andre jobber, fordi de ikke følte seg verdsatt, sier hun.

Hva er lønna i ditt yrke? Dette er snittlønna i over 350 yrker

– Det er ikke så rart når de ansatte ikke blir ivaretatt og får den respekten de skal ha fra ledelsen. Det ble krevd at vi skulle være fleksible, men fikk ikke noe igjen for det, sier hun og legger mye av skylden på et bonussystem som lederne har. De har et press på seg fra toppen til å levere gode overskudd, samtidig som sparte lønnskostnader gir bonus til dem selv.

Magasinet for fagorganiserte har bedt hotelldirektør Nina Askvik ved Scandic Ørnen om kommentarer til uttalelsene fra Elise Sofie. Se hennes svar nederst i saken.

Servitøryrket: Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Ingen framtid i resepsjonen

Elise Sofie begynte i bransjen fordi hun er glad i å jobbe med mennesker. Det håper hun at hun kan fortsette med i en ny jobb, men da kanskje som leder. Hun sluttet fordi det var på tide å gjøre noe nytt. Det er ingen framtid å jobbe som resepsjonist, fant hun ut.

– Jeg vil råde alle som planlegger en karriere innen denne bransjen at de tenker seg godt om. Det kan være en fin jobb ved siden av studiene, men i lengden er det ikke noe å satse på. For at det skal bli levelige forhold for ansatte, må staten eller noen andre rydde opp, mener hun.

Hvis man har tenkt å etablere seg med egen bolig, er heller ikke dette veien å gå. Elise Sofie leier bolig. Hun klarte å spare litt, men ikke nok til å møte kravene om egenkapital og inntekt fra banken. Med en så dårlig betalt jobb, må man ha hjelp fra foreldre eller partner for å kunne kjøpe seg bolig. Begynnerlønna for en faglært kokk er under 200 kroner timen. Vanlig årslønn i bransjen ligger på rundt 350.000 kroner.

Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken

Tøft å være klubbleder

Som klubbleder møtte hun mange ansatte som var frustrerte og lei seg. Vervet som klubbleder gikk ofte over i å prøve å bli en venn og personlig rådgiver. Mange av de utenlandske enslige mødrene slet, særlig de som ble permittert under pandemien. Med en lav stillingsprosent i kontrakten, ble det ikke mulig å overleve på dagpengene. I løpet av pandemien kuttet også Scandic-kjeden tusen årsverk, slik at mange mistet jobben mens de var permitterte.

Lønn i hotellbransjen: Hotell-toppane tener nesten ti gongar så mykje som ein tilsett

I starten var det vanskelig å organisere de utenlandske. To-tre renholdere ble organisert tidlig etter at hotellet åpnet i 2014, men de ønsket ikke å samarbeide med klubben. De fryktet at lederen kunne komme til å lage styr for dem hvis de klaget på noe. Elise Sofie klarte etter iherdig innsats å få en polsk housekeeping-jente til først å melde seg inn i klubben, før hun så klarte å overtale flere av sine landsmenn til å gjøre det samme.

– For at bransjen skal bli bedre, er det viktig at organisasjonsgraden øker. Det må bli slutt på utstrakt bruk av deltidsstillinger og ledelsen må respektere de ansatte på en bedre måte, mener Elise Sofie.

SATS NORSK: Djevat Hisenaij mener at bransjen må satse på å rekruttere mange av de som er arbeidsledige, istedenfor å basere bemanningen på importert arbeidskraft.

SATS NORSK: Djevat Hisenaij mener at bransjen må satse på å rekruttere mange av de som er arbeidsledige, istedenfor å basere bemanningen på importert arbeidskraft.

Tormod Ytrehus

Skjønner at folk slutter

Leder i Hotell- og restaurantarbeiderforeningen på Vestlandet, Djevat Hisenaj, sier at det er trist at flinke folk som Elise Sofie forlater bransjen. Men han skjønner dem godt, og ramser opp faktorer som gjør at folk forlater bransjen.

• Dårlig arbeidsmiljø med utstrakt bruk av deltidsstillinger.

• Dårlig lønn. Den må opp 20–30 prosent. Bransjen henger mer og mer etter industriarbeiderne. Det har blitt slik ved å satse på billig importert arbeidskraft.

• Dårlig organisering og liten respekt for tillitsvalgte.

Djevat mener at Arbeidstilsynet må styrkes for å avdekke brudd på loven. Inspektørene må også snakke med de ansatte, ikke bare ledelsen når de er på tilsyn.

Resepsjonist i korona-krisa: Permitterte Omaima vurderer å selje kleda sine for å betale rekningane

– Ingen liker å bli herset med av sjefer, og derfor bytter mange jobb når de ser hvordan denne bransjen fungerer. Da pandemien traff, skjønte folk enda bedre hvor lite de har i lønn. Dagpenger på en lav stillingsprosent var ikke nok til å leve av, så derfor fant mange seg jobb andre steder.

Arbeidsgiverne fortviler over at de ikke får tak i ansatte, men Djevat mener at mange har seg selv å takke, fordi de sa opp ansatte under pandemien.

– I går ringte en hotelldirektør til meg og takket meg for at jeg rådet han til å ikke si opp de permitterte under pandemien.

– Takk for rådet, nå har jeg virkelig bruk for dem, sa han.

Vil ha godt samarbeid

Hotelldirektør ved Scandic Ørnen siden 1. mai 2019, Nina Askvik, skriver i en mail at hun ikke kjenner seg igjen i uttalelsene fra Elise Sofie.

– Vi følger reglene i tariffavtalen mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet, og det er viktig for oss å ha et godt samarbeidsklima med klubben. Derfor har vi de siste årene hatt månedlige samarbeidsmøter mellom ledelse og tillitsvalgte. Jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene den tidligere tillitsvalgte kommer med.

Askvik opplever at arbeidsmiljøet på hotellet har vært svært tilfredsstillende over flere år.

– Det bekreftes av vår årlige arbeidsmiljøundersøkelse. Til og med i den utfordrende tiden vi har vært i under pandemien, viser resultatene fra undersøkelsen at våre ansatte føler seg godt ivaretatt.

Hun avviser påstanden om manglende respekt fra ledelsen og at det skal være er fryktkultur blant utenlandske ansatte.

– Dette er påstander jeg ikke kjenner meg igjen i. Det er viktig for meg at alle ansatte kjenner sine rettigheter når de jobber på Scandic Ørnen, og en av disse rettighetene er retten til å organisere seg. Det er noe flesteparten av våre utenlandske medarbeidere har gjort, og som vi selvsagt respekterer fullt ut.

29.09.2021
07:00
22.12.2021 14:49



Mest lest

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

Anna Granqvist

Ny pensjon: Økes med nesten 30.000 kroner

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Erlend Tro Klette

Bedrifta går så det susar, men det vises ikkje på løna til Kjell og Joachim

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Herman Bjørnson Hagen

Nå har Gro og 49 kolleger jobbet hjemmefra i nesten fire år

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Jan Kåre Næss

På dette sykehjemmet må alle ansatte jobbe nattevakt

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Mange blir utbrent før de passerer 35. Det skremmer vettet av meg

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Politiet stoppet ulovlig søndagshandel

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

Nina Hanssen

Ansatte i Forsvaret: – Det er vår tur nå. Lønna må opp

Debatt

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Uforståelig at ledelsen i LO godtar en økning av pensjonsalderen

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Ronja Sagstuen Larsen

Hamid ble lurt av sjefen. Nå skylder han staten 200.000 kroner

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

Håvard Sæbø

– Frustrasjonen hos budene er stor, så vi blir godt mottatt

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Jan-Erik Østlie

De streiket i nesten ett år. Nå får de tariffavtale og går opp i lønn

Kommentar

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Erna splittet fagbevegelsen. Nå må staten ta ansvar

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Erlend Angelo

Turmat-produsent må permittere når Forsvaret ikke fornyer kontrakten

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

Brian Cliff Olguin / Sissel M. Rasmussen

LO støtter pensjonistenes uføre-krav. Regjeringa vil ikke svare

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

Eirik Dahl Viggen

Aldersgrensen for statsansatte heves. Slik reagerer NTL

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Sissel M. Rasmussen

Ansatte i utelivet skulle få bedre kår. Nå snur kommunen

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Katharina Dale Håkonsen

– Regjeringen tar bort livsgrunnlaget til 70 ansatte

Colourbox

Hjemmekontor på heltid ga symptomer på depresjon og angst

Debatt

Litt forenklet kan man si at de med høyest lønn også er de som både lever lengst og som står lengst i jobb. Og dermed får de også mest i pensjon, skriver Geir Allan Stava og Jeanine Norstad.

Litt forenklet kan man si at de med høyest lønn også er de som både lever lengst og som står lengst i jobb. Og dermed får de også mest i pensjon, skriver Geir Allan Stava og Jeanine Norstad.

Colourbox

Unødvendig og uklokt med økt pensjonsalder

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

Herman Bjørnson Hagen

Isak (20) er sjokkert over hvor lite folk vet om rettighetene sine


Flere saker