JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ALLE MÅ LØPE FORTERE: Elise Sofie Fredriken har gitt opp karrieren som nattevakt på Scandic Ørnen i Bergen. Liten respekt fra sjefene og stadig større krav til effektivisering, gikk ut over arbeidsmiljøet og helsa.

ALLE MÅ LØPE FORTERE: Elise Sofie Fredriken har gitt opp karrieren som nattevakt på Scandic Ørnen i Bergen. Liten respekt fra sjefene og stadig større krav til effektivisering, gikk ut over arbeidsmiljøet og helsa.

Tormod Ytrehus

Arbeidere flykter fra hotellbransjen:

Elise Sofie (25) slutter: – Ingen fremtid i å jobbe som resepsjonist

Fem år i resepsjonen holdt for Elise Sofie Fredriksen. Arbeidsmiljøet og lønna førte til at hun i sommer sluttet på Scandic Ørnen i Bergen, for å begynne å studere.29.09.2021
07:00
22.12.2021 14:49

has@lomedia.no

Hun er ikke den eneste som er lei av dårlige arbeidsforhold i bransjen. Under pandemien ble mange permittert, og har derfor måttet søke andre jobber. Etter en masseflukt av arbeidere, skriker arbeidsgiverne etter arbeidskraft nå som samfunnet åpner opp igjen.

I løpet av de fem årene hun jobbet ved hotellet, var det mye som forandret seg.

Færre folk skulle gjøre samme jobben. Først var det to i oppvasken, så én, så måtte servitørene ta oppvasken selv.

Yrkene med lavest lønn: Kim Tomas har en av Norges dårligst betalte jobber

Ble syk av jobben

Arbeidstidene gjorde at hun hele tiden følte seg smådårlig. I flere år hadde hun ni nattevakter på rad, så seks dager fri. Det er ikke lov å jobbe så mye i løpet av en uke, men arbeidsgiverne sniker seg unna med at vaktperiodene starter midt i en uke for så å gå over i neste. Da blir det ikke over 54 timer i løpet av en uke.

Etter at hun begynte å studere organisasjonspsykologi, HR og ledelse på BI, har hun fått et bedre liv og bedre helse.

– Det er tungt å jobbe ni netter i strekk fra 23:00 til 07:00. Det går ut over helsa og det sosiale livet, sier hun.

Hotelltilsette: – Vi har aldri tent så dårleg i forhold til resten av samfunnet

Yrkesstoltheten forsvant

Da hun begynte på hotellet som 20-åring, møtte hun stolte kolleger som likte jobben. De jobbet i team, sammen med ledelsen. Nå er den organiseringen nesten helt borte. I løpet av bare fem år forsvant mye av yrkesstoltheten, og de gode fikk seg andre jobber, fordi de ikke følte seg verdsatt, sier hun.

Hva er lønna i ditt yrke? Dette er snittlønna i over 350 yrker

– Det er ikke så rart når de ansatte ikke blir ivaretatt og får den respekten de skal ha fra ledelsen. Det ble krevd at vi skulle være fleksible, men fikk ikke noe igjen for det, sier hun og legger mye av skylden på et bonussystem som lederne har. De har et press på seg fra toppen til å levere gode overskudd, samtidig som sparte lønnskostnader gir bonus til dem selv.

Magasinet for fagorganiserte har bedt hotelldirektør Nina Askvik ved Scandic Ørnen om kommentarer til uttalelsene fra Elise Sofie. Se hennes svar nederst i saken.

Servitøryrket: Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Ingen framtid i resepsjonen

Elise Sofie begynte i bransjen fordi hun er glad i å jobbe med mennesker. Det håper hun at hun kan fortsette med i en ny jobb, men da kanskje som leder. Hun sluttet fordi det var på tide å gjøre noe nytt. Det er ingen framtid å jobbe som resepsjonist, fant hun ut.

– Jeg vil råde alle som planlegger en karriere innen denne bransjen at de tenker seg godt om. Det kan være en fin jobb ved siden av studiene, men i lengden er det ikke noe å satse på. For at det skal bli levelige forhold for ansatte, må staten eller noen andre rydde opp, mener hun.

Hvis man har tenkt å etablere seg med egen bolig, er heller ikke dette veien å gå. Elise Sofie leier bolig. Hun klarte å spare litt, men ikke nok til å møte kravene om egenkapital og inntekt fra banken. Med en så dårlig betalt jobb, må man ha hjelp fra foreldre eller partner for å kunne kjøpe seg bolig. Begynnerlønna for en faglært kokk er under 200 kroner timen. Vanlig årslønn i bransjen ligger på rundt 350.000 kroner.

Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken

Tøft å være klubbleder

Som klubbleder møtte hun mange ansatte som var frustrerte og lei seg. Vervet som klubbleder gikk ofte over i å prøve å bli en venn og personlig rådgiver. Mange av de utenlandske enslige mødrene slet, særlig de som ble permittert under pandemien. Med en lav stillingsprosent i kontrakten, ble det ikke mulig å overleve på dagpengene. I løpet av pandemien kuttet også Scandic-kjeden tusen årsverk, slik at mange mistet jobben mens de var permitterte.

Lønn i hotellbransjen: Hotell-toppane tener nesten ti gongar så mykje som ein tilsett

I starten var det vanskelig å organisere de utenlandske. To-tre renholdere ble organisert tidlig etter at hotellet åpnet i 2014, men de ønsket ikke å samarbeide med klubben. De fryktet at lederen kunne komme til å lage styr for dem hvis de klaget på noe. Elise Sofie klarte etter iherdig innsats å få en polsk housekeeping-jente til først å melde seg inn i klubben, før hun så klarte å overtale flere av sine landsmenn til å gjøre det samme.

– For at bransjen skal bli bedre, er det viktig at organisasjonsgraden øker. Det må bli slutt på utstrakt bruk av deltidsstillinger og ledelsen må respektere de ansatte på en bedre måte, mener Elise Sofie.

SATS NORSK: Djevat Hisenaij mener at bransjen må satse på å rekruttere mange av de som er arbeidsledige, istedenfor å basere bemanningen på importert arbeidskraft.

SATS NORSK: Djevat Hisenaij mener at bransjen må satse på å rekruttere mange av de som er arbeidsledige, istedenfor å basere bemanningen på importert arbeidskraft.

Tormod Ytrehus

Skjønner at folk slutter

Leder i Hotell- og restaurantarbeiderforeningen på Vestlandet, Djevat Hisenaj, sier at det er trist at flinke folk som Elise Sofie forlater bransjen. Men han skjønner dem godt, og ramser opp faktorer som gjør at folk forlater bransjen.

• Dårlig arbeidsmiljø med utstrakt bruk av deltidsstillinger.

• Dårlig lønn. Den må opp 20–30 prosent. Bransjen henger mer og mer etter industriarbeiderne. Det har blitt slik ved å satse på billig importert arbeidskraft.

• Dårlig organisering og liten respekt for tillitsvalgte.

Djevat mener at Arbeidstilsynet må styrkes for å avdekke brudd på loven. Inspektørene må også snakke med de ansatte, ikke bare ledelsen når de er på tilsyn.

Resepsjonist i korona-krisa: Permitterte Omaima vurderer å selje kleda sine for å betale rekningane

– Ingen liker å bli herset med av sjefer, og derfor bytter mange jobb når de ser hvordan denne bransjen fungerer. Da pandemien traff, skjønte folk enda bedre hvor lite de har i lønn. Dagpenger på en lav stillingsprosent var ikke nok til å leve av, så derfor fant mange seg jobb andre steder.

Arbeidsgiverne fortviler over at de ikke får tak i ansatte, men Djevat mener at mange har seg selv å takke, fordi de sa opp ansatte under pandemien.

– I går ringte en hotelldirektør til meg og takket meg for at jeg rådet han til å ikke si opp de permitterte under pandemien.

– Takk for rådet, nå har jeg virkelig bruk for dem, sa han.

Vil ha godt samarbeid

Hotelldirektør ved Scandic Ørnen siden 1. mai 2019, Nina Askvik, skriver i en mail at hun ikke kjenner seg igjen i uttalelsene fra Elise Sofie.

– Vi følger reglene i tariffavtalen mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet, og det er viktig for oss å ha et godt samarbeidsklima med klubben. Derfor har vi de siste årene hatt månedlige samarbeidsmøter mellom ledelse og tillitsvalgte. Jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene den tidligere tillitsvalgte kommer med.

Askvik opplever at arbeidsmiljøet på hotellet har vært svært tilfredsstillende over flere år.

– Det bekreftes av vår årlige arbeidsmiljøundersøkelse. Til og med i den utfordrende tiden vi har vært i under pandemien, viser resultatene fra undersøkelsen at våre ansatte føler seg godt ivaretatt.

Hun avviser påstanden om manglende respekt fra ledelsen og at det skal være er fryktkultur blant utenlandske ansatte.

– Dette er påstander jeg ikke kjenner meg igjen i. Det er viktig for meg at alle ansatte kjenner sine rettigheter når de jobber på Scandic Ørnen, og en av disse rettighetene er retten til å organisere seg. Det er noe flesteparten av våre utenlandske medarbeidere har gjort, og som vi selvsagt respekterer fullt ut.

29.09.2021
07:00
22.12.2021 14:49Mest lest

TILSETTE HAR RETT PÅ TIPSEN: Tips er ei gåve som tilsette har eit rettskrav på, og som er eigendommen til tilsette. Det meiner LO-advokatane Håkon Angell og Fredrik Wildhagen som representerer dei tilsette på Hotel Bristol i Oslo og Fellesforbundet.

TILSETTE HAR RETT PÅ TIPSEN: Tips er ei gåve som tilsette har eit rettskrav på, og som er eigendommen til tilsette. Det meiner LO-advokatane Håkon Angell og Fredrik Wildhagen som representerer dei tilsette på Hotel Bristol i Oslo og Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Tilsette blir trekt i tips. No har dei saksøkt arbeidsgivaren

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) inviterer LO og de andre partene i arbeidslivet til møte om nytt utvalg. Her fra møte med LO i samarbeidskomiteen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) inviterer LO og de andre partene i arbeidslivet til møte om nytt utvalg. Her fra møte med LO i samarbeidskomiteen.

Martin Guttormsen Slørdal

Støre kaller inn til toppmøte for å dempe prisene og renta

Endre Sæther har fri annenhver fredag og mandag. Det er synonymt med langhelg på hytta.

Endre Sæther har fri annenhver fredag og mandag. Det er synonymt med langhelg på hytta.

Leif Martin Kirknes

Endre (63) jobber 80 prosent og får 90 prosent av lønna

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Eirik Dahl Viggen

Regjeringen vil fjerne fast støtte til Pårørendesenteret: – Jobben min er i fare

Kommentar

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Colourbox

«For hvert år som går blir det bare verre og verre å være rik i Norge»

Ulf Madsen fortsetter som forbundsleder i FLT

Ulf Madsen fortsetter som forbundsleder i FLT

Jan-Erik Østlie

Ulf Madsen er enstemmig gjenvalgt som forbundsleder i FLT


Flere saker