JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Da Statsbygg undersøkte sine egne byggeprosjekter, kom det fram at halvparten av innleien brøt loven, samt at mange ble oppgitt som fagarbeidere uten å ha godkjenning.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Da Statsbygg i fjor høst gjennomførte en kontroll av forholdene i 57 kontrakter på ulike byggeprosjekter, viste det seg av på halvparten av byggeplassene der det foregikk innleie, ble prosjektene drevet med ulovlig innleie fra bemanningsbyråer.

Fagarbeidere uten fagbrev

I tillegg undersøkte Statsbygg hvordan arbeidernes fagkompetanse ble registert. Det stilles strenge krav til andelen fagarbeidere, men da det kom til stykket viste det seg at bare halvparten av dem som var registrert som fagarbeidere kunne dokumentere norsk fagbrev eller utenlandsk fagbrev godkjent av Nokut.

– Forklaringene varierte, fra at det var tastet inn feil til at arbeiderne hadde lang erfaring og burde regnes som fagarbeidere eller at arbeiderne hadde mistet dokumentasjonen, forteller avdelingsdirektør Tanja Dugstad.

På den positive siden fant Statsbygg at de som var registrert som lærlinger, faktisk var lærlinger.

Mye lest: Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Stort infobehov

Selv om Statsbygg karakteriserer funnene på innleie og fagkompetanse som nedslående, mener Dugstad det viktigste er det Statsbygg som byggherre kan lære og bruke undersøkelsen til.

– Funnene tyder på litt lav bevissthet.Det er viktig for oss å ha kunnskap om hvordan det står til på byggeplassene våre, for det videre kontrollarbeidet vårt. Vi kan også bruke kunnskapen ved fremtidige oppdateringer av kontraktsvilkårene, sier hun.

Dugstad mener det finnes et stort informasjonsbehov ute blant entreprenørene, og at Statsbygg har en rolle å spille her.

– Resultatene viser at det er mye å følge opp. Nå gjennomfører vi en ny undersøkelse i disse dager, og håper at ting er forbedret siden sist.

Mye delt: Nav ber folk ta kontakt om de tror de er berørt av feilbehandling

Håper på mer

Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad mener det er veldig viktig å få undersøkt hvordan reglene for innleie og registrering av fagkompetanse faktisk fungerer. Han håper flere store offentlige byggherrer, som Oslo og KS, følger Statbyggs eksempel.

– Det blir tydelig at det ikke er kommet på plass rutiner for å følge opp de ulike seriøsitetsmodellene som er vedtatt rundt i landet, som Telemarksmodellen og Oslomodellen.

(Saken fortsetter under bildet)

Steinar Krogstad i Fellesforbundet sier det er positivt at Statsbygg undersøker hvordan det ser ut i virkeligheten på byggeplassene.

Steinar Krogstad i Fellesforbundet sier det er positivt at Statsbygg undersøker hvordan det ser ut i virkeligheten på byggeplassene.

Knut Viggen

Krogstad forteller at en vesentlig tilbakemelding fra mindre kommuner er at det er krevende å overholde modellene, både med tanke på ressurser og kompetanse.

– Vi påpeker at det vil være krevende i en overgangsfase. God etterleving av seriøsitetsmodellene vil på sikt føre til at mer seriøse bedrifter kommer inn, og det igjen fører til bedre kvalitet og færre avvik. Etter hvert vil de som har som sin forretningsmodell å omgå reglene, lukes ut.

Fått med deg denne? Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

Advarte mot innleieregel

Krogstad mener også at Statbyggs undersøkelsen viser at innleiebestemmelsen i arbeidsmiljøloven som tillater innleie etter «midlertidige behov» er en problematisk paragraf.

– Vi har advart mot denne, og mener den bør fjernes. Å kontrollere en slik bestemmelse er veldig vanskelig, sier Steinar Krogstad.

Han føler seg trygg på at dersom det blir regjeringsskifte etter valget til høsten, står denne innleiebestemmelsen for fall.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse