JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021:

Industrisveiser og KrF-kandidat Randi vil på Stortinget for å gjøre en forskjell i arbeidslivspolitikken

Randi Walderhaug Frisvoll er nyvalgt sentralstyremedlem i Kristelig Folkeparti. – De følte vel det var en styrke for styret å få med en industriarbeider, sier hun.
Randi Walderhaug Frisvoll er nyvalgt sentralstyremedlem i Kristelig Folkeparti. Industriarbeideren står også på KrFs valgliste til høstens stortingsvalg.

Randi Walderhaug Frisvoll er nyvalgt sentralstyremedlem i Kristelig Folkeparti. Industriarbeideren står også på KrFs valgliste til høstens stortingsvalg.

Håvard Sæbø

13.08.2021
10:21
25.08.2021 11:35

harald@lomedia.no

For det er industriarbeider hun egentlig er, 54-åringen fra Sunnmøre, selv om hun for tiden er frikjøpt for å være gruppeleder for partiet i Fylkestinget. Før jul fikk hun gullklokka for å ha jobbet 25 år på skipsverftet Vard Brattvåg, der hun også var klubbleder. Det er ikke den mest opplagte veien inn i Kristelig Folkeparti. Så hvordan havnet hun der?

– Jeg ble med i politikken før jeg ble tillitsvalgt i industrien, forteller hun.

– Og den viktigste årsaken til det var abortspørsmålet. Jeg hadde vokst opp med historien om min mor som egentlig skulle vært abortert, siden mormor og morfar bare var seksten år da de fikk henne. Så jeg tenkte alltid på at hvis det hadde gått sånn, så ville ikke jeg eksistert, sier hun, og legger til:

– Men jeg har forståelse for at folk tar abort i en vanskelig situasjon.

Tømrer Jan-Petter stiller til valg: Å bli kvitt bemanningsbransjen og bevare naturen er viktigst

Håvard Sæbø

Kulturhus og sparkesykler

I tillegg til vervet i fylkestinget, sitter Walderhaug Frisvoll i kommunestyret i Ålesund, er fylkesleder for KrF i Møre og Romsdal og altså medlem av sentralstyret. I tillegg begynte hun for noen år siden med birøkt som hobby, og sannelig ble hun ikke ganske umiddelbart fylkesleder i Møre og Romsdal Birøkterlag. Hun må være fryktelig glad i verv?

– Jeg har lyst til å være med og gjøre en forskjell, sier hun.

Den lysten ser man gjerne mest konkrete resultater av i lokalpolitikken, der det er kortere vei, både tidsmessig og geografisk, mellom ord og handling. Walderhaug Frisvoll forteller entusiastisk om saker hun har jobbet gjennom, fra bygging av kulturhus i Haram kommune (nå en del av Ålesund) til en komitédebatt kvelden før om regler for elektriske sparkesykler i Ålesund, der hun fikk gjennomslag for sju av ti forslag.

Sveiser Mohamed står på liste for Rødt: – Fellesskapet sitter i ryggmargen

Så hva vil du egentlig på Stortinget?

– Jeg skulle gjerne sittet i arbeids- og sosialkomiteen. Der har jeg masse kunnskap det kan være bruk for. Eller transport- og kommunikasjon. Jeg er veldig opptatt av samferdsel, og grunnen til at jeg i sin tid ville på fylkestinget, var å jobbe for gode veier ut til alle næringene som ligger ut mot havet.

Håvard Sæbø

Permitteringer og samarbeid

Randi Walderhaug Frisvoll er også brennende opptatt av ordnede forhold i arbeidslivet og tilgang på faste jobber, og vi vender igjen tilbake til spørsmålet om partivalget for en klubbleder i industrien som har vært en høy og tydelig Fellesforbundet-stemme i disse sakene.

Er det ikke litt, vel, har ikke den regjeringen KrF både har støttet og sittet i hatt et litt annet syn på disse sakene?

– Jeg føler KrF har gjort en forskjell her. Vi har blant annet fått gjennom at bemanningsselskapene skal ha fast ansatte, og kjempet for utvidede permitteringsregler, sier hun.

– Og vi står støtt på trepartssamarbeidet og kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Laksebudeia Sigrid: – Folk flest er senterpartister. De vet bare ikke om det

Fem kjappe

Hva ser du helst på tv? Jeg må se nyhetene hver dag. Også distriktsnyhetene. Ellers ser jeg gjerne en film eller serie. For tiden ser jeg på «Babylon Berlin».

Favorittmat: Reker og annet sjømat. Og hjort.

Drømmereisemål: Hytta i Eresfjord. Og en gang i året Puerto Rico på Gran Canaria.

Har du en hobby? Etter at jeg hørte en biolog snakke om pollinering på en landskonferanse for noen år siden, begynte jeg med birøkt. Nå har jeg ti kuber.

Ditt forbilde: Hans Nielsen Hauge. Han var en gründer som samtidig var demokratisk innstilt, og opptatt av å inkludere alle.

Kandidaten:

Navn: Randi Walderhaug Frisvoll

Alder: 54

Bosted: Grytastranda i Ålesund kommune.

Yrke: Industrisveiser, for tiden frikjøpt for å være heltidspolitiker.

Arbeidsplass: Vard Brattvåg, og Møre og Romsdal fylkeskommune.

Parti: Kristelig Folkeparti

Plass på lista: 2.

Partiverv: Fylkesleder for partiet, gruppeleder i Fylkestinget, sentralstyremedlem og kommune-
styremedlem.

Stortingsvalget 2021

Mange medlemmer fra Fellesforbundet står på partienes stortingsvalglister i år. I en serie i Magasinet fram til valget, får du møte noen av dem.

13.08.2021
10:21
25.08.2021 11:35