JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Tømrer Jan-Petter stiller til valg: Å bli kvitt bemanningsbransjen og bevare naturen er viktigst

SV-kandidat Jan Petter Gurholt tenker alltid som en tillitsvalgt, også i valget av parti og hjertesaker.
PÅ SV-LISTA: Det er ikke så mange i Fellesforbundet som stemmer på SV, men det er relativt mange tillitsvalgte med denne partitilhørigheten, sier SV-er og Peab-tillitsvalgt Jan Petter Gurholt.

PÅ SV-LISTA: Det er ikke så mange i Fellesforbundet som stemmer på SV, men det er relativt mange tillitsvalgte med denne partitilhørigheten, sier SV-er og Peab-tillitsvalgt Jan Petter Gurholt.

Håvard Sæbø

22.06.2021
07:47
23.06.2021 08:26

eline@lomedia.no

SKIEN/OSLO: Tømrer Jan Petter Gurholt fra Siljan har helt siden han var 14 vært politisk interessert, men det har vært litt til og fra med partitilhørigheten.

At han i høst pryder ellevte plass på Telemark SVs stortingsliste, skyldes at han for omtrent 12 år siden bestemte seg:

– Jeg var på LO-skolen og tenkte en del over at det egentlig var litt feigt å ikke ta et partipolitisk standpunkt.

Han leste seg opp på programmene til Ap og SV, og likte mye av den næringspolitikken han fant hos SV. Han var ikke klar over at det var så mye der han var enig i. Men det som bikket ham definitivt over, var miljøaspektet.

– Jeg er mot oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja, blant annet. Og så liker jeg at SV vil ta mer statlig styring over næringspolitikken og gjennomføre et rettferdig grønt skifte. Ikke nok med det, de har også bra politikk for fiskeri og landbruk, sier Gurholt.

Sveiser Mohamed står på liste for Rødt: – Fellesskapet sitter i ryggmargen

Hjerte for byggebransjen

Allerede som lærling ble Gurholt engasjert i fagforeninga. Han oppdaget at i bedriften der han hadde læreplass, hadde alle ulike lønnsslipper. Urettferdigheten i det uforutsigbare ledet til at han fikk sitt første verv som tillitsvalgt. Siden har han stort sett bestandig vært nettopp det, tillitsvalgt. Til og med det året han var soldat i Bosnia, ble han tillitsvalgt.

Nå er han konserntillitsvalgt i den store entreprenøren Peab, og tilbringer mye tid på møter og på Teams nå under koronaen. Litt får han likevel vært ute i det virkelige arbeidslivet og snekret.

Selv om Gurholt er interessert i næringspolitikk bredt, er det byggebransjen som ligger aller nærmest hjertet. Akkord for eksempel. Akkord er lønnsdrivende, i områder med mye bruk av akkord er lønnsnivået i bransjen høyere.

– I tillegg er det mer produktivt. Det handler om å tenke smartest og planlegge best, ikke å løpe fortest. Og så liker jeg det solidariske i at det er snittet i arbeidslaget som blir lønnsnivået.

Laksebudeia Sigrid: – Folk flest er senterpartister. De vet bare ikke om det

Telemarksmodellen

Avdelingen i Fellesforbundet som Gurholt tilhører, er selve arnestedet for de etter hvert tallrike seriøsitetsmodellene som norske kommuner har innført. Modellene stiller krav til entreprenører som ønsker offentlige byggoppdrag, blant annet til andel fagfolk og lærlinger.

Her er vi også ved en grunnstein i Gurholts politiske engasjement, et seriøst arbeidsliv. Han mener det er viktig å kjempe for å for å bli kvitt bemanningsbransjen – og la Nav ta seg av det som måtte være av arbeidsformidling.

Den andre viktigste saken er miljø og natur. Det å ta vare på naturmangfoldet betyr mye for Gurholt, også personlig.

– Jeg har flydd i skauen og jakta og fiska fra jeg var unggutt.

Det naturlige svaret på hvem han helst ser som statsminister etter valget, er Audun Lysbakken. Lysbakken har utvikla seg til å bli en veldig dyktig politiker, synes Gurholt.

Ellers peker Ap seg ut som den mest naturlige samarbeidspartneren, selv om det også er mye bra hos Senterpartiet.

– Jeg har heller ikke noe imot Rødt. At LO landet på å si nei til valgkampstøtte til Rødt, det synes jeg var ugreit.

Aktuelt: Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Fem kjappe

Hva ser du helst på tv? Er nok litt kjedelig der, ser mest på NRK. Utstår ikke reklame. Blir mest nyheter og en og annen serie på HBO

Favorittmat? Pinnekjøtt og fårikål

Drømmereisemål? Jeg er glad i Norge og særlig Svalbard. Elsker å være ute i naturen

Har du en hobby? Lidenskapelig fisker. Aller helst fluefiske i elv

Ditt forbilde? Har ikke noen person, men respekterer de som fikk på plass konsesjonslovene som gjorde vannkrafta til vår felles eiendom. I nyere tid gjelder det samme dem som sørget for at oljeinntektene går til staten

Kandidaten

Navn: Jan Petter Gurholt

Alder: 49

Bosted: Siljan i Grenland

Yrke: Tømrer

Arbeidsplass: Peab AS

Parti: Sosialistisk Venstreparti

Plass på lista: 11

Partiverv: Sitter i formannskapet og er utvalgsleder i Siljan kommune. Satt i arbeidsprogramkomiteen foran SVs landsmøte i vår.

Stortingsvalget 2021

Mange medlemmer fra Fellesforbundet står på partienes stortingsvalglister i år. I en serie i Magasinet fram til valget, får du møte noen av dem.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.06.2021
07:47
23.06.2021 08:26