JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tips-skatten

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Tips-trekka er innanfor styringsretten til arbeidsgivarar.

Colourbox

tormod@lomedia.no

Det kjem Oslo tingrett fram til i ein dom 7. juni. Dermed gjekk ni Fellesforbundet-medlemmer tilsett hos Hotel Bristol i Oslo på eit tap. Det same gjorde 14 Parat-medlemmer hos Oslo Plaza Hotel.

Dei gjekk saman med fagforbunda sine til sak med krav om at hotella sluttar å trekke pengar til arbeidsgivaravgift og administrasjons-kostnader frå tipsen. I tillegg kravde dei erstatning for tapet frå praksisen vart innført 1. januar 2019.

Saka kan ha betydning for heile hotell- og restaurant-bransjen etter at den nye tips-skatten vart innført frå same tidspunkt.

Bakgrunn: Kan arbeidsgivar ta delar av tipsen til tilsette? Denne rettssaka vil påverke heile bransjen

Tips-skatten

Arbeidsgivarane fekk i 2019 ansvar for å rapportere inn og trekke forskotsskatt av pengane.

Fellesforbundet og LO ønskte reglane velkomne, fordi tipsen ville inngå i grunnlaget for pensjon, sjukepengar og feriepengar. Den inngår dessutan i dagpenge-grunnlaget for permitterte og arbeidslause.

Forbundet protesterte derimot og kalla det tjuveri, då NHO Reiseliv laga ei rettleiing for korleis medlemsbedriftene kunne trekke eigne utgifter frå tipspengane, for dermed å legge dei nye kostnadene over på dei tilsette.

Taper 11.600 årleg

Olav Thon Gruppen som Hotel Bristol er ein del av, trekker omtrent 10,5 prosent av tipsen til arbeidsgivaravgift og 5 prosent til administrasjon. På desse hotella er det altså snakk om 15,5 prosent av tipspengane.

Heiltidstilsette servitørar på Hotel Bristol drog i 2019 inn rundt 75.000 kroner i tips, kjem det fram i dommen. Fråtrekket til arbeidsgivaravgift og administrasjon utgjer dermed 11.600 kroner i året.

I tillegg trekker hotella frå skatt, pensjonsinnskot og feriepengar, noko som ikkje var eit stridsspørsmål i tingretten.

Les også: Ansatte saksøker den spanske ambassaden for å få utbetalt feriepenger

Styringsretten

Spørsmålet i retten var om tips-trekka er innanfor den såkalla styringsretten til arbeidsgivarane.

Tolkinga av den såkalla Theatercafe-dommen frå Høgsterett i 2008, om arbeidsgivar sin rett til å fordele tips mellom tilsette, stod sentralt.

– Vi er naturlegvis glad for at tingretten er einig med oss i korleis vi har oppfatta jussen. Det er alltid hyggeleg når ein legg ressursar i ei sak, at retten følger argumenta vi har ført, seier NHO Reiseliv-advokat Kjell Ola Berg som førte saka for Bristol og Plaza.

Skuffande

Dei slepp derimot å dekke sakskostnadene til motparten, fordi saka var vanskeleg og reiser prinsipielle spørsmål.

– Det var eit skuffande resultat. Premissane er noko sparsame, men vi skal no gå gjennom desse og vurdere kva vi skal gjere, seier LO-advokat Håkon Angell som saman med Fredrik Wildhagen har ført saka for dei Bristol-tilsette og Fellesforbundet.

Han seier det er for tidleg å seie om saksøkarane kjem til å anke.

Les også: Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse