JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbransjen

Sp og Ap i bemanningsbransje-krangel

At Arbeiderpartiet ikke støtter vårt forslag om å vingeklippe bemanningsbyråene er helt uforståelig, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen. – Rart å angripe oss, svarer Ap.
UENIGE: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen krangler om bemanningsbransjen.

UENIGE: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen krangler om bemanningsbransjen.

Roy Ervin Solstad/Jan-Erik Østlie

eline@lomedia.no

Det er uenighet mellom de rødgrønne partiene om hvilken medisin som best kan knekke den framvoksende bemanningsbransjen.

Samtidig er det stadig større oppmerksomhet om hvor store problemer særlig byggebransjen i Oslo-området nå er inne i, med massiv innleie og et synkende antall fast ansatte fagarbeidere.

På Arendalsuka gikk for eksempel Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen hardt ut mot det han mener var Høyres useriøse politikk mot sosial dumping.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener det er helt uforståelig at Arbeiderpartiet er så opptatt av å tøyle bemanningsbransjen, samtidig som partiet var med på å stemme ned et forlag fra Senterpartiet i Stortinget som Lundteigen mener kunne hatt god virkning.

Bransjen som endret norsk arbeidsliv

Rart å angripe Ap

– Vi foreslo en endring i arbeidsmiljøloven som gjør det ulovlig å bruke innleide fra bemanningsbyrå til helt ordinære jobber. Men forslaget fikk bare støtte fra SV.

Det Lundteigen og to andre Sp-representanter foreslo var å fjerne paragraf 14-12-2 i arbeidsmiljøloven som åpner for at tillitsvalgte i bedrifter med tariffavtale kan avtale innleie av folk fra bemanningsbyrå. Hovedbegrunnelsen var at dette vil legge fjerne muligheten til å presse tillitsvalgte til å gå med på innleie, og at faste ansettelser undermineres.

Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen svarer at Senterpartiet og SV har støttet de aller fleste av Arbeiderpartiets forslag for å begrense innleie av arbeidskraft.

– Men dessverre har de borgerlige partiene stemt oss ned. I lys av dette er det meget underlig at Senterpartiet velger å angripe Ap i en sak der vi står sammen med fagbevegelsen, fremfor å angripe regjeringen, sier Andersen.

Få nyhetsbrevet vårt

Mangler troverdighet

Lundteigen mener troverdigheten til Arbeiderpartiets mange valgkamputspill mot bemanningsbransjen blir hul, når «låvedøra står på vidt gap».

– Bemanningsbransjen er selve spydspissen for et mer utrygt arbeidsliv. Når vi foreslår å fjerne den paragrafen i arbeidsmiljøloven som sier at det etter avtale med fagforening kan leies inn personell fra bemanningsforetak. Den paragrafen må vekk for at det ikke skal være lovlig å bruke innleide fra bemanningsbyrå til ordinære jobber, sier Lundteigen.

• Følg oss på Facebook

Han mener endringen Sp har foreslått er den viktigste enkeltendringen for å bevare arbeidsmiljøloven som en skikkelig vernelov. Det var i fjor vår at forslaget fra Lundteigen og to andre Sp-representanter ble stemt ned. Dag Terje Andersen mener det var helt riktig å stemme mot de to tidligere regjeringspartnerne.

– Heldigvis fikk vi stanset Senterpartiets forslag om å frata de tillitsvalgtes medbestemmelse når det gjelder innleie. Dette skjedde i nært samarbeid med Fellesforbundet og LO, sier Andersen.

Den siste tida har oppmerksomheten om problemene som følger i kjølvannet av bemanningsbyråene økt, og før sommeren i år la arbeidsminister Anniken Hauglie fram regjeringas forslag til innstramminger. Hauglie medgir nå at hun er bekymret over utviklingen, men fikk likevel stryk av Fellesforbundet for å komme med for slappe forslag.

Her er regjeringens nye regler for bemanningsbransjen

Ap, Sp og SV vil strupe bemanningsbransjen

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse